Future Unfolding

Future Unfolding

Utforskande i dess renaste form, utan guidning och tillrättalagda genrekonventioner.

Jag är i en skog full av färger. Ingen talar om för mig vad jag gör här. Inga skyltar säger åt mig var jag får gå eller vad jag måste göra. Istället är jag fri att göra vad som faller mig in. Jag börjar utforska den främmande omgivningen, inte för att jag måste – utan för att jag är nyfiken.

Future Unfoldning är ett säreget litet spel. I grund och botten är det ett ganska simpelt äventyrsspel av samma snitt som första Zelda-spelet från 1986. Till skillnad från Zelda får du dock inga svärd eller andra vapen här. Allting handlar nämligen om att utforska, experimentera och betrakta. Du kan hålla in en knapp för att springa fortare en kortare stund, och en annan knapp låter dig utföra handlingar av olika slag. Det är allt. Sedan gäller det att helt enkelt prova sig fram.

Första gången jag stöter på vad som ser ut som en flock rådjur suckar jag och tänker att nu måste jag säkert döda dem och crafta saker av deras hud. I moderna open world-spel existerar djur mest som vandrande resurspåsar. Men inte här. Future Unfolding handlar om att finna sätt att interagera med omvärlden, inte bruka våld mot den.

Istället lyckas jag hoppa upp på ryggen på ett av rådjuren, men blir snart avkastad. Efter ytterligare experimenterande kommer jag på hur man ska göra för att hålla sig kvar. Nu kan jag rida en länge stund. Exakt vad detta har för funktion förstår jag dock inte förrän senare, när jag kommer till ett hinder jag inte förstå hur jag ska ta mig förbi.

Läs också: De 10 största spelbesvikelserna någonsin

I korthet:

Vad är det?

Ett annorlunda äventyr där utforskandet i sig är hela poängen

Utvecklare

Spaces of Play

Utgivare

Spaces of Play

Webb

futureunfolding.com

Cirkapris

160:-

Pegi

Ej klassificerat

Spelat på

Intel Core i5 3,3 GHz, GTX 1070, 16 GB RAM

Kolla även in

Seasons After Fall (80%)

Tre kaniner och ett stort energiklot, inga konstigheter här.

Ibland upptäcker jag saker av misstag, som varför jag kan få en mindre flock med kaninliknande djur att följa efter mig. I Future Unfolding gör jag de här upptäckterna bara för sin egen skull, för att se vad som händer och för att förstå hur den avskalat fina världen fungerar. Ofta förstår jag först senare att den där upptäckten jag gjorde tidigare faktiskt kan vara användbar också.

Jag stötte på en av de tre utvecklarna nyligen när jag var på Pax East i Boston. Han bekräftade just detta, att de medvetet dolt alla spelsystemen under ytan så att du själv kan avgöra hur du vill spela. Du kan strunta i att försöka komma vidare i spelet och se slutet och bara promenera runt – som ett Proteus sett från ovan. Men du kan också gradvis lära dig hur de där dolda spelsystemen funkar, och då gradvis lösa de hinder som dyker upp längs med spelets gång.

Future Unfolding tar något i grunden bekant och presenterar det på ett originellt och smart sätt för att väcka nyfikenhet och äventyrslusta i spelaren. Det är en smärre fröjd att i behaglig takt bena ut spelets hemligheter, allt medan rogivande och ofta fantastisk musik sveper genom de färgrika miljöerna. Det är ett spel som bara går att förstå till fullo genom att faktiskt spela det.

Läs också: Hur mycket RAM behöver egentligen din speldator?

Future Unfolding Reviewed by on .
4

Utslag

80
80
En fyndig variant på det klassiska äventyret som sätter spelarens upptäckarlusta främst.

About The Author

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Related posts