De bästa grafikkorten just nu

De bästa grafikkorten just nu

Processorn må vara datorns hjärna, men när det gäller spel så är grafikkortet hjärtat som pumpar ut pixlar till monitorn. Därmed är det också den enskilt viktigaste komponenten för gamers. Här är korten som förtjänar sin plats din nästa pc – oavsett om det är en smart medierigg, en budgetdator, eller ett 4K-monster.

Av PC Gamer-redaktionen

Bästa grafikkortet överlag: GeForce GTX 1070

+ Suverän prestanda för priset
+ Nya funktioner som SMP
+ Näst snabbaste GPU:n
 Högt Founders Edition-pris

Var det ens någon konkurrens om topplaceringen? AMD har chansen att besegra GTX 1070 med sitt RX 480 – men innan vi kunnat jämföra korten grundligt så förblir GTX 1070 herren på täppan. Kortet kan matcha eller överträffa GTX Titan X och GTX 980 Ti i alla spel och på alla inställningar vi har testat, och den gör det till ett klart lägre pris.

Prestanda-boosten är mycket tack vare bytet från 28 nm-transistorer till TSMC:s nuvarande 16 nm FinFET-transistorer – som krymper storleken på GPU:n, minskar strömläckaget och tillåter högre klockfrekvenser. Där basklockningen i ett 980 Ti och Titan X är 1000 MHz så körs 1070 i 1506MHz. Även med färre CUDA-kärnor – 1920 på 1070 mot 2 816 på 980 Ti och 3 072 på Titan X – så gör den ökade klockfrekvensen de arkitektoniska förbättringarna att 1070 tar ledningen.

Evga Gtx 970

Det här betyder inte nödvändigvis att du behöver uppgradera från ett 980 Ti eller Titan X till 1070. Prestandan är så pass likartad att det mest handlar om pris i relation till prestanda. Detsamma gäller för kort som R9 Fury X, Fury och Nano. Oavsett om det är Founders Edition-kort eller inte så är det mycket pengar att spendera på ett grafikkort. Vårt råd är att hoppa över en generation eller två av hårdvara, eller mer generellt – bara uppgradera när din nuvarande hårdvara börjar kännas för långsam. Det betyder förstås olika saker för olika människor, så vissa spelare kommer sannolikt att hoppa på minsta förbättring medan mer sparsamma personer kan klara sig på medel- eller budgetkvalitet.

Men oavsett vårt råd om att hoppa över en generation så kommer ägare av 970-kort eller R9 390 och lägre hårdvara absolut att bli lockade att uppgradera. Och ju äldre din nuvarande hårdvara är, desto större blir uppgraderingen. Även det enda generationshoppet från 970 till 1070 kommer ge en solid 70-procentig ökning i bilduppdateringen, eller 45 procent bättre än ett R9 390. Och om du råkar köra något från GTX 700-eran så är det en uppgradering som ger ännu högre avkastning. 1 070 är överlag mer än dubbelt så snabbt som ett GTX 770, och i några fall (som i Shadows of Mordor) nära tre gånger så snabbt!

Att överklocka 1070 betalar sig också, om än inte lika mycket som på 980. Vi lyckades öka kärnan till 200 MHz mer än fabriksinställningen. Och med högre ström- och värmegränser (samt högre fläkthastighet) så ökade prestandan med 15 procent. Minnesöverklockning gick också bra i vårt test, med 9,4 GT, vilket ärligt talat är en sanslös siffra för GDDR5 med tanke på att Titan X och 980 Ti toppade runt 8,0-8,4 GT. Men om du kollar på ”typiska” överklockningar så kommer ett 980 Ti att i grund och botten matcha ett överklockat 1070.

Msi Gtx 970 Graphics Card

Det finns även andra inslag som troligen kommer att få inverkan under det kommande året. Ett av de bästa är simultaneous multi-projection-tillägget (SMP) som låter grafikprocessorn beräkna upp till 16 projektioner i ett enda pass. Varför behövs det i ett spel? För flerskärms-surround kan det eliminera förvrängningen som uppstår på kurvade skärmar. Mer intressant för de flesta är den potentiella förbättringen i VR-prestanda, eftersom varje öga kräver sin egen projektion. Nvidia hävdar att med SMP i en VR-titel är Pascal (GTX 1080) upp till dubbelt så snabbt och tre gånger så effektivt jämfört med Titan X. GTX 1070 borde då vara ungefär 60–70 procent snabbare än Titan X i samma scenario.

