Resident Evil 7

Resident Evil 7

Ett nytt perspektiv på klassisk survival horror som både ingjuter och utgjuter nytt, friskt blod.

Av Joakim Kilman

Jag ligger på golvet. Mitt ben ligger en bit bort, bredvid en vilt kacklande galning med ett vasst och blodigt tillhygge. Det är blod överallt. Mitt blod, mestadels. Jag hasar mig desperat fram mot mitt avhuggna ben. Det sista som lämnar en är hoppet. Än är jag inte död, tänker jag.

Det är dock det sista jag tänker.

Jag smyger mig fram genom ett nedgånget gammalt hus där elaka insekter byggt sina bon. För att undkomma en övermäktig fiende smyger jag in i en skreva i väggen. Hundratals slemmiga tusenfotingar faller ner på mig från alla håll och kanter. Jag hoppas innerligt att respit och trygghet väntar på andra sidan av den smala gången. Men det gör det inte. Det enda som väntar där är mer smärta och fasa.
Så här är det att spela Resident Evil 7. Det är ett elakt spel. Efter en kort, stämningsbyggande inledning kastar det sig över dig och börjar kapa dig i små, små bitar. Även om det inte nödvändigtvis är särskilt svårt så känns det så. I alla fall under spelets första hälft, när det ständigt dyker upp nya faror och du inte ännu riktigt vet hur du ska tampas med hoten. Kan jag slåss? Kan jag fly? Kommer jag få tag på fler hälsodrycker? Vad gömmer sig där nere i källarmörkret egentligen?

I korthet:

Vad är det?

En storartad återkomst för Capcoms klassiska skräckserie

Utvecklare

Capcom

Utgivare

Capcom

Web

residentevil7.com

Cirkapris

470:-

Pegi

18 år

Testat på

Intel Core i5 3,3 GHz, GTX 1070, 16 GB RAM

Kolla även in

Alien: Isolation

Atmosfären sitter där den ska.


Nya perspektiv

Premissen är att du i rollen som Ethan letar efter din flickvän, Mia, som försvann för tre år sedan. Sökandet leder dig till en nedgången gård mitt ute i Louisianas träskmarker. Det verkar först övergivet, men så är det naturligtvis inte. En fullständigt bananasmordisk familj bor där, och det dröjer inte länge innan bonnläpparna börjar ge dig både psykiska och fysiska ärr för livet.

Tillsammans med bytet till förstapersonsperspektiv kanske detta låter som ett helt nytt spår för Resident Evil, men faktum är att detta är den kanske mest trogna uppföljaren någonsin till originalspelet. Du utforskar gamla gistna byggnader och fokus ligger på rå skräck och survival horror-element, enklare pussel och att leta rätt på specialnycklar och emblem för att öppna dörrar. Inga qte-sekvenser, inte en massa internationella konspirationer. Det är bara du och döden.


Virtuell skräck

Hur bra är Resident Evil 7 i vr?

Som du säkert vet går det att spela igenom hela Resident Evil 7 i vr. Men i skrivande stund bara på PS4 med PSVR. Stöd för andra varianter ska komma, men vi får vänta ett tag. Jag har dock spelat det med PSVR-hjälm på knoppen, och kan intyga att det är värt väntan.

Resident Evil 7 är det första rejäla storspelet som verkligen gör vr till en fungerande, integrerad del av spelet. Det är minst lika bra utan virtual reality rent spelmässigt, men som upplevelse är det svårslaget. Bara skalan på bossarna gör det värt att uppleva. Visst är Capcom lite väl pigga på att sticka fram vassa objekt i ansiktet på spelaren, men det mest imponerande är hur inlevelsefulla miljöerna blir när du kan se dig om fritt i dem och verkligen betrakta objekt på nära håll.

Det har sina problem, som risken för åksjuka och att armarna svävar på ett onaturligt sätt framför kroppen, men har du chansen att testa spelet i vr – så gör för allt i världen det.

Pages: 1 2 3

About The Author

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Related posts