The Binding of Isaac: Afterbirth+

The Binding of Isaac: Afterbirth+

Dags att döda mamma igen.

Det var inte meningen att det skulle bli så här. The Binding of Isaac var ju bara något Edmund McMillen slängde ihop på en vecka efter att hans Super Meat Boy äntligen hade släppts. Meat Boy hade tagit flera år att utveckla och medan hans Team Meat-kollega Tommy Refenes var på semester ville han göra något enkelt, utmanande och annorlunda.

Sex år senare har The Binding of Isaac sålts i över fem miljoner exemplar och i princip överskuggat Meat Boy och McMillens övriga spelografi. Det har även fått en remake i The Binding of Isaac: Rebirth som byggts ut med dlc-paketet Afterbirth som i sin tur nu har utökats med tillägget Afterbirth+.

Det geniala med Isaac är att det i grunden är så perfekt konstruerat och modulärt att man lätt kan bygga ut det med mer av det goda, och är det mer man vill ha är det precis vad Afterbirth+ levererar. Mer bajs, mer blod, mer inälvor, mer kristen och hednisk ikonografi. Allt som allt innehåller det över 50 nya föremål, en ny slutboss, ett svårare Greed Mode samt den nya spelbara karaktären Apollyon som är upplåst redan från start.

 

I korthet:

Vad är det?

Dlc-paket med moddverktyg till den groteska och älskade roguelike-shootern

Utvecklare

Nicalis Inc, Edmund McMillen

Utgivare

Nicalis Inc

Web

bindingofisaac.com

Pris

79:-

Pegi

16 år

Testat på

Intel Core i7-2600K, Sapphire Radeon RX 480 8GB, 8 GB RAM

Det är inte i många sammanhang som meningen ”jag gråter blod” har en positiv klang.
Det är inte i många sammanhang som meningen ”jag gråter blod” har en positiv klang.

Den springande punkten i Afterbirth+ är dock de utvecklarverktyg som paketet innehåller. Tanken är att det här är McMillen och Nicalis sista addering till spelet och att de härmed lämnar över Isaac till fansen och den redan aktiva moddcommunityn. Istället tar utvecklarna en mer modererande roll där de kommer att addera de bästa moddarna direkt till spelet regelbundet. Egentligen är det här mest en formalitet eftersom de flesta som vill modda The Binding of Isaac redan moddar The Binding of Isaac, med skillnaden att spelet nu officiellt ägs nästan lika mycket av fansen som de som skapat spelet.

Om man aldrig har moddat ett spel tidigare är det här förmodligen inte platsen att börja heller. På Isaac-moddarnas subreddit uttrycker flera även att verktygen ännu lämnar en del att önska med rapporter om att det är svårt att skapa nya spelbara karaktärer, projektiler eller se till så att nya föremål dyker upp i spelet. Förmodligen är det även upp till communityn att även fundera ut hur de här bäst ska användas och skapa ordentliga tutorials, eftersom någon sådan inte följer med spelet.

Afterbirth+ är svårt att bedöma och betygsätta – det känns som att recensera en påtår. Det närmaste jag kan jämföra det med är ett ärevarv där McMillen och Nicalis ger sig själva en sista stående ovation för att sedan lämna över scenen till de som gjort Isaac till den oförutspådda succén det är. De som redan dödat Megasatan dussintals gånger har all anledning att leka med de dussintals nya variabler som Afterbirth+ adderar till Isaacs formel, medan andra gör bäst i att börja med vanilj-Rebirth.

The Binding of Isaac: Afterbirth+ Reviewed by on .
3.75

Utslag

75
75
Köttig plusmeny för alla existerande Isaac-fans, som avrundar serien på topp.

About The Author

Före detta Stockholmare som älskar pixlar, postmodernitet och pretentioner. Bor numera i England med en katt och fler Mario-figurer än någon rimlig människor borde ha. Är fin som jag är.

Related posts