Milkmaid of the Milky Way

Milkmaid of the Milky Way

Ett kort men charmerande äventyr från grannlandet.

Från en granne alldeles till väster, kommer ett spel med många förtjänster. Ett charmigt äventyr helt på rim, som håller ihop helt utan lim. Det handlar om kossor och rymdvarelser, och andra underhållande företeelser. Jag tänker dock inte rimma mera, för då kommer redaktören att agera.

Nej, det blir inte mer recension på vers än så. Det räcker med att läsa ingressen för att förstå varför. Vill man ta del av mycket charmigare rim så är dock Milkmaid of the Milky Way ett bra ställe att börja. När jag först hörde att detta norska lilla retroäventyr var helt på vers drog jag öronen åt mig en smula. Jag uppskattade verkligen det fin lilla rollspelet Child of Light, men just vers-aspekten var rätt svag i det spelet, med idel nödrim.

I Milkmaid of the Milky Way är tonen mer uppsluppen, och de mer ansträngda rimmen blir en del av humorn snarare än något som stör. Det låter aldrig konstlat, utan passar anslaget i det fyndiga och märkvärdiga äventyret perfekt. Dialogerna flyter på med en behaglig melodi, och lyckas till och med vara lite gripande mot slutet. Milkmaid är mycket mer än bara en simpel gimmick. Det lyckas fylla sin egensinniga premiss med mening.

Det grovkorniga äventyret tar sig formen av ett klassiskt peka-klicka-spel där du antar rollen som Ruth. Hon bor uppe på ett norskt fjäll på 1920-talet, där hon har en fridfull tillvaro med sina älskade kor. Hon livnär sig på att sälja det smör och den ost som kossorna producerar, men tiderna förändras. Det är allt svårare att fortsätta leva som förr.

I korthet:

Vad är det?

Ett charmigt, norskt litet pixeläventyr på vers

Utvecklare

Mattis Folkestad

Utgivare

Machineboy

Webb

machineboy.com/milkmaid

Cirkapris

75:-

Pegi

Ej klassificerat

Spelat på

Intel Core i5 3,3 GHz, GTX 1070, 16 GB RAM

Mystiska saker i görningen under norrskenet.

Än svårare blir det när rymdvarelser kidnappar hennes kor för att stjäla deras ungdom. Jo, på riktigt. Det må låta knäppt, men på något vis lyckas spelets utvecklare, Mattis Folkestad, att knyta ihop allting. Tematiken kring tid går som en röd tråd, och förutom att vara underhållande blir det faktiskt en fin och tänkvärd liten saga av alltihop i slutänden.

Pusslen är (mestadels) logiska inom spelets ramar, och inte allt för svåra att knäcka. Du lär dock spela igenom det på högst ett par timmar, om du inte kör fast ordentligt. Det är dock helt lagom längd för just den här berättelsen. Att dra ut på den mer med onödig utfyllnad hade bara gjort att charmen spätts ut och flödet i berättandet störts.

Milkmaid of the Milky Way är helt enkelt en komprimerad liten saga om tidens gång och bandet mellan människa och djur – i det här fallet en lojal, trofast ko. Folkestad ställer Ruths tillvaro mot rymdvarelsernas på ett smart sätt, och utan övertydliga pekpinnar eller moralismer får han förvånansvärt mycket sagt med små medel. Att det är på vers gör dessutom konflikten mellan nytt och gammalt än mer påtaglig. Milkmaid har humor, värme och eftertanke – och är ett alldeles utmärkt sätt att inleda spelåret 2017 på. Kjempegreit!

Läcker mustasch på reparatören.
Milkmaid of the Milky Way Reviewed by on .
4

Utslag

80
80
Norge inleder spelåret 2017 med stil i detta charmerande äventyr om en kvinna och hennes kor.

About The Author

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Related posts