Icewind Dale 2: Enhanced Edition är i limbo

Icewind Dale 2: Enhanced Edition är i limbo

Beamdog är en kanadensisk studio som gillar att göra nyversioner av klassiska spel. De debuterade med MDK 2 HD under 2012, och fortsatte med Baldur’s Gate: Enhanced Edition (2012), Baldur’s Gate II: Enhanced Edition (2013) och Icewind Dale: Enhanced Edition (2014). Under fjolåret släppte de Baldur’s Gate: Siege of Drangonspear, en egenutvecklad expansion till Baldur’s Gate: Enhanced Edition.

Tidigare i år släppte man också Planescape: Torment – Enhanced Edition (recension!), ytterligare en utmärkt uppdatering av ett makalöst spel. Vänner av ordning lär därför sannolikt notera att det endast återstår en ynka Infinity Engine-titel för Beamdog att restaurera, och det är givetvis Icewind Dale 2. Tyvärr verkar det inte som att det någonsin kommer att hända då källkoden till spelet är spårlöst försvunnen.

– Vi har sökt igenom alla arkiv vi har tillgång till, inklusive all data som överlämnats till Wizards of the Coast från Atari, och det finns ingen källkod för Icewind Dale 2, sade Beamdogs medgrundare Trent Oster i en intervju med Kotaku. Vi har kontaktat våra vänner hos Obisidian, varav många var med i utvecklingsteamet för Icewind Dale 2, och de har inte heller någon källkod. Vi kan inte fortsätta med projektet innan vi hittar den.

Vidare förklarar Trent Oster att det “helt enkelt skulle vara för dyrt att arbeta bakåt från en existerande version av spelets data” och att Beamdog “gått vidare till andra projekt tills situationen förändras”. Men även om källkoden skulle hittas skulle en nyversion av Icewind Dale 2 fortsätta vara en stor utmaning, då Infinity-motorn modifierades rejält under utvecklingen av det spelet. Tack och lov kan man dock fortsättningsvis inhandla Icewind Dale 2 Complete via GOG och lägga till saker som bredbildsstöd via moddar.  

 

About The Author

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Related posts