10 nybörjartips inför Ghost Recon: Wildlands

10 nybörjartips inför Ghost Recon: Wildlands

Bolivia är en enorm plats, åtminstone i Ubisofts version av landet. När du släpps ner i Itacua och är färdig med det inledande uppdraget, kan det vara svårt att veta vad du ska ta dig an härnäst. Hela spelvärlden är upplåst från början och väntar ivrigt på att utforskas, men var ska du börja? Frukta ej! I denna guide får du tio nybörjartips som du bör följa slaviskt för att få en så bra start som möjligt i Ghost Recon: Wildlands.

 

10. Hitta ett snipergevär och ett vettigt kikarsikte
Trots att Ghost Recon: Wildlands knappast förespråkar att du ska spela lika taktiskt och försiktigt som i föregångarna, är det ändå otroligt tillfredsställande att knäppa fiender på håll. Att leta upp ett av snipergevären vi tipsar om här är därför något du bör göra redan från start. Med prickskyttebössan i högsta hugg kommer du mer ofta än sällan kunna rensa ut en hel fiendebas utan att någon av ondingarna ens förstår vad som pågår, varpå du kan ströva in och länsa området på alla härliga Ubi-pluppar. Och flest pluppar när hen dör vinner.

Innan du kan få någon vidare användning för ditt prickskyttegevär, behöver du dock byta ut det värdelösa standardsiktet mot ett vassare kikarsikte. Det allra bästa hittar du långt upp i nordväst, i provinsen som heter Koani. Den exakta platsen tänker jag emellertid inte avslöja, men när du kommer till ett område som påminner om bilden ovanför så är T5Xi-siktet inte långt borta!

 

9. Uppgradera din drönare
Eftersom du nu har ett krypskyttegevär i din ägo, tänker du att det kanske är en enkel match att ta kål på alla fiender? Icke! Du måste nämligen veta var de befinner sig först, och här är din portabla drönare guld värd. Dessvärre än denna flygande – och lite fuskiga – mirakelmaskin rätt värdelös när spelet startar, eftersom den varken har förmåga att se i mörker, lider av en batteritid sämre än din ständigt urladdade mobil och har en räckvidd i nivå med en radiostyrd leksaksbil på macken.

Se därför till att lägga en hygglig portion skillpoints och hopsamlade resurser på att uppgradera din Drone. Utrusta den med mörkersikte, bättre batteri och längre räckvidd. Du kommer troligtvis använda drönaren lika mycket som ditt långhållsgevär, så det är det en god investering du bör satsa på redan från början.

 

8. Ingen vill veta var du köpt dina IR-brillor
Mörkersikte i all ära, men värmeglasögonen är faktiskt snäppet viktigare i Wildlands. Utöver att se allting i häftigt, orangeblått sken som för tankarna till denna gamla Windows Media Player Visualization, kommer du snart inse att värmesikte är mer användbart än mörkerglasögonen. Dels kan du se fienderna mycket enklare både nattetid och dagtid, men framför allt är det olika elektronikföremål i fiendebasen du kan se enklare med värmeglajjor på.

Santa Blanca-skurkarna gillar inte hemliga agenter från Staterna, vilket blir tydligt när de blockerar din drönares sändning och får skärmen att börja flimra. Med IR-glasögon aktiverade går det att på ett ögonblick få syn på dessa störningsapparater. Likaså gäller missilstationer, alarm och annan elutrustning i fiendebasen. Med värmeglasögonen på blir de lätta att upptäcka, och därefter sabotera. (Lägg på TV-shop-stämman: ”Så vad väntar du på? Beställ dina IR-goggles redan idag!”)

 

7. Använd sync shot och sync target
Utöver din drönare bör du så snabbt som möjligt uppgradera sync shot/sync target så att dina kompanjoner och du kan markera upp till tre fiender på en gång. När du spelar med AI-styrda lagkamrater, kan du använda sync shot för att på ett ytterst tillfredsställande vis låta dina kumpaner ha ihjäl tre fiender på ditt kommando – allihop på ett och samma ögonblick. Extra bra är det att själv skjuta en fjärde patrullerande fiende, eftersom sync-shot då sätts igång automatiskt och dina AI-kontrollerade bundsförvanter har ihjäl de markerade fienderna.

