Cayne

Cayne

Gratis är inte bara gott, det är fasansfullt också – i alla fall i denna blodiga science fiction-skräckis.

Hadley vaknar med ett ryck – rakt in i en mardröm. Det sista hon minns var att hon tog beslutet att göra abort. Nu befinner hon sig i ett mörkt, olycksbådande labb, fastspänd vid vad som känns som ett obduktionsbord. Ovanför henne hänger en enorm mekanisk arm. En röst talar om ”extraktion”. Det låter inte lovande alls. I rummet rör sig en enorm bjässe i en mekanisk dräkt.

Allt är fel. Och det är bara början.

Stasis var ett utmärkt litet skräckspel som många missade. Det knåpades ihop av sydafrikanska The Brotherhood, och var en andlig arvtagare till det sorgligt förbisedda Sanitarium på så vis att det var ett isometriskt peka-och-klicka-äventyr. Men där Sanitarium fokuserade på psykologisk skräck och surrealism så var Stasis ett betydligt blodigare science fiction-äventyr om hemska experiment och groteska styggelser i framtiden.

Cayne är en fristående, och helt gratis, sidohistoria till Stasis. Du behöver inte spela det sistnämnda för att uppskatta detta. Snarare är det väl så att om du gillar Cayne finns det all anledning att även skaffa Stasis, och tvärtom.

 

I korthet:

Vad är det?

En gratis, fristående sidohistoria till utmärkta skräckäventyret Stasis

Utvecklare

The Brotherhood

Utgivare

The Brotherhood

Webb

playcayne.com

Cirkapris

Gratis

Pegi

Ej klassificerat

Spelat på

Intel Core i5 3,3GHz, GTX 1070, 16 GB RAM

Kolla även in

Sanitarium

Det går snabbt åt helvete.

Spelet kretsar som sagt kring Hadley, som finner sig i en omöjlig situation – dessutom gravid med något hon inte kan vara säker på är ett mänskligt barn längre. Efter att hon lyckas fly från en säker död gäller det att pussla sig igenom den nedgångna, skräckinjagande basen för att försöka ta reda på vad som försiggår, och gärna också fly. I mörkret lurar även något stort med vassa tänder och klor.

Cayne är en kort men hyfsat effektiv liten skräckis som tar ungefär ett par timmar att spela igenom, beroende på hur länge du måste klura på pusslen. För det är ganska svårt. En del av gåtorna är mer frustrerande än roliga att tampas med, dock, men det är samtidigt befriande med ett äventyrsspel som faktiskt vågar vara lite utmanande. Med tanke på att det är helt gratis är det förvånansvärt matigt, välgjort och spännande.

Riktigt lika effektivt som moderspelet Stasis är det inte, men i egenskap av sidospår som bygger ut världen och dess lore lite mer fungerar det ypperligt. Atmosfären är tät, och det vilar en undergångskänsla över spelet som är svår att värja sig mot. Det är en utmaning att skildra den här sortens groteskt vansinne och få det att kännas trovärdigt, men The Brotherhood lyckas fint med det.

Hadleys umbäranden är extra blodisande eftersom hon är gravid. Det gör henne ännu mer utsatt, både för yttre hot men även för inre tvivel. Vad är det ens hon har i magen? Känslan av att inte kunna lita på någonting i en mardrömslik situation gestaltas bra med enkla medel.

Att irra omkring i de stämningsfulla miljöerna och försöka lista ut vad som händer är rysligt underhållande. Och bara rysligt i största allmänhet.

Läs också:

Inled året i fasa med skräckisen Tattletail

Alone in the Dark-skaparens nya skräck skrämmer

Cayne Reviewed by on .
3.9

Utslag

78
78
Ett kort, atmosfäriskt skräckäventyr som inte kostar ett öre. Fasansfullt bra deal.

About The Author

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Related posts