Stories Untold

Stories Untold

Skriv dig till insikt i originellt psykologiskt skräckäventyr.

Du sitter i ditt gamla pojkrum och spelar ett gammalt textäventyr på en gammal hemdator från 80-talet. Det är mysigt och nostalgiskt. Du känner dig varm i kroppen. Gradvis inser du dock att något är fel. Det du skriver i spelet avspeglar sig på olika vis i verkligheten. Men du kan inte sluta. Och du är inte längre ensam.

Det är premissen för första kapitlet i det atmosfäriska och ständigt fascinerande Stories Untold. Storyn är till synes enkel, men effektiv, och planterar dessutom frön till ett övergripande mysterium som sedan vidareutvecklas över de tre resterande avsnitten. Det är en träffande och medryckande samling berättelser där du får undra ända till slutet över om, och i så fall hur, allt hänger ihop och vad som egentligen försiggår.

Textäventyr är inte direkt en vital genre numera. Men med Stories Untold kan detta ärligt talat komma att ändras. Så bra är det. Första kapitlet är det kortaste, och det är både ett textäventyr av klassiskt snitt och en metaupplevelse, då du spelar en karaktär som spelar ett gammalt 80-talsspel. För den som är ovan genren kan jag lugna med att det är enkelt och begränsat, och det är sällan svårt att komma på vad man ska skriva för att komma vidare.

I korthet:

Vad är det?

Ett originellt och stilsäkert textäventyr med flera överraskningar i rockärmen

Utvecklare

No Code

Utgivare

Devolver

Webb

devolverdigital.com/games/view/stories-untold

Cirkapris

75:-

Pegi

Ej klassificerat

Spelat på

Intel Core i5 3,3 GHz, GTX 1070, 16 GB RAM

Kolla även in

A Mind Forever Voyaging

Många av pusslen kretsar kring att klura ut hur mystiska apparater fungerar.

De klurigare pusslen kommer istället framför allt i det andra och tredje avsnittet, där du bland annat måste tyda diverse märkliga koder och försöka förstå hur olika apparater fungerar. Den som har lite dålig syn lär dock kunna bli frustrerad av främst ett parti där det gäller att tyda väldigt svårläst text. Men förutom ett par snedsteg handlar det mest om att vara uppmärksam.

I fokus står dock hela tiden ett intelligent konstruerat narrativ som lyfter Stories Untold till förvånansvärt höga höjder. Det här hade kunnat bli sökt och poserande, men tack vare smart gestaltning kryper det under huden på en, och gör upplösningen så förbannat effektiv. Det är inte alltid nödvändigtvis vad som berättas, utan hur, som gör detta så himla bra. Vi kastas in i situationer utan att veta vad som händer, och utan någon bakgrundsinformation. Sedan får vi pussla ihop vad det handlar om genom att läsa, lyssna och analysera det vi ser och hör.

Det är svårt att diskutera spelet och förklara exakt varför det är så bra utan att säga för mycket, så jag tänker inte ens avslöja vad resterande episoder handlar om, varken på ytplanet eller tematiskt. Stories Untold är helt enkelt ett spel som träffar mest rätt om du går in i det utan att veta riktigt vad som väntar.

I grund och botten är det ett väldigt avskalat textäventyr, med inslag av peka- och klicka och klassiskt pussellösande. Men det tar ett till synes begränsat spelkoncept och lyckas fascinera, oroa och överraska spelaren från början till slut.

Läs också:

RECENSION: The Wardrobe

RECENSION: The Little Acre

Stories Untold Reviewed by on .
4.2

Utslag

84
84
Ett spännande och smart konstruerat textäventyr som överraskar med sin blotta existens.

About The Author

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Related posts