Football Manager 2017

Football Manager 2017

Få spel kan tävla med Football Manager när det gäller att förvandla siffror till seriös spänning.

Varje år är det samma visa. Jag intalar mig själv att jag nog tröttnat nu, efter att ha spelat managerspel sedan FA Cup på Commodore 64 på 80-talet. Hit men inte längre. Det är dags att gå vidare med livet. Men så släpps årets utgåva av Football Manager, och jag är precis lika fast som alltid. Det är en ljuv förbannelse.

Det roligaste med Football Manager är alla historier du samlar på dig genom säsongerna. Varje spelomgång utvecklar sig olika. Som när en helt okänd svensk spelare lyckades utveckla sig långt bortom förväntan och vann skytteligan i ett VM. Eller den där omgången när Messi bröt benet flera gånger på kort tid och blev en svindyr föredetting som Barcelona inte kunde bli av med.

I Football Manager kan det mesta hända, och bakom alla matchprotokoll och målstatistik döljer sig mängder av fascinerande livsöden. Du som spelare måste så klart fylla i luckorna, men det är ju halva tjusningen med ett managerspel. Karriärer kan blomstra eller falla sönder i dålig form och en ständig plats i frysboxen. Triumfer blandas med katastrofer. Och allt presenteras i detaljerade rapporter och en alltjämt enkel men effektiv matchmotor som ändå visar relativt tydligt hur din taktik fungerar – eller inte fungerar.

Naturligtvis är de ofta gastkramande matcherna ryggraden i spelet, men spelet utanför planen är minst lika gripande. Det är hjärtskärande när en lovande spelare får en långtidsskada just som han är på väg att ta steget ut till stjärna. Det är jobbigt när ens storspelare börjar bete sig som en diva och tvingar sig bort till en större klubb. Och det är hjärtevärmande när du finner lojala trotjänare till spelare som du spenderar en hel fotbollskarriär med tills de i slutänden i bästa fall även ingår i din tränarstab när de lagt skorna på hyllan.

 

I korthet:

Vad är det?

Ett djupt, statistiktungt managerspel som är löjligt beroendeframkallande

Utvecklare

Sports Interactive

Utgivare

Sega

Web

footballmanager.com

Pris

540 kr

Pegi

3 år

Testat på

Intel Core i5 3,3 GHz, GeForce GTX 1070, 8 GB RAM

9
Så här kanske Zlatan kommer se ut som tränare i framtiden.

Allt detta är intakt i Football Manager 2017. Det är de goda nyheterna. En närmast total brist på djuplodande nya inslag är den dåliga. Visst finns det förändringar, som att social media nu gestaltas i spelet. Tyvärr är det mest roande i början, men snart börjar man ignorera vad idioter på låtsas-Twitter tycker. De gnäller mest ändå. Som i verkligheten, förvisso, men särskilt givande är det inte.

Du kan numera också anställa dataanalytiker som hjälper scoutandet, och idrottsvetare som bistår med effektivisering av spelarnas träning och återhämtning. Det är dock inget du behöver bry dig om särskilt mycket efter att du anställt dem. De gör sitt jobb i det tysta och märks i regel inte av.

Jag ogillar också att man säljer Football Manager Touch separat när det ingick i priset förra året, samt att spelets editor också säljs separat. Det är seriöst sniket.

Presentationen har dock fått sig en välkommen förbättring. Före matcherna får man behändiga rapporter, och tränarna kommer hela tiden med vettiga förslag om träningsförändringar som förenklar ett annars ganska mödosamt pillande i undermenyer. Det är helt enkelt ett ännu bättre flöde i de där historierna som döljer sig bakom alla den där statistiken, eftersom den presenteras ännu tydligare och smidigare än tidigare.

Det kan låta som en liten grej, men smartare rapportsystem och tydligare presentation av de ack så fascinerande siffrorna gör mycket för ett spel som Football Manager. Om det räcker för att uppdatera till FM2017 om du redan äger FM2016 är däremot tveksamt. Serien utvecklas fortfarande, men det går långsamt – vilket gjort många fans rastlösa och frustrerade. För egen del är jag dock fast ännu ett år i alla fall, och jag kommer troligvis aldrig att bli fri.

Manager på vita duken – för att fotboll inte bara är spel

Fotbollsmanager skildras klart oftare i spel än på film, men det finns framför allt en som alla Football Manager-spelare bör ta sig en titt på. Den heter The Damned United och har fantastiska Michael Sheen i huvudrollen som legendariske brittiske tränaren Brian Clough. Filmen handlar om den absurda historien där Clough tog över mästarlaget Leeds United på 70-talet, men fick sparken efter 44 dagar. Mycket sevärd, även för den som inte nödvändigtvis är insnöad fotbollsnörd.

Matchmotorn visar ofta ganska effektivt var brister och förtjänster i laget finns.
Matchmotorn visar ofta ganska effektivt var brister och förtjänster i laget finns.
Football Manager 2017 Reviewed by on .
3.75

Utslag

75
75
Inga rejäla nyheter förutom lite bättre och smidigare presentation, men ändock ett gediget spel.

About The Author

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Related posts