Dirt 4

Dirt 4

Codemasters återvänder till brunnen en gång för mycket.

Codemasters har en avundsvärd position på spelmarknaden. I ett Storbritannien där nästan alla andra racingstudior gått under står de fortfarande kvar, och mår till synes bättre än någonsin. Efter några år i mörkret har de återvänt till toppen och producerat några av sina bästa spel någonsin.

I fjol gjorde de sitt bästa formel 1-spel hittills och året före det doppade de tårna i early access med Dirt Rally. Efter det spretiga Dirt 3 och bagatellen Dirt Showdown tog man ett steg tillbaka, återvände till rötterna och koncentrerade sig på det som verkligen spelar roll: en ensam bil på en enslig väg i alltför hög hastighet. Kungen var tillbaka och visade var skåpet skulle stå.

Nu, ett och ett halvt år efter att Dirt Rally lämnat early access, är man tillbaka med Dirt 4. Landrush har återvänt med sina aggressiva sandloppor och bökiga pick-ups, och får sällskap av rallycross och både moderna och historiska rallyn i karriärläget.

Gymkhana har flyttats ut från huvudprogressionen helt och döpts om till Joyride (inte mig emot eftersom jag ogillade spelläget starkt) och med de vinstpengar man skrapar ihop kan man köpa bilar, anställa ny personal eller uppgradera det egna teamets faciliteter.

Läs också: Hot Wheels tar Forza till nya höjder

I korthet:

Vad är det?

Ett stabilt men bekant rallyspel

Utvecklare

Codemasters

Utgivare

Codemasters

Webb

dirt4game.com

Cirkapris

540 kr

Pegi

3 år

Spelat på

Intel Core i5-4690K, Geforce GTX 970, 16 GB RAM

Ljuseffekterna imponerar mest rent grafiskt.

Det är stabilt. Det är väntat. Det är bra. Men Dirt Rally finns redan, och eftersom rallytävlingarna fortsättningsvis är vad jag främst är här för känns Dirt 4 ofta lite omotiverat. Visst, det är ett större spel, och om man ska välja mellan Dirt Rally och Dirt 4 idag är förmodligen det nya spelet ett smartare val till samma pris (i alla fall om man vill ha ett mer lättillgängligt spel).

Men jag har redan fått min fix. Den utsvultna rallyfantasten från 2015 är numera mätt och belåten (även tack vare det utmärkta WRC 6 från fjolåret) så hur jag än försöker kan jag inte känna någon verklig entusiasm för det här spelet.

Det pirrar fortfarande härligt skönt i magen när jag kör på gränsen av min förmåga, men jag är rätt säker på att Dirt Rally fortfarande besitter samma eller större effekt. Om jag hade betalat pengar för Dirt 4 hade jag faktiskt känt mig rätt snopen.

Codemasters är sina egna värsta konkurrenter, och just den här gången har det visat sig att de trampar på sina egna tår lite för mycket. En numrerad uppföljare i Dirt-serien borde faktiskt vara en större grej än så här, det finns en ynka nyhet värd namnet (verktyget Your Stage som slumpar fram nya sträckor) i ett paket som känns för tryggt för sitt eget bästa.

Det har gått sex år sedan Dirt 3. Jag väntar gärna sex år till på Dirt 5 bara Codemasters sätter sig ner och tar sig tid att komma på något nytt. Rallykörandet är fortfarande grymt, men på alla andra sätt känns det här obrytt, livlöst och oinspirerat. Bättre kan ni, Codemasters.

Läs också: De bästa grafikkorten just nu

Feta, perfekt avvägda bredsladdar känns fortfarande riktigt bra.

Recension: Dirt 4

Ett rallyspel av Codemasters, varken mer eller mindre.

Dirt 4 Reviewed by on .
3.8

Utslag

76
76
Ett halvsteg istället för ett fullt kliv.

About The Author

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Related posts