Mother Russia Bleeds

Mother Russia Bleeds

Sällan har pixlar svärtats ner med så mycket blod, perversion och smuts som i Mother Russia Bleeds.

Det är lite märkligt hur en av de mer våldsfokuserade genrerna, beat ’em up, aldrig egentligen varit särskilt blodig. I alla fall inte de stora spelen i genren, som Streets of Rage, Final Fight, Turtles in Time eller, öh, The Simpsons Arcade Game.

Visst slår man horder av fiender rakt på truten, men de tuppar mest av och blinkar till lite. Finns det blod med i bilden är det i regel ganska måttligt och subtilt. Le Cartel har sett att här finns en lucka att fylla. Genren har legat i koma sedan 90-talet, och ett sätt att faktiskt väcka liv i den är genom en riktigt elak, blodig och skitig variant på det klassiska receptet.

Mother Russia Bleeds är nämligen väldigt gammaldags i grunden, även om det smyckar sina klassiska sparkar och slag med groteska blodsfontäner, pixelsnoppar och djupt obehagligt våld mot djur. Att slå kriminella as på käften känns trots allt mer rimligt än att slå en stackars hund som inget begriper till en blodig hög.

Men det är så här exploitation fungerar. Om du inte mår lite illa, blir lite upprörd och känner dig illa till mods, så har den inte gjort sitt jobb. Mother Russia Bleeds är klassisk fulkonst när den är som mest depraverad. Det värsta som kunde hända för utvecklarna vore om kultursidorna plötsligt började hylla det. Det här är ett spel som trivs i rännstenen, och vars hela existens handlar om att trycka upp det våldsamma, det fula och det onda i ansiktet på spelaren. Och inte för att få oss att tänka på våldets konsekvenser – absolut inte. Mother Russia Bleeds handlar om grundläggande reflexer och känslor. Det väcker blodtörsten och avsmaken på samma gång och skrattar sedan åt våra förvirrade miner när vi försöker förstå vad spelet egentligen försöker få sagt, eller tampas med insikten att vi faktiskt tycker att det är tillfredsställande att mosa fiender till en köttig smet.

I korthet:

Vad är det?

Ett ultravåldsamt men gammaldags beat ’em up, på gott och ont

Utvecklare

Le Cartel

Utgivare

Devolver Digital

Web

motherrussiableeds.com

Pris

140 kr

Pegi

18 år

Testat på

Intel Core i5 3,3 GHz, GTX 970, 8 GB RAM

5
Ofta blir det inte mycket kvar när du är färdig med bossarna.

För det säger just ingenting alls. Inte om Ryssland. Inte om våld. Inte om psykisk sjukdom eller droger. Mother Russia Bleeds är en monoton, mörk våldsresa där själva det meningslösa våldet är hela meningen.

Den elektroniska musiken drar på samma växlar som Hotline Miami, och får igång pulsen i striderna direkt. Det största problemet är detsamma som för snart sagt alla beat ’em up någonsin – det är alldeles för repetitivt. Det är utmanande och banorna är lagom långa. Lite smarta inslag som att man kan droga sig för att antingen läka eller få en styrkeboost ger ett litet mått av strategi till kaoset, men mestadels slår du folk i ansiktet som en vettvilling. Det är roligast i lokal co-op, men det är inte för den enkla spelmekaniken det är minnesvärt. Men som en udda, malplacerad fågel i det moderna spelutbudet är det onekligen intressant.

Mother Russia Bleeds Reviewed by on .
3.5

Utslag

70
70
Extremt blodigt, men väl repetitivt, beat ’em up som ändå bör glädja fans av genren.

About The Author

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Related posts