Kona

Kona

Lös mystiska mordgåtor och försök att inte frysa ihjäl i den ödsliga vildmarken.

Jag har levt förhållandevis länge och lagt väldigt mycket av min tid på spel. Allt från storslagna rollspel och påkostade shooters till humoristisk peka och klicka och svettiga dansspel har utforskats under ungefär 30 års tid. Detta är inget jag upplyser om för att göra mig märkvärdig, utan för att betona hur viktigt det har blivit för mig att emellanåt få uppleva någonting nytt. Den där kittlande känslan av att beträda outforskad mark. Då är det tacksamt med spel som Kona.

I de norra och glesbefolkade delarna av Quebec, Kanada bor den rika knösen Hamilton. När hans egendom blir vandaliserad kontaktar han vår protagonist tillika privatdetektiv Carl Faubert för att undersöka saken. Men när Carl kommer fram till bensinmacken som utgör navet i den lilla byn så visar det sig att det är en helt annan typ av tankenöt som behöver knäckas. Ett mysterium av den mordiska sorten.

Som med så många andra handlingstunga indiespel är det inte själva historien i sig som briljerar i Kona, utan hur den framförs. Efter en kortare introduktion släpps jag lös i det lilla samhället där det gäller att samla ledtrådar för att pussla ihop vad som hänt på platsen och ta reda på vart invånarna tagit vägen.

Läs också: De 10 största spelbesvikelserna någonsin

I korthet:

Vad är det?

Handlingstungt utforskarspel med inslag av överlevnad

Utvecklare

Parabole

Utgivare

Parabole

Webb

konagame.com

Cirkapris

190:-

Pegi

Ej klassificerat

Spelat på

Intel Core i7-6700K 4 GHz, Geforce GTX 1070, 16 GB RAM

Kolla även in

Firewatch

Ett möte med lokalbefolkningen.

Det som gör Kona så fascinerande är blandningen av olika genrer. Grundstommen är en promenadsimulator där jag klickar på saker som ger mig ledtrådar och för mig framåt på min resa. Men äventyret har samtidigt en öppen struktur där jag själv kan besöka de olika platserna i den ordning jag vill. Det går även att utforska utanför de uppenbara besöksmålen, men då gäller det att vara förberedd.

Kona har också ett stänk av överlevnadsspel på sin palett, vilket främst innebär att Carl måste samla material för att kunna värma sig vid brasor emellanåt för att inte frysa ihjäl. Det tillför inte någon enorm utmaning och jag ”lyckades” bara döda stackars Carl en enda gång under min genomspelning. Men systemet tvingar mig att vara lite mer betänksam i mitt äventyrande och visa respekt för den rådande snöstorm som ständigt viner runt om mig.

En annan viktig komponent som bidrar till att Kona fungerar så väl är den trevliga paketeringen. Både den välskrivna berättarrösten och den smått udda musiken sticker ut på ett positivt sätt. Att köra runt i den kanadensiska glesbygden är sammantaget mysigt, vemodigt, bisarrt och lite skrämmande på samma gång. Det är en spännande känslococktail som resonerar väl med min törst efter nya typer av spelupplevelser. Ett par irriterande pussel och en lite tveksam, rumphuggen final är egentligen det enda som svärtar ner helhetsintrycket för ett udda litet äventyr som i övrigt är värt att uppleva.

Läs också: Hur mycket RAM behöver egentligen din speldator?

Kona Reviewed by on .
4

Utslag

80
80
En stämningsfull kombination av olika genrer och ett udda litet äventyr.

About The Author

Smålänning i Dalarna som spelar alldeles för mycket mmorpg. Och allt annat också, för den delen. Några odödliga favoriter: Monkey Island, Theme Hospital, World of Warcraft, Team Fortress 2 och massor av obskyra indietitlar.

Related posts