Halcyon 6

Halcyon 6

Halcyon 6 vill utforska universum, men råkar måla in sig i ett hörn och tappar lite av sin stjärnglans.

Det börjar med en total katastrof, men det enda jag ser är det fantastiska hantverket. Det är ärligt talat en fröjd att se mänskligheten gå under när det gestaltas i så här kärleksfullt utmejslade pixlar. Halcyon 6: Starbase Commander lyckas få mig med på skeppet direkt, men flyger sedan lite vilse med tiden.

I själ och hjärta är Halcyon 6 en slags blandning mellan Master of Orion och Darkest Dungeon, med basbyggandet från Xcom. Med andra ord handlar det om att bygga rymdskepp och utforska världsrymden, samla resurser, expandera sin bas och slåss mot rymdvarelser – både till fots och i rymdstrider.

Utforskandet handlar inte om att kolonisera, utan mer om att samla resurser från olika utposter och baser här och var. Då och då får du uppdrag som ofta går ut på att ta kål på någon särskilt jobbig pirat, men oftast samlar du resurser efter eget bevåg.

Allt detta görs tyvärr onödigt pilligt tack vare ett ogenomtänkt gränssnitt. Du kan inte välja din flotta och sedan klicka på en destination. Istället måste du först klicka på destinationen, sedan välja ”send fleet” och först då välja rätt flotta och skicka iväg dem. Det blir snabbt oerhört tradigt.


I korthet:

Vad är det?

Ambitiös och pixelfin rymdstrategi med klara brister

Utvecklare

Massive Damage

Utgivare

Massive Damage

Web

playhalcyon6.com

Cirkapris

190:-

Pegi

Ej klassificerat

Testat på

Intel Core i5 3,3 GHz, Geforce GTX 970, 8 GB RAM

En redig käftsmäll klår laserpistoler alla dagar i veckan.
En redig käftsmäll klår laserpistoler alla dagar i veckan.

 

Detsamma gäller din bas, som snabbt blir oöverskådlig och otymplig att hantera – med ett gränssnitt som inte hjälper till att göra det smidigare, tvärtom. Bäst fungerar det i striderna, men det beror mest på att de är väldigt avskalade och simpla. I längden blir både mark- och rymdstriderna tyvärr alldeles för repetitiva för att verkligen engagera.

Nu låter jag förmodligen betydligt mer negativ än jag egentligen är, för Halcyon 6 är ett trivsamt rymdstrategispel som är lätt att plöja ner någon timme i då och då. I lagom doser fungerar det riktigt bra. Jag önskar bara att utvecklarna hade skapat ett kontrollsystem som på ett bättre sätt kompletterade den i grunden väldigt simpla mekaniken. Halcyon 6 är inte alls ett djupt spel, även om man först kan tro det när man kämpar med att komma underfund med gränssnittet.

Jag uppskattar dock världen som Massive Damage målar upp. Det är ett väldigt charmigt universum, fullt av monster, rymdvarelser och snygga rymdskepp. Man måste försöka hålla sams med konkurrerande raser som ibland dyker upp och ställer krav, erbjuder uppdrag eller bara tramsar i största allmänhet. Dialogerna är ofta skönt humoristiska. Spelets stora antagonister kallas Chruul, och deras skepp hotar hela tiden att förstöra utposter och sätta käppar i hjulen för dig.

Roligast är att uppgradera sina hjältar och deras skepp för att kunna ta sig an större och större hot. Det är bara synd att tempot längs vägen blir knaggligt tack vare tröttsam resurshantering och det pilliga kontrollsystemet. Halcyon 6 är frustrerande nära något stort.

Halcyon 6 Reviewed by on .
3.35

Utslag

67
67
Charmig estetik och fyndig genremix, men genomförandet haltar emellanåt.

About