Richard Garriott startar ännu en crowdfunding-kampanj för att färdigställa Shroud of the Avatar

Richard Garriott startar ännu en crowdfunding-kampanj för att färdigställa Shroud of the Avatar

2013 utannonserades Shroud of the Avatar: Forsaken Virtues av Richard Garriott – kanske mest känd som Lord British – och hans nya studio Portalarium. Spelet lanserades som en inofficiell men själslig uppföljare till Garriotts klassiska Ultima-serie som med visst fog skulle kunna klassas som alla digitala rollspels moder. Att Garriott skulle utveckla ett nytt spel i samma genre var nog för att spelet skulle lyckas samla in nästan 2 miljoner dollar på Kickstarter, och dessutom ytterligare 16 miljoner via utomstående finansiärer och självständiga donationer.

Sedan dess har det varit ganska tyst om Portalarium och Shroud, tills den här veckan då de annonserade ytterligare en crowdfunding-kampanj, den här gången på SeedInvest. Sammanlagt frågar de efter 2 miljoner dollar, med ett minimum-mål på en halv miljon. Frågan som lagts på många fans läppare är givetvis: var har våra pengar tagit vägen?

Portalarium går i ganska genomgående detalj genom deras process och ekonomi, där de bland annat hävdar att de spenderar drygt $200,000 i månaden i utvecklingskostnader. Garriott pratade även med Kotaku om detta och försökte lugna de upprörda rösterna:

– Vi tjänar ungefär samma summa som vi spenderar varje månad och så har det varit sedan vårt företag först startade. Vi har drygt 30 anställda, varav några är fulltidsanställda och andra är frilansare […] Vi skulle kunna fortsätta utveckla spelet som ett litet företag med en relativt liten spelarbas.

Han förklarar också att den här nya kampanjen inte handlar om att rädda företaget från undergång utan istället för att de ska kunna agera som spelets utgivare. Garriott hintar också om att de i framtiden även funderar på att ge ut andra spel, men att det i nuläget inte är aktuellt.

Det finns dock fler frågetecken i den här soppan, som att Garriott i ovanstående intervjun inte verkar veta exakt vad vissa av de löften som omnämns i kampanj-pitchen egentligen betyder, och somliga fans är fortfarande rasande över att Shroud of the Avatar efter fyra år fortfarande befinner sig i ett pre-alpha-stadie och att de nu blir tillfrågade efter mer pengar.

Enligt Portalarium är tanken alltjämt att Shroud ska släppas under den senare halvan av 2017, men hur det går med den saken får vi minsann se. Det finns sedan några år tillbaka att tillgänglig som Early Access på Steam.

About The Author

Före detta Stockholmare som älskar pixlar, postmodernitet och pretentioner. Bor numera i England med en katt och fler Mario-figurer än någon rimlig människor borde ha. Är fin som jag är.

Related posts