Lego Worlds

Lego Worlds

Det första riktiga Lego-spelet – eller plastig Minecraft-kopia?

Alla Lego-spel är bra. Allt ifrån det mediokra (Lego Indiana Jones) till det helt bananas-bra (Lord of the Rings, Harry Potter) underhåller barn och är smarta och initierade nog för att även vara kul för vuxna. Det verkar inte gå att göra ett dåligt Lego-spel, ens om man försöker.

Samtidigt har jag en naggande känsla av att det egentligen inte har gjorts några riktiga Lego-spel. Inget av de visserligen fantastiska franchise-spelen har egentligen handlat om Lego, eller det som gör de danska plastklossarna till världens bästa leksak. Även det bästa av dem är egentligen bara ett enkelt actionäventyr med plastfigurer och lite tunn Lego-fernissa på ytan.

Lego Worlds är spelet som ska rätta till denna lilla miss. Som namnet antyder handlar det om världar helt byggda av små plupp-prydda plastbitar som du fritt kan utforska, ta isär och bygga lite som du vill. Det här borde vara det Lego-spel vi väntat på sedan vi satt på heltäckningsmattan och byggde rymdkryssare i pojk- eller flickrummet. Eller?

TL:DR-versionen av denna recension är ”Minecraft med Legobitar”. I en charmigt klossig värld reser du runt mellan olika ”planeter” med ditt knubbiga och flaxiga rymdskepp. Du samlar bitar, modeller och guldklossar som används för att levla upp och få tillgång till större och större världar. Lyckas du få ihop 100 guldbitar kan du till och med bygga dina egna världar från grunden och befolka dem med de modeller och minifigurer du hittar, eller bygger ihop av lösa bitar.

Läs också: Battlefield 1-trailern – i Lego!

I korthet:

Vad är det?

Små, men öppna Lego-världar att leka fritt i

Utvecklare

Traveller’s Tales

Utgivare

Warner Bros Interactive

Webb

lego.com/worlds

Cirkapris

300:-

Pegi

7 år

Spelat på

Intel Core i5-6600K 3,5 GHz, Nvidia GeForce GTX 1070 16 MB, 16 GB RAM

Kolla även in

Minecraft

Handen på hjärtat — det var väl det här du ville ha i Minecraft, egentligen?

Att bygga kostar Lego-pluppar, men de är lätta att samla ihop genom att antingen slå sönder saker i de slumpgenererade världarna, eller genom att göra enkla uppdrag åt diverse figurer som står och hänger i miljön. Roligt/tragiskt är också att du för att få nya delar till din legogubbe måste slå ihjäl andra och sno deras kroppsdelar! Konceptet är briljant och borde garantera hundratals timmar underhållning. Men allt är förstås inte guld som glimmar.

Jag försökte bygga det snyggaste Lego-rymdskeppet i världshistorien (artikelnummer 918, för den som vill googla det). Ett litet under av enkel design, som till hundra procent använder sig av rätt enkla standarddelar i vanliga färger. Det gick inte. Efter att jag byggt underdelen av chassit upptäckte jag att vingarna helt enkelt inte fanns — eller åtminstone inte låstes upp av den alla-klossar-kod jag hittade (br1ck5, för den som vill prova, fler koder finns på nätet). Jag tvingades överge bygget. Och till viss del även tron på att jag äntligen fått den Lego-sandlåda jag velat ha sedan jag såg min första plastkloss som treåring.

Läs också: Lego Star Wars: The Force Awakens

Med det sagt så finns faktiskt väldigt många av de tusentals, om inte tiotusentals, klossar som skapats genom åren att tillgå i spelets fria byggläge. Men att låsa upp fler klossar kan ta en stund utan dessa koder som flyter omkring på den elektriska interwebben. Och att hitta de 100 (!) guldklossar som krävs för att levla upp högt nog för att bygga sina egna världar är ett heltidsprojekt. Exakt varför man tvingas oss att grinda så brutalt vet jag inte, ska inte Lego handla om att samla och ha kul?

Här finns massor av smarta och roliga detaljer, som att du måste byta till ett skelett eller en zombie för att kunna gå omkring under vattnet. Att fritt forma ett landskap helt i Lego och bygga upp sina drömmars stad, djungel eller berg där är en barndomsdröm som gått i uppfyllelse. Men det känns lite fattigt att upprepa samma trötta quest om och om igen i hopp om att få en guldkloss och gå upp en nivå.

Jag önskar att någon hade skapat det här spelet tidigare. Och nu när det är gjort, så hoppas jag innerligt att det växer och blir större, så att vi äntligen kan bygga vårt favorit-Lego i denna virtuella värld, utan begränsningar. Ge oss mer att göra, mer att bygga med… ja, mer av allt som har med Lego att göra!

Läs också: Hur mycket RAM behöver egentligen din speldator?

Glöm inte att leta under jorden, de flesta skatter är dolda på något sätt.
Lego Worlds Reviewed by on .
3.4

Utslag

68
68
En habil Lego-sandlåda som kräver mer innehåll och mer sysselsättning för att bli riktigt bra.

About The Author

Related posts