Svenska Fnatic tvåa i Heroes of the Storm-finalen i IEM Katowice

Svenska Fnatic tvåa i Heroes of the Storm-finalen i IEM Katowice

Igår avslutades IEM Katowice i Polen, ett av Europas största e-sportstevenemang med cirka 100 000 besökare. Sverige, med flera svenska lag på plats, lyckades inte i Counter-Strike: GO men desto bättre i Heroes of the Storm-tävlingen “Western Clash”. Våra gossar i Fnatic kammade hem en andraplats efter en match mot motståndaren Team Dignitas – en rysarfinal som spelades långt in på natten. Andraplatsen innebär en prissumma på dryga 180 000 kronor.

 

– Det här är något vi tränat för länge. Plötsligt känns allting så värt det, berättar lagkaptenen Dob “Quackniix” Engström strax innan finalen.

 

Fnatic har länge kämpat för att nå toppen i Blizzards MOBA-titel. Efter Blizzcon förra året blev de kända som “Koreadödarna” när de besegrade MVP Black från Sydkorea, ett av världens då bästa lag. Sedan dess har de varit något av fanfavoriter, också mycket tack vare deras energi. Nu ser laget ut att ha hittat en fantastisk form.

 

– I grunden är vi bara de fem bästa svenskarna som spelar i samma lag. Sedan har vi jobbat hårt därifrån för att bli bättre, förklarar Quackniix.

 

– Framförallt har vi väldigt kul tillsammans och det är nog därifrån det kommer, fyller lagkamraten Simon “Schwimpi” Svensson i.

 

Team Dignitas lyckades inledningsvis chocka Fnatic med en högst ovanlig kombination av hjältar. Kombon Stitches + Tyrande + Kael’thas såg till att det Storbritannienbaserade laget kunde plocka svenskarna en efter en och på så vis få ett tidigt övertag. Med ställningen 2-0 i matcher i en bäst av fem-serie såg det därför ut som finalen var förlorad. Fnatic lyckades dock jobba sig tillbaka och fixade 2-2 inför dryga 30 000 tittare online. Trots upphämtningen blev det ändå Dignitas som lyckades knipa sista kartan.

 

Sedan i år har Blizzard satsat hårt för att få Heroes of the Storm att växa som e-sport. Numera har man en liga med regelbundna matcher, där man utöver prissummor även betalar ut spelarlöner. Som e-sportproffs på heltid kan Fnatic knappast klaga.

 

– Det bästa är att man inte behöver känna någon oro för att till exempel missa kval till olika tävlingar. Jag tänker mycket på min karriär generellt och det här är vad man har krigat för. Att kunna leva som gamer på heltid känns fantastiskt, säger Quackniix.

 

Nästa stora tävling äger rum på Dreamhack: Summer i juni. Finalen kan du titta på här.

 

About The Author

Pappa, sambo, gamer, lantis, chefredaktör, skäggig. Några favoritspel: Outcast, Deus Ex, Max Payne, Total War-serien. Har du en vass penna eller idé, kontakta mig!

Related posts