Disgaea 2

Disgaea 2

Recension: Disgaea 2

Benny slänger folk omkring sig och dräper demoner i Nippon Ichis pånyttfödda strategiska rollspelsklassiker

Disgaea 2 må vara ålderststiget, men det roar fortfarande kungligt.

Finns det något mer individuellt än humor? Saker som får dig att gapskratta kan få andra att himla med ögonen, och ingen har nödvändigtvis rätt eller fel. Disgaea 2 är fyllt till bredden med anime-schabloner, japansk slapstick och frimodig lokalisering. Och jag tycker det är skitroligt.

Spelet är bara så självmedvetet och vrickat. Berättelsen utspelas i en värld befolkad av demoner, och efter en misslyckad ritual får den enda närvarande människan Adell sällskap av Rozalin, dottern till den demon han försöker döda. Inom kort utökas det muntra gänget med andra färgstarka individer, och dråpligheterna avlöser varandra på löpande band.

En stor del av berömmet måste riktas till lokaliseringsteamet. Vanligtvis håller jag starkt vid upphovsmännens ursprungliga intentioner, men när Disgaea 2 tar ut svängarna gör det så med bravur. Spelet vet när det ska bulta ner den fjärde väggen och när det ska hålla tillbaka. Manuset slutar aldrig överraska.

Spelmomenten består uteslutande av turbaserade strider och utrustningshantering, och jag finner mig sakna mer utforskningdrivna segment. Den enda platsen man överhuvudtaget kan röra sig fritt i är det återkommande hubbområdet.

I korthet:

Vad är det?

Japansk rollspelsstrategi med glimten i ögat

Utvecklare

Nippon Ichi

Utgivare

NIS America

Webb

nisamerica.com/games/disgaea-2-pc

Cirkapris

190:-

Pegi

12 år

Spelat på

Intel Core i5-4690K, Geforce GTX 970, 16 GB RAM

Kolla även in


Valkyria Chronicles

Vadå texturer?

Turligt nog är striderna riktigt roliga, och den besynnerliga humorn närvarar även här. Spelsystemet påminner om X-Com, fast med en twist – karaktärerna kan bara ta sig en viss distans per runda, men om man ändå vill flytta en specifik kämpe ytterligare kan man beordra andra att slänga honom eller henne.

Över stup, över fiender, det spelar ingen roll, men den taktiska möjligheten som till en början framstår som ett utstuderat skämt visar sig snart vara ovärderlig, inte minst när man bygger kedjeattacker genom att placera karaktärer nära varandra.

Disgaea 2 släpptes ursprungligen till Playstation 2, men ärligt talat framstår det som betydligt äldre än så. Texturerna och spritemodellerna för tankarna till tidig 3d-grafik, men den här versionen har ändå högupplösta bakgrunder och karaktärsporträtt, tillsammans med ett skarpt men överdimensionerat användargränssnitt.  Ett bisarrt hopkok av gammalt och nytt som ger spelet en feberdrömsartad kvalitet. Jag diggar det rejält.

Disgaea 2 är ett spel som fortfarande håller. Blandningen av taktiska strider och japansk galenskap är en attraktiv sådan, i alla fall om du har samma raffinerade humorsmak som mig. Och det hoppas jag du har.

Disgaea 2 Reviewed by on .
3.9

Utslag

78
78

En helfestlig feberdröm.

About The Author

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Related posts