Lara Croft Go

Lara Croft Go

Ett oförskämt bra förverkligande av en riktigt smart idé.

Pussel med rutnät, brickor och labyrinter torde kvalificera sig som den äldsta av spelgenrer. Hela civilisationer har fallit sedan det första smartskaftet utmanade en vän på något tokigt “flytta alla tre brickorna utan att de korsar varandras väg”-pussel. Lara Croft är kvinnan som utforskar just sådana uråldriga civilisationer, och här gör hon det bland rutnät av dråpliga djur och fasliga fällor.

När Lara rör sig så rör sig allting annat. Varje rum äventyraren äntrar är ett väloljat maskineri av upprepade mönster, där din uppgift är att (miss)bruka systemen för att inte fastna i kuggarna. Ormar kan slås ihjäl så länge de inte attackeras framifrån, ödlor följer efter Lara tills de fastnar mot en vägg eller att hon får tag på en fackla. Knappar och spakar kan både hjälpa och stjälpa beroende på var alla andra saker råkar vara placerade. Varje etapp har en optimal lösning.

De utmaningar som spelet bjuder på ökar ständigt i svårighetsgrad och omfång utan att det känns oöverskådligt. Vid flera tillfällen förväntar jag mig nästan att komma in i ett rum med tillräckligt många ormar och sågklingor för att få mig att omgående ge upp. Någon sådan punkt kommer aldrig, och jag är alltid peppad att överleva de där nedriga labyrinterna. Världen är dessutom vackert kantig på ett sätt som blir iögonfallande utan att dra uppmärksamhet från väsentligheterna. Hur ormar mosas under stenblock och att Lara ibland ägnar sig åt lite spexigare animationer när hon rör sig runt på banorna gör helheten ovanligt charmig och förrädiskt lättsam.

Lara Croft Go känns mer koncentrerat än systerspelet Hitman Go. Grundpremissen är desamma, men där Hitman lockade till omspelningar av banor genom olika achievement-liknande utmärkelser så blir gömda skatter till Laras enda sidospår. Lönnmördarens rutnätsbanor kändes som mer kaotiska uppsättningar säkerhetsvakter och schäfrar som ofta kunde lösas genom ren trial-and-error. Lösningarna på Laras gåtor handlar betydligt mer om att luta sig tillbaka, fingra på hakan och räkna ut sina drag i förväg. När planen sedan sätts i verket och klaffar perfekt så känner jag mig ofta som ett geni, trots att det snarare är utvecklarteamet på Square Enix Montreal som kan titulera sig så.

I korthet:

Vad är det?
Omgångsbaserat pusslande
Utvecklare
Square Enix Montreal
Utgivare
Square Enix
Web
laracroftgo.com

Pris

90:-

Pegi

7 år

Testat på

Intel Core i7-2600K, GeForce GTX 680, 8 GB RAM

 

Lavaormarna är odödliga.
Lavaormarna är odödliga.
Lara Croft Go Reviewed by on .
4.4

Utslag

88
88
Smart och snyggt pusslande med sällan skådad fingertoppskänsla.

About The Author

Lagom melankolisk pojkman som gillar sobert berättande och gamla saker.

Related posts