Allt du behöver veta om Intel Kaby Lake-X

Allt du behöver veta om Intel Kaby Lake-X

Fågel, fisk eller mittemellan? Vi reder ut begreppen kring Intels nya processorer.

Av PC Gamer-redaktionen

Oroa dig inte – vi kommer recensera Skylake-X i9-7900X och Kaby Lake-X i7-7740X inom en inte alltför avlägsen framtid. I väntan på det skulle vi dock vilja titta lite närmare på Kaby Lake-X, eftersom det kan vara en ganska förvirrande liten mackapär. Vad är egentligen Kaby Lake-X, och behöver vi den verkligen?

Låt oss börja från början. Processorsockeln LGA2066 med chipsetet X299 – med potential för upp till 18 processorkärnor – är Intels senaste plattform för ”entusiaster”. (LGA115x-serien har varit Intels ”mainstream”-plattform de senaste 8 åren.) Den tidigare grundnivån för entusiast-plattformen utgjordes av 6-kärniga delar (för Haswell-E och Broadwell-B på LGA2011-v3), men den här gången har Intel lagt till ett par delar som positioneras ett snäpp lägre: i7-7740X och i5-7640X. Båda dessa är Kaby Lake-X-processorer, som skiljer sig en hel del från Skylake-X.

Läs också: E3 2017: Detta hände på PC Gaming Show

Till vänster: Skylake-X i9-7900X. Till höger: Kaby Lake-X i7-7740X.

Till att börja med så är det här första gången som en Core i5 ingått i Intels entusiastplattform. Den finns dock där mest som en språngbräda. Tanken är att du köper ditt moderkort och övriga komponenter, för att sedan börja försiktigt på CPU-sidan med en Core i5 eller fyrkärnig i7. I framtiden, när du är redo att investera mer pengar, kan du uppgradera till valfri Core i9 – förutsatt att du någonsin behöver uppgradera processorn, vill säga.

Och det är nu som saker och ting blir förvirrande. LGA2066 har stöd för fyrkanaligt DDR4-minne och upp till 44 PCIe-lanes, men enbart om du väljer Skylake-X – och bara Core i9-processorerna får tillgång till alla dessa 44 PCIe-lanes. Om du istället väljer en fyrkärnig Kaby Lake-X kommer du begränsas till 16 PCIe-lanes. Från processorn, vill säga – chipsetet i sig erbjuder ytterligare 28 PCIe-lanes, men de delar en DMI 3.0-anslutning med processorn. Det här är problematiskt i sig, men det blir ännu värre: du förlorar två av minneskanalerna. Summan av kardemumman är alltså att även om de flesta X299-moderkort kommer ha åtta DIMM-portar för minne, blir hälften av dem oanvändbara om din processor är en Kaby Lake-X.

Läs också: Vilken SSD-storlek är rätt för dig?

Kaby Lake-X med korrekt minnesplacering.
Kaby Lake-X med felaktigt placerat minne – det här orsakar ingen skada, men datorn kommer inte starta.

Men det är inte bara RAM-kortplatser som inaktiveras med Kaby Lake-X. Beroende på ditt moderkort kan samma sak drabba en eller fler av PCIe-kortplatserna (alternativt M.2-ditona). Gigabytes X299-modekort har exempelvis fem fysiska platser för PCIe x16. Plats 1, 3 och 5 kommer från processorn, 2 och 4 från chipsetet, men plats 5 fungerar bara om processorn är en Skylake-X. Om du har en av processorerna med stöd för 44 lanes (läs Core i9) så är kortplats 1 och 3 x16-anslutningar, medan plats 5 är en x8-anslutning. Använder du en processor med stöd för 28 lanes (i7-6820X eller i7-6800X) så får plats 1 en extra x16-anslutning, medan plats 3 bli x8, men om du pluggar in något i plats 5 så blir både plats 1 och 5 x8-anslutningar. Andra moderkortstillverkare är fria att lösa det här på andra sätt, men kontentan är att du behöver göra en del research innan du slår till på ett X299-chipset, så att du vet exakt vad du ger dig in på.

Vilket för oss tillbaka till den faktiska CPU:n Vissa har undrat varför Kaby Lake-X bara har en tvåkanalig minneskontroller. Anledningen är enkel: det faktiska chip som sitter i CPU-paketet är inget annat än Kaby Lake. Med andra ord har det två kärnor, två minneskanaler, 256 kb L2-cache per kärna, och dessutom en hyfsat rejäl mängd utrymme för integrerad grafik. En grej, bara: LGA2066 stöder inte integrerad grafik, så den delen stängs av helt. Just det. Eller låt oss uttrycka det så här istället: det finns en anledning till CPU-uttaget har 2066 pins – men Kaby Lake-X ignorerar i praktiken drygt 1000 av dem.

Läs också: Hur mycket RAM behöver egentligen din speldator?

Pages: 1 2

About The Author

Pappa, sambo, gamer, lantis, chefredaktör, skäggig. Några favoritspel: Outcast, Deus Ex, Max Payne, Total War-serien. Har du en vass penna eller idé, kontakta mig!

Related posts