Bästa högprestandakortet: GeForce GTX 1080

Snabbast GPU just nu
+ Fantastisk effektivitet
Grymma nya funktioner
 Högt pris

Om du vill ha det snabbaste grafikkortet på planeten så är valet enkelt – GTX 1080 vinner lätt i våra tester. Det är 30 procent snabbare än Titan X och GTX 980 Ti, och använder nästan 30 procent mindre ström. Detta är, återigen, tack vare bytet från 28 nm till 16 nm FinFET, vilket låter Nvidia trycka in fler komponenter på mindre yta, med mindre strömläckage tack vare FinFET.

Lägg till de arkitektoniska förbättringarna i Pascal ovanpå det, och vi kan i förlängningen se ännu större prestandaökningar jämfört med Maxwell. Pascal har bättre ”delta color compression”, vilket resulterar i en 20 procent högre minnesbandbredd (enligt Nvidia). GDDR5X klockade till 10 GT/s betyder att 320 GB av det faktiska minnet fungerar lika bra som Titan X 384 GB. Och SMT innebär att VR kan bli ungefär dubbelt så snabbt som på ett Titan X.

Vad är då problemet? Den största bristen är uppenbar – priset. Nej, vi tycker inte nödvändigtvis att en bit över 6 000 kronor är orimligt för så hög prestanda. 980 Ti har sålt bra till ett liknande pris sedan releasen förra året, trots allt. Men nog är det mycket pengar. Sedan har vi också hela Founders Edition-grejen – ett referenskort med referensklockning och sämre kylning, som dessutom kostar runt en tusenlapp extra.

Att överklocka Founders Edition är möjligt, även om vår erfarenhet hittills är att är avkastningen är något lägre än på tidigare Nvidia-kort. GTX 980 Ti, 980 och 970 prickade ofta 25-procentiga ökningar jämfört med fabriksinställningarna. Vi lyckades bara få 200 MHz högre basklockfrekvens (cirka 12 procent mer), och 750 MHz (17,5 procent) VRAM-hastighet. Andra tweakningar gav ungefär 15 procent bättre prestanda överklockat.

Till sist så är detta knappast det snabbaste Pascal-chipet vi kommer att få se från Nvidia. GP104 är till för spelande, men GP100 har klart bättre specificationer i vissa områden. Det har 3 584 CUDA-kärnor, jämfört med 2 560 i ett GTX 1080 – och det finns dessutom 256 avstängda CUDA-kärnor i Tesla GP100 – med 16 GB av HBM2-minne som ger 720 GB. Det är minst 20 procent högre grundkraft med mer än dubbelt så mycket minnesbandbredd. Det krävs inget geni för att räkna ut att Nvidia förr eller senare kommer att släppa ett ännu snabbare kort, även om det kan dröja ett år. Hur mycket skulle en konsumentversion av GP100 kosta? Det skulle kunna hamna i samma prisände som Broadwell-E i7-6950X (cirka 15 000 kronor). Antingen det, eller så gör Nvidia en GP102 eller GP 110 utan HBM2 som kan hamna närmre tidigare Titan-kort i pris.

Men för tillfället – om du är ute efter det snabbaste grafikkortet – så sitter GTX 1080 tryggt på tronen. Och om du verkligen vill klå något sorts prestandarekord så kan du köra två 1080 i SLI, men tänk på att det skulle kräva mycket CPU-kraft för att funka bra – även ett 4,2 GHz i7-5280K slår i taket vid 1080p Ultra med ett GTX 1080. Nvidia rekommenderar inte heller tre- eller fyravägs-SLI som gångbara lösningar längre, även om det är möjligt att ge sig på det för den som vill.

Mest valuta för pengarna: Radeon RX 470 4 GB

Bra pris och prestanda
Snabbt i 1080p Ultra och 1440p High
Effektivt och rimlig storlek
 Inte lika strömsnålt som konkurrenterna

Borta är den infekterade debatten mellan AMD- och Nvidia-fans som bråkar om huruvida GTX 970 eller R9 390 erbjuder bäst värde för pengarna. Istället har vi en ny debatt: RX 480 eller GTX 1060 – och, om man kliver ner ett steg, RX 470 eller GTX 1060 3 GB? Ärligt talat är alla dessa alternativ gångbara – men om du vill ha mest valuta för pengarna är det ett särskilt kort som sticker ut.

RX 470 golvar oss inte direkt med sin prestanda, men vad det istället kan skryta med är lägre strömförbrukning, ett pris under 2000 kr, och en aning sämre prestanda än RX 480 och R9 390. Det tog några månader för priset att sjunka till rätt nivå, men vid det här laget har RX 470 hittat sin egen nisch.

