Videorecension: Planescape: Torment – Enhanced Edition

Videorecension: Planescape: Torment – Enhanced Edition

Black Isles rollspelsklassiker Planescape: Torment släpptes 1999. Jag spelade det för fösta gången några år senare (exakt hur många minns jag inte) när min kompis gav mig en budgetutgåva av spelet som hans kusin från Sverige hade lämnat efter sig under ett av sina besök. Jag hade givetvis läst Jocke Bennets recension i PC Gamer vid det här laget (91 procent om jag inte minns fel?) och var rätt nyfiken på att få prova spelet själv.

Det gick inte särskilt bra. Mitt högstadiejag var inte moget uppgiften. Jag kom aldrig ut ur spelets inledande område (ett ökänt komplicerat bårhus) och fastslog att det “inte var för mig”. Om ytterligare några år, när jag studerade vid yrkesinstitutet, dök spelet upp igen när det på något konstigt vänster framgick att jag ägde ett exemplar av spelet, varpå en annan, ny kompis blev helt begeistrad.

Han lånade det, klarade det, och höll aldrig käften om det. Så med hans hjälp satt jag mig slutligen ner och klurade ut bårhuset. När jag väl tagit mig ut på Sigils gator var jag fast. Och ett tag senare, kanske 20 timmar in i spelet, när jag mötte häxan Ravel Puzzlewell kapitulerade jag fullständigt. Förmodligen de 45 minuter som påverkat mig allra mest i ett spel någonsin. Jag hade just upplevt något magiskt.

Inget spel hade fått mig att känna något liknande tidigare, och sedan dess har Planescape: Torment innehaft en permanent placering på min lista över de 10 bästa spelen någonsin. Spelets unika design med sitt stenhårda fokus på dialoger och karaktärsporträtt gör att det håller än idag. Inget annat har helt enkelt försökt sig på att göra något liknande sedan dess (möjligtvis undantaget den själsliga uppföljaren Torment: Tides of Numenera, men det har jag inte spelat ännu).

Min skriftliga recension av Planescape: Torment – Enhanced Edition hittar ni här, och nedan har ni min videorecension. Jag anar att det kan vara ännu svårare att komma igång med spelet idag än det var då (de tekniska uppdateringarna till trots) men försök ändå. Det här är ett spel som det är värt att kämpa för.

Recension: Planescape: Torment: Enhanced Edition

Benny berättar ger en överblick av nyversionen av ett av världens bästa spel.

About The Author

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Related posts