Yooka-Laylee

Yooka-Laylee

Yooka-Laylee återupplivar en genre som legat i dvala alldeles för länge och visar samtidigt var plattformsskåpet ska stå.

Om du älskade Banjo-Kazooie och dess uppföljare Banjo-Tooie när de dök upp på Nintendo 64 runt millenieskiftet tänker jag inte tvinga dig att vänta på besked en sekund längre. Till dig vill jag kort och gott säga: väntan är över. Yooka-Laylee är precis vad du längtat efter alla dessa år.

Det finns god anledning att jag skriver om Yooka-Laylee som om det vore Banjo-Kazooie 3 (vi låtsas att det fordonsfixerade Nuts & Bolts aldrig hände, va?). Det må stå Yooka-Laylee på titelskärmen men det här är ett Banjo-Kazooie-äventyr, både i grunden och på ytan. Utvecklarna Playtonic består av kreatörer som arbetade hos Rare när de skapade de klassiska Banjo-serien som sopade mattan med självaste Mario när det begav sig och Yooka-Laylee är deras icke-varumärkesskyddade uppföljare.

SAMLINGSLEKAR

Precis som sina spirituella föregångare handlar Yooka främst om att samla. I det här fallet är det gyllene sidor ur en magisk bok som hamnat på villovägar och fladdermusen Laylee och kameleonten Yooka ger sig ut för att leta upp dem. Under spelets gång löser man pussel och utför uppdrag för de många egendomliga karaktärerna som man stöter på. Längs vägen finns det också fjädrar, batterier, guldmynt, hjärtan, till och med spöken att samla på sig. Alla samlarobjekt har sina egna syften men de viktigaste är sidorna som låter dig låsa upp nya världar och fjädrarna som används för att köpa nya förmågor från den slingriga ormen Trowzer.

Läs också: De 10 största spelbesvikelserna någonsin

I korthet:

Vad är det?

Färgsprakande gammeldags 3d-plattformsäventyr med ändlösa mängder charm

Utvecklare

Playtonic Games

Utgivare

Team 17

Webb

www.playtonicgames.com/games/yooka-laylee/

Cirkapris

380 kr

Pegi

Ej klassificerat

Spelat på

Intel Core i7-2600K, Sapphire Radeon RX 480 8GB, 8 GB RAM

Kolla även in

A Hat in Time

Lita aldrig på en doktor som heter ”Quack”.

Spelet består av ett hub-område innehållandes fem världar gömda i böcker, som i sin tur kan expanderas till att bli dubbelt så stora. Alla har sin egen charm och formligen exploderar i färger och genial bandesign. Yooka-Laylee ser fantastiskt ut med otroliga animationer som ger personlighet till varje miljö och karaktär. Att det dessutom flyter på med perfekt bilduppdatering och minimala laddningstider tydliggör vilken teknisk och designmässig triumf det är.

Världar är lika kul att leka i som de är fina att titta på. Här finns det alltid något att göra, en hemlighet att upptäcka, ett pussel att klura ut, en boss att besegra. Varannat steg stöter jag på någon ny kuriositet att förlora mig i samtidigt som timmarna går. Trots att världarna är enorma finns det liksom ingen dötid.

Mellan pussel och samlande stöter man på många charmiga karaktärer och det är här den torra, brittiska humorn, laddad med idoga meta-skämt, kommer fram mest. Ingen konversation tar slut innan minst en stön-värdig ordvits har fyrats av och medan Yooka agerar hjälte-mässigt diplomatiskt i alla lägen sitter Laylee alltid redo med en härligt spydig kommentar.

TO BI OR NOT TO BI

En ordentlig hjälte-duo behöver givetvis en värdig motståndare. Där Banjo-Kazooie briljerade med den karismatisk antagonisten häxan Gruntilda går Yooka och Laylee upp mot den lika skurkaktiga Capital B, ett megalomaniskt bi, samt hans hunsade underhuggare Dr. Quack – en frågesportsälskande anka fast i en tuggummimaskin. Dynamiken mellan dess två, samt den mellan bovarna och våra hjältar, adderar till den lättsamma och uppsluppna tonen.

Som den rediga superskurk Capital B är har han givetvis en armé av hejdukar som står strösslade runt banorna och… gör inte speciellt mycket alls. Yooka kan lätt besegra de flesta fienderna med en eller två svanssnurr så striderna är sällan krävande. Vid ett tillfälle när Capital B undrar hur de lyckats ta sig förbi hans mannar kommentarer Laylee att de ”bara sprang förbi de flesta”. Bossarna erbjuder åtminstone mer motstånd men deras strider är den enda gången spelet har en tendens att bli för långdraget, även om jag uppskattar utmaningen de erbjuder i ett spel som annars är ganska enkelt.

Kanske hade det räckt om Yooka-Laylee bara påmint om dagarna då Nintendo 64an gick varm i vardagsrummen, men Yooka-Laylee sprakar så av kreativitet, glädje och inspiration att det känns helt rätt i tiden. Det är inte enbart en påminnelse om att Rare var bäst på det här när det begav sig, det är en bekräftelse på att Playtonic är bäst på det här just nu.

Läs också: Alla Mass Effect-trilogins följeslagare, rangordnade från sämst till bäst

Yooka-Laylee-Rextro-Vendi-Puzz

Självklart stöter Yooka och Laylee på flera hjälpsamma karaktärer under sitt äventyr. Här är tre av dem du möter oftast.

Rextro

En dinosaurie från retrospelens tid som försöker locka folk till sin uråldriga arkadhall. Alla som klår hans high score belönas rikligt. Han har precis lärt sig vad ”crowdfunding” och ”dlc” betyder.

Vendi

Ser ut som en tjäck mattant och lånar ut polletter som t.ex. ger dig extra hälsa eller skyddar från skador från fall. Dessa låses upp genom att klara av olika utmaningar och kan bytas ut när som helst.

Dr. Puzz

Som en mer barnvänlig variant av Jeff Goldblum i Flugan har honbyggt en transformeringsmaskin som gett henne bläckfiskarmar. Nu lovar hon dock att den är helt säker att använda.

Som boende i England kan jag bekräfta att det är en korrekt representation av brittisk överklass.
Yooka-Laylee Reviewed by on .
4.55

Utslag

91
91
Plattformsmagin från förr är tillbaka och känns fräschare än någonsin.

About The Author

Före detta Stockholmare som älskar pixlar, postmodernitet och pretentioner. Bor numera i England med en katt och fler Mario-figurer än någon rimlig människor borde ha. Är fin som jag är.

Related posts