Närmare bestämt finns RX 470 i två olika smaker: 4 GB och 8 GB GDDR5. Vår inställning är: om du vill ha 8 GB, skaffa RX 480 istället. 4 GB, däremot, är ett utmärkt möte mellan bra prestanda och pris i fallet RX 470. Det finns ändå inte någon större mängd spel som verkligen kräver med än 4 GB VRAM just nu, och även om det ser ut att förändras under RX 470:s livstid så borde man kunna hålla bilduppdateringen på bra nivåer genom att sänka några inställningar. När det gäller prestandan finns det saker som tyder på att DX12- och Vulkan-spel kommer fortsätta fungera bättre på AMD:s hårdvara, så man får något av det bästa av alla världar, till ett rimligt pris.

 

 

Det finns dock några potentiella problem. Till att börja med verkar PEG-anslutningen med 6 pins på vissa modeller vara något av en flaskhals, särskilt om du hade tänkt överklocka. När vi försökte överklocka vårt testkort, med 6 pins, var det med begränsad framgång. Vid vissa arbetsbelastningar får kortet hela datorn att krascha. Det är samma historia som med RX 480 – så om du kan hitta ett kort vars anslutning har 8 pins rekommenderar vi att du slår till på det.

Den direkta konkurrenten är Nvidias 1060 3 GB, vilket faktiskt är snabbare i många spel som ingår i vår testsvit, trots att det bara har 3 GB VRAM. Det är också ett 120W TDP-kort, jämfört med 150W för RX 470. När man använder dem till att spela så drar 470 omkring 50W mer ström. Med andra ord verkar skillnaden i effektivitet mellan AMD och Nvidia kvarstå, trots flytten till 14/16 nm FinFET. Men i DX12/Vulkan slår RX 470 med lätthet 1060 3 GB. Vi har dessutom redan sett åtskilliga DX-patchar (exempelvis till The Division och Civilization VI) som förändrar hur högt AMD:s kort rankas.

Överlag är RX 470 ett suveränt nytillskott i grafikkortens värld. Det erbjuder prestanda som tidigare hade kostat uppemot 3000 kr för omkring 2000 istället. Om du letar efter mesta möjliga valuta för pengarna så uppnår Radeon RX 470 en balans mellan prestanda och nya features, till ett fantastiskt pris.

Bästa budgetkortet: Geforce GTX 1050 Ti

+ Helt rätt pris
+ Bra för 1080p medium/high
+ Kräver ingen strömadapter
 En del nyare spel får det att svettas

I och med releasen av GTX 1050 Ti och GTX 1050 har Nvidia fullbordat lanseringen av hela sin GTX 10-serie. Alla dessa kort använder den nya Pascal-arkitekturen – skillnaderna sitter mestadels i hur många kärnor de har, mängden VRAM och klockhastigheter. Den GP107 som 1050-korten använder sig av – med Samsung som chip-tillverkare istället för TSMC – erbjuder lite variation, men det verkar inte påverka prestandan i någon större utsträckning.

Av de två nya korten föredrar vi 1050 Ti, helt enkelt eftersom det kommer med 4 GB GDDR5. Det vanliga GTX 1050 har bara 2 GB VRAM, vilket börjar kännas lite väl mycket 2014 för vår smak. 1050 ger sig in i närkamp med AMD:s RX 460-kort, med lite högre pris för samma mängd VRAM, men eftersom prestandan också är högre jämnar det ut sig.

Dessa nykomlingar är inte avsedda att vara vrålsnabba. Istället siktar de in sig på mainstream-spelare och e-sport – den sistnämnda scenen domineras som bekant av mindre krävande spel. Prestandan är inte ens ett enormt framsteg sedan GTX 900-serien, eftersom 1050 Ti matchar 960 4 GB mer eller mindre rakt av, medan 1050 håller relativt jämna steg med 950. De nya kortens prestanda uppmättes dock till några procent bättre – och ännu viktigare: både priset och strömförbrukningen har sänkts. Båda modeller är tillgängliga utan att kräva extern strömanslutning.

När man tittar på priserna börjar det bli intressant. GTX 1050 Ti kostar från omkring 1700 kr, medan GTX 1050 går att hitta för tre–fyra hundralappar mindre. AMD:s 460 4 GB och 460 2 GB har lägre utgångspriser, men vi rekommenderar varken AMD:s eller Nvidias 2 GB-kort, eftersom de ser ut att bli utdaterade snabbare. Det här gör matchen extremt jämn mellan 1050 Ti och RX 460 4 GB. Priserna varierar kraftigt när det gäller budgetkort, så det lönar sig att shoppa runt – när man jämför de dagsfärska priserna kan det visa sig att AMD plötsligt dragit det längsta strået.


