John Carmack bedyrar sin oskuld i Oculus-härvan

John Carmack bedyrar sin oskuld i Oculus-härvan

Under gårdagen skrev vi om de pågående rättstvisterna som involverar Oculus och Bethesda-ägarna Zenimax. Den första ronden gick till Zenimax, och Oculus måste nu betala 500 miljoner dollar till den amerikanska distributören på grund av avtalsbrott, upphovsrättsintrång och falsk beteckning.

Under rättegången påstod Zenimax representanter att den tidigare Id Software-gurun John Carmack rensat hårddiskar för att gömma kod som han tog med sig illegalt när han bytte arbetsplats till Oculus. Nu har programmeringslegenden tagit till Facebook för att försvara sig. Det handlar om en rejäl textvägg, men kontentan är att Carmack anser att anklagelserna mot honom är falska.

– Jag försökte aldrig gömma eller utplåna bevis och all min data redovisats, tvärtemot vad vissa hävdar. Det suger att bli stämd.

– Kodarna hos Oculus har aldrig haft tillgång till Id Softwares C++-baserade VR-kod, bara en liten bit av den oformaterade shader-koden från demon. Jag var genuint intresserad av att höra hur den betalda experten skulle kunna hitta samband mellan helt orelaterade kodbaser.

Carmack avslutar med att hävda att den så kallade experten förmodligen bara ville lyfta en rejäl lön. Han har inga problem med det i sig men tycker att konsekvenserna borde vara större, och leda till lika stor inverkan på offentliga register som exempelvis publicerade tidskriftsartiklar.

I en intervju med Gamasutra hade Zenimax följande att tillägga.

– Förutom att experter hittat både bokstavlig och icke-bokstavlig kopiering har Oculus-programmerare själva erkänt att de använt Zenimax upphovsrättsskyddade kod (en av dem sade till och med att han kopierat den rakt av).

– Oculus medgrundare Brendan Iribe har också lämnat in en skriftlig förfrågan om en licens för “källkoden som Carmack delat med sig av” för användning med Oculus Rift. Föga förvånande fann juryn att Zenimax upphovsrättsskyddade kod hade blivit utsatt för intrång. Oculus Rift byggdes på en teknisk grund skapad av Zenimax.

– Gällande Carmacks förnekande fann rättens självständiga expert att 92 procent av Carmacks hårddisk hade rensats. All data förstördes permanent precis efter att Carmack fått kallelsen till rätten. Hans nekande är falskt, det är fakta.

About The Author

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Related posts