Quake Champions

Quake Champions

SPELAT

Fragga som om det vore 1999.

Jag har ett komplicerat förhållande till Quake. Serien har ju alltid varit populärt allra främst som multiplayerspel, och vi hade inte råd med internetuppkoppling på det inte alltid så glada 90-talet. Ville jag spela Quake i multiplayer så var det mot de ganska labila stollarna som ockuperade gymnasieskolans datorsalar. Istället för att gå på lektioner satt de och skrek ”NAGGANAGGANAGGA” dagarna i ända när de sköt på varandra i spelets gråmurriga korridorer. Jobbiga typer.

Inte förrän Quake 3 spelade jag multiplayer i någon större utsträckning i ett Quake-spel. Så nu när jag fick chansen att testa Quake Champions, först på Pax East i Boston, och sedan igen med den efterföljande betan, så var det ändå en väldigt bekant upplevelse. I allt väsentligt kanaliserar Champions den gamla skolans arenashooters – och då allra främst Quake 3.

Utvecklare

id Software

Utgivare

Bethesda

Webb

quake.bethesda.net

Release

2017

Clutchs sköld är ganska användbar, även om han är himla långsam.

Som det mesta i spelet är bandesignen rättfram och gjord för att folk ska kunna studsa omkring och strafea för glatta livet medan de skjuter granater omkring sig. Matcherna är snabba, och har samma relativt korta loop om och om igen. Du rusar längs med banornas korridorer och skjuter motståndaren i skallen så länge du kan tills någon klipper dig först. Sen respawna och börja rusa igen. Peppra folk med klassiska vapen som nailguns, railguns och super shotgun, försök snatta quad damage-bonusen och håll dig konstant rörlig. Det är egentligen allt.

Quake Champions har inga taktiska djup. Det är inte svårt att förstå. Men det är inte heller dess avsikt. Det som avgör här är i första hand din egen skicklighet och reaktionsförmåga. De nyintroducerade hjältarna har förvisso olika stats (vissa är långsamma men starka, andra snabba men klena) och specialförmågor – men i slutänden påverkar de inte matchbilden nämnvärt. På gott och ont. En karaktär kan spotta lite slem, och en annan kan få upp en sköld, vilket kan hjälpa lite i specifika situationer – men knappast vända en match. Det gör ju att Quake Champions inte reduceras till ett andra klassens Overwatch, men samtidigt gör det också att spelet känns extremt bekant. Mest som att spela Quake 3 igen, med nyare grafik och ett lite påklistrat hjältesystem. Om det är vad du söker är detta perfekt för dig. Men om du hoppas på en vidareutveckling av det klassiska konceptet, som nya Doom faktiskt var, så är Quake Champions i nuläget inte riktigt där än. Jag är lite besviken på tyngden i vissa av vapnen (främst nålpistolen) än så länge också. Dock inte super shotgun. Det är lika skönt fläskigt som alltid. Och på ett sätt räcker det ganska långt.

Bekant snubbe.

About The Author

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Related posts