När du spelar med vänner över nätet fungerar förstås inte detta. Sync shot heter då istället sync target. Detta är emellertid ett lika viktigt verktyg som det förstnämnda, eftersom det är svårt att förstå vilka alla ska sikta på ifall man bara säger ”Om du tar honom där framme till höger, så tar jag gubben som går till vänster. Sen kan väl Emil ta honom som står där borta bakom hörnet, eller?” Med sync target dyker siffror upp över de markerade målen, varefter man enkelt kan bestämma vem som ska skjuta vilken fiende. När alla har sin fiende på kornet slutar siffrorna dessutom att blinka och blir istället solitt gråa. Smidigt!

 

6. Lås upp fallskärmen och lär dig flyga den svårstyrda helikoptern
Som jag skrev i inledningen till denna nybörjarguide, är Wildlands Bolivia en enorm plats. Därför gör du rätt i att bekanta dig med helikoptern, hur risig den än är att styra. Med lite övning kommer du snart flyga flera mil (riktiga mil) i spelet på blott några minuter. Även om det givetvis är kul att röja omkring med motorcykel och andra landsfordon, är inget färdsätt lika smidigt som helikoptern.

Att låsa upp fallskärmen är också något du bör göra redan i början av spelet då det öppnar upp för Bond-liknande entréer när du närmar dig en fiendebas. Att vara två som hoppar ut ur helikoptern på ena sidan av ett fientligt område, medan de två andra sitter kvar och flyger till andra sidan, ger spelet en extra dos känsla av taktik när ni smyger er in mot Santa Blanca-patrasket från två motsatta håll. Helikopter och fallskärm sparar enormt mycket tid, och bjuder också på en hel del magnifika vyer uppifrån det blå.

 

5. Använd ljuddämpare på alla vapen som tillåter det
Det säger sig självt, men att utrusta dina vapen med ljuddämpare är något som är förvånansvärt lätt att glömma. Speciellt i spelets början när det lätt händer att man tar upp fiendens bättre vapen, istället för de trista startpuffror man redan har i sin arsenal. Såvida det inte är en submachine gun eller ett fläskigt maskingevär, är chanserna goda att fiendevapnet har en ljuddämpare – en ljuddämpare som dessvärre inte är fastskruvad.

Det första du ska göra med varje vapen du plockar på dig eller låser upp, är att sätta dit ljuddämpare. Alldeles för många gånger har jag smugit in i ett Santa Blanca-läger, bara för att avslöja min position redan vid det första skottet. Välsmidda planer har gått om intet bara för att jag glömde det lilla knapptrycket på F-tangenten. Det bör tilläggas att projektiler gör mindre skada med dämpare på, så är du redan avslöjad eller bara vill röja på, kör utan. Ninja: ljuddämpare på. Röjar-Ralf: ljuddämpare av.

 

4. Leta bonusmedaljer, skillpoints och vapenuppgraderingar
Bolivia kryllar som sagt av härliga Ubi-pluppar. I Ghost Recon: Wildlands är det mer nödvändigt än vanligt att du faktiskt samlar på dig alla dess gömda godsaker, då halva nöjet med spelet är att uppgradera din ghosts vapen, utrustning och fysiska färdigheter. Att leta upp utropstecken på kartan och därefter få nys om var alla blåfärgade smarrigheter i form av bonusmedaljer, erfarenhetspoäng och vapen/vapentillbehör finns, är essentiellt för att kunna förbättra dina chanser mot skurkarna.

