Alone With You

Alone With You

Umgås med ettor och nollor i vemodigt science fiction-äventyr om ensamhet och närhet.

Existentiell ångest är ett vanligare tema i spel än många kanske tror. Det är måhända inte det centrala temat i Doom eller Call of Duty, men här och var bryter det in även i storspelen. Tanken på att inte vara säker på sin egen existens kan exempelvis appliceras på storspel som Assassin’s Creed, där man spelar döda människors minnen.

Oftast är det dock i mindre titlar som temat hanteras mer djupgående och detaljerat. Från Dear Esthers utforskande av ett liv som inte längre finns, till Somas existentiella skräck. Alone With You utforskar den kalla, hårda ensamheten, och frågar sig om virtuell vänskap – och till och med kärlek – är möjlig.

Premissen är att du är den enda överlevaren på en förstörd koloni. Det påminner en del om filmen Interstellar på så vis att framstående vetenskapsmän har skickats ut för att kolonisera en ny planet, då jorden inte räcker till längre. Men interna strider, katastrofer och en ogästvänlig miljö – komplett med frätande regn – har lett till undergång för projektet.

Kvar är du, den ansiktslöse protagonisten, och en självmedveten AI som försöker hjälpa dig att fly. För att göra detta måste du laga flyktskeppet, och det görs genom att åka runt till kolonins olika delar och utforska, scanna saker och upptäcka vad som hänt dem som en gång bodde här.

I korthet:

Vad är det?

Ett pixligt, storyfokuserat äventyr om ensamhet och virtuell vänskap

Utvecklare

Benjamin Rivers

Utgivare

Benjamin Rivers

Webb

www.alonewithyougame.com

Cirkapris

90:-

Pegi

Ej klassificerat

Spelat på

Intel Core i5 3,3 GHz, GTX 1070, 16 GB RAM

Kolla även in

Event[0]

Snacka om förförisk pose.

Fyra av de döda kolonisterna simuleras dessutom av AI:n, så att du om nätterna kan umgås med dem i en virtuell verklighet. De är medvetna om att de egentligen inte existerar, och att de bara är ett program i en dator – men de är samtidigt människor. Den som spelat Soma känner igen konceptet. Men istället för skräck är Alone With You en studie i mänsklighet. En vemodig, men samtidigt förvånansvärt varm, berättelse om vänskap som gror även i kalla, icke-organiska kretskort. Om vänskap som sträcker sig bortom dödens barriärer.

Spelmässigt är det tyvärr ganska klent. Det är mest av allt en interaktiv roman, men du tvingas ändå springa runt och lösa simpla pussel och interagera med objekt i miljöerna på ett sätt som snabbt blir tjatigt, och drar ner tempot i det annars finstämda narrativet. Dessutom är ljudeffekterna onödigt påträngande och jobbiga, de låter som om en gammal intern pc-speaker fått spader. Musiken, däremot, är passande retrofuturistisk och bra.

Behållningen med spelet är att upptäcka vad som hänt människorna på kolonin, och framförallt mötena med dem i simulatorn. Samtalen är ömsom lågmält sorgsna, ömsom charmerande. Fylligare dialog och mindre onödig utfyllnad hade kunnat höja detta ännu några snäpp. Det är synd att det blir spelmässigt repetitivt i längden, för kärnan är en älskvärd och varm liten historia om ensamhet och närhet. Och existentiell ångest, så klart.

Läs också:

RECENSION: A Normal Lost Phone kan vara årets hittills bästa spel

RECENSION: Poi tar dig tillbaka till NES-spelens guldålder

Alone With You Reviewed by on .
3.6

Utslag

72
72
En fin berättelse om virtuell kärlek och vänskap, som tyvärr blir spelmässigt repetitiv.

About The Author

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Related posts