A House of Many Doors

A House of Many Doors

I A House of Many Doors finns många märkliga rum men bara en dörr som leder ut.

Välkommen till Huset, en parallell dimension där rummen är stora nog att husera hela städer. Hur man hamnar i Huset är det ingen som vet eftersom det helt enkelt plockar personer och objekt från andra dimensioner på måfå. Ingen har någonsin lyckats hitta dörren som leder ut och de allra flesta har gett upp med att söka för länge sedan.

En som däremot inte gjort det är du, som skaffat dig en kinetoped – ett slags hybrid mellan skepp och tåg som går på tusenfotingsben – och fått med dig ett gäng medhjälpare på en odyssé med målet att hitta en väg ut.

Att kalla A House of Many Doors inspirerat av Sunless Sea vore att underdriva likheterna mellan de två spelen. Faktum är att utvecklaren Harry Tuffs fått hjälp från Sunless-utvecklarna Failbetter, som även gett honom ett skrivbord på deras kontor. Är man bekant med Sunless Sea vet man således vad man kan vänta sig av AHoMD, men för oinvigda rör det sig om ett överlevnadsäventyr där man rör sig över en världskarta, upptäcker nya platser och utför olika sidouppdrag samtidigt som man samlar ledtrådar för att hitta vägen ut.

Mycket av ens tid spenderas på resande tusenfotingsfot, där man ibland stöter på andra resande eller snubblar över slumpgenererade händelser. Dessa sträckor har en tendens att bli långdragna med omgivningar, musik och events som upprepar sig lite väl ofta. Framme i städerna kan man köpa och sälja varor, utföra uppdrag eller samla info från lokalbefolkningen, och det är i de här delarna spelet verkligen kommer till sin rätt.

I korthet:

Vad är det?

Literärt uppslukande upptäcksresa modellerat efter Sunless Sea

Utvecklare

Pixel Trickery

Utgivare

Pixel Trickery

Webb

www.pixeltrickerygames.com

Cirkapris

109:-

Pegi

Ej klassificerat

Spelat på

Intel Core i7-2600K, Sapphire Radeon RX 480 8GB, 8 GB RAM

Kolla även in

80 Days

Husets dunkla ödemarker bjuder på många olika faror.

Där A House of Many Doors strålar som mest är nämligen i dess prosa. Det här är ett fenomenalt välskrivet spel, mycket tack vare hur Tuffs lyckas ge liv åt världen och karaktärerna med väldigt enkla medel. Sällan använder han mer än ett fåtal textstycken eller en enstaka illustration för att skildra platser och händelser, men det är är allt som behövs för att skapa en målande bild av de fascinerande resmål som huset är fullt av, om det så är en enorm staty som dyrkas av miljontals kråkor eller en stad där alla invånare ständigt övervakas av illvilliga änglar. Huset är en av de mest unikt fascinerande spelvärldarna jag upptäckt på länge där varje dialogval och sidouppdrag är värt att prova bara för att ta del av Tuffs uppslukande beskrivningar.

Utanför stadsgränserna är det dock inte lika livligt. All personlighet som existerar i städerna blåses bort när man rör sig genom livlösa landskap med samma dussintal objekt sprida runt kartan. Det enda som skapar lite nerv här är när man stöter på andra skepp som antingen vill sälja meningslösa prylar eller råna dig, vilket startar FTL-lika strider – som också är spelets svagaste punkt. Mitt tips är att helt undvika dessa tills du har uppgraderat din farkost med en ordentlig sköld och minst tre vapen, och även då känns det som att varje slag ligger mer i ödets händer än dina egna.

Idoga buggar förtar också stämningen, även om jag var tacksam över buggen som lät mig slutföra ett sidouppdrag ett oändligt antal gånger, med samma ekonomiska belöning varje gång.

Från en teknisk synpunkt har A House of Many Doors mycket kvar att reda ut, men dess värld och mytologi är såpass unik och fascinerande att det gör de mekaniska skavankerna värda att ha överseende med.

Läs också:

Sunless Skies följer upp Sunless Sea

Sunless Skies nådde Kickstartermålet i ett huj

A House of Many Doors Reviewed by on .
3.65

Utslag

73
73
Mekaniskt rossligt äventyr som är tillräckligt välskrivet för att vara värt besväret.

About The Author

Före detta Stockholmare som älskar pixlar, postmodernitet och pretentioner. Bor numera i England med en katt och fler Mario-figurer än någon rimlig människor borde ha. Är fin som jag är.

Related posts