När det gäller skillpoints krävs det dock mer än bara nämnda erfarenhetspoäng för att du ska kunna uppgradera din soldat. Du behöver också samla på dig olika resurser, vilka du får genom att tagga tunnor, lådor och datorer som finns utspridda i fiendelägren och som dyker upp med gröna markeringar på din minikarta när du är i närheten av dem. I kombination med dina skillpoints kan du sedan låsa upp nya färdigheter, både fysiska och materiella.

 

3. Håll ihop två och två
När du spelar med vänner gäller det att hålla ihop åtminstone två och två. Med en bundsförvant i närheten blir det en mycket enklare uppgift att hålla varandra vid liv än om tre stycken smyger tillsammans medan den fjärde spelaren strövar omkring ensam. Om den ensamme spelaren blir ihjälskjuten är det inte säkert att någon kommer hinna springa fram till dig och återuppliva dig, vilket förstås är ytterst tragiskt. Då är det bättre att dela upp sig två och två för att alltid kunna ha en kamrat att luta sig mot när kulorna väl börjar vina.

En annan fördel är den jag redan har nämnt under helikoptertipset, nämligen att kunna ta sig an en fiendebas från flera håll. Kanske patrullerar det soldater bakom en mur du inte kan se förbi? Då är det förstås klockrent ifall ett par av dina medspelare befinner sig på andra sidan och kan ta kål på måltavlan – medan du gör detsamma med fiender som du, men inte dina kamrater, kan se.

 

2. Fly från Unidad-styrkorna
Värre än kartellen är de korrupta Unidad-styrkorna. Dessa lila prickar sätter skräck i alla som åker förbi och allra bäst är att undvika dem överhuvudtaget. Dessa uniformerade soldater tål mer stryk än de vanliga skurkarna, samtidigt som deras eldkraft är trefaldig den hos vanliga fiender. Nämnde jag att de dessutom aldrig tycks sluta spawna? De är med andra ord inte bara tuffa, de är tråkiga också.

De gånger jag, Emil, Thomas och Mikael spelat ihop har många av våra explosionsartade möten med Unidad slutat i katastrof. Dessa lila styrkor har bara fortsatt komma från alla håll, fastän vi skjutit ihjäl dussintals  av dem. Slutsatsen blir följande: när du hamnar i bråk med Unidad, lägg benen på ryggen! Bättre att fly än att illa fäkta.

 

1. Höj svårighetsgraden!
Vad fasen? En nybörjarguide som tipsar dig om att höja svårighetsgraden? Japp. Ghost Recon: Wildlands är ingen utmaning på de lättare svårighetsgraderna och skjutare, taktiska eller ej, ska inte vara för enkla. Det är först när man byter till advanced eller – ännu hellre – extreme, som spelet verkligen skiner och blir kul. På extreme tål du nästan inga skott alls och tvingas rekognosera mer, vilket förstås är mer i linje med Ghost Recon-arvet än vad galet Commando-skjutande är.

Den största fördelen med en högre svårighetsgrad är att du och dina medspelare i princip måste spela taktiskt. Plötsligt är det inte bara kul att spela efter en strategi, det är nödvändigt. Ni kommer inte längre kunna springa in med dragna vapen i en bas utan att ha ”snajprat” några fiender först, avslöjat skurkarnas position med drönaren, sync-markerat och skjutit fiender med ljuddämpade vapen, tagit er in från olika håll två och två och tja … haft alla andra tips från den här guiden i bakhuvudet.

Är du en vaniljtaktiker kan du strunta i tipsen jag har gett dig och spela Ghost Recon: Wildlands som om det vore en vanlig actionrökare. Det är de högre svårighetsgraderna som gör att spelet faktiskt förtjänar att heta Ghost Recon och inte bara Wildlands. Du kan så klart ignorera alla våra tips, men be warned: risken finns att det kommer se ut som när en kvintett vilda PC Gamer-höns spelade Wildlands för allra första gången.

About The Author

Glad gamer med smak för action och äventyr, men älskar även storytunga titlar där ett bitterljuvt slut är grädden på moset. Uppväxt med konsoler, men tog år 2014 steget in i PC-världen där de magiska 60 FPS väntade.

Related posts