Hur vi testar grafikkort och prestanda

Spel hämmas sällan av din processor, men dussintals spel varje år kommer driva ditt grafikkort till bristningsgränsen. Det är den komponent som du kommer behöva uppgradera oftast (men om du köper rätt kort så bör det hålla i några år). I speldatorer är det också troligen den dyraste komponenten. Rör man sig med en tajt budget är det oerhört viktigt att hitta det grafikkort som ger mest prestanda för pengarna. Därför tittar vi oftast på kort i 3 000-kronorsklassen överlag.

Nvidias GTX 1070 kostar mer än så, men för sitt pris är det ändå bättre än kort som vid sin release kostade dubbelt så mycket – och priserna på 1070 kommer att sjunka framöver. Det går att överklocka, det är tyst och effektivt – och viktigast av allt, det kan köra allt vi testat i över 60fps i 1080p Ultra, och det mesta även 60 fps i 1440p Ultra. Det går att dividera om priset, och huruvida ultra-inställningar verkligen är nödvändigt, men just nu är GTX 1070 det bästa valet för spelande.

Även om GTX 1070 är kortet vi rekommenderar till de flesta (men inte alla) pc-spelare så finns det tydliga alternativ. Kanske du inte gillar Nvidia eller deras överväldigande grepp om marknaden, kanske sitter du på en hög med pengar och vill ha ett kort som klarar 4K-spelande. Eller så vill du bygga en snorbillig speldator och är ute efter billiga kort. Guiden inkluderar därför valmöjligheter som täcker in hela prisspektrumet, från budget till mainstream till högprestandakort.

Att testa grafikkort

Våra rekommendationer baseras på våra egna benchmark- och övriga tester, liksom efterforskningar i andra tester och på andra sajter. Vi har benchmark-data för en stor uppsättning Nvidia- och AMD-kort – inklusive GTX 1000/900-serierna och AMD RX 400/R9 300 och R9 Fury/Nano-kort. Vi har även tittat på tidigare kort som R9 200 och GTX 700.

Vad gör ett grafikkort bäst? För datorspelare är det en balans mellan pris och prestanda. Kortet måste kunna köra krävande spel med bra bilduppdatering i 1920×1080 som den vanligaste upplösningen. Vi testar dock även i 2560 x 1440 och 4K, båda allt mer populära val för spelare med smak för hög prestanda. Det bästa kortet bör inte kosta mer än andra kort med jämförbar prestanda, och kortet bör vara snabbt nog att hålla i minst ett par år, även om det inte kan köra allt på max hela tiden.

Grafikprestanda är inte det enda vi överväger. Kvaliteten på drivrutiner och andra saker som stöds av grafikkortet är också viktigt. Kortets ljudnivå, strömförbrukning och temperatur spelar också in. Tacksamt nog är nästan alla kort ganska tysta även under hård press, och temperaturerna är även de acceptabla – även om Nvidia fortfarande har överhanden vad gäller strömförbrukning.

Vi har testat varje kort på en kraftfull pc med 4,2 GHz överklockad i7-5930K, i 1080p, 1440p och 4K med ultra- och/eller high-inställningar.

Generell GPU-prestanda

Nvidia GTX 1070 och 1080 är de två bästa grafikkorten, och RX 480 levererar imponerande värden även om det inte kan konkurrera när det gäller fps. För de som inte har råd att spendera stora summor så borde mitten- och bottenpartiet av utbudet rymma gott om fina valmöjligheter, och det kommer bara bli bättre när nya prisvärda kort anländer.

Om vi ser framåt så är datorgrafik en värld i ständig och snabb förändring, och med 14/16 nm FinFET nu tillgängliga för grafikkort så kommer saker och ting att bli mycket intressanta. Nvidia siktar för stunden in sig helt på high end-spelare och teknikestusiaster med GTX 1 070 och 1080, medan AMD ger sig på mainstream-marknaden med RX 480. (Nvidia har dock alldeles nyligen utannonserat att de även kommer släppa ett GeForce GTX 1060 för mindre kräsna spelare.)

Medan vi älskar att lägga vantarna på ny hårdvara för våra tester och recensioner så är dagarna för revolutionerande uppgraderingar mestadels bakom oss. Även med förändringen från 28 nm till 14/16 FinFET så förbubblas inte prestandan, åtminstone inte sett till pris. Om du märker att din nuvarande dator inte hänger med i det moderna spelklimatet så bör dock 30–60 procents extra prestanda hjälpa en hel del. De som redan äger ett R9 300- eller GTX 900-kort borde dock klara sig för tillfället, medan R9 200- och GTX 700-ägare lär känna av suget att uppgradera. Allt som är äldre än senaste generationen hårdvara lär dubblera prestandan – eller mer. Efter fem år med 28nm-tillverkning så har vi äntligen fått den efterlängtade uppgraderingen. Tack gode gud för det.

About The Author

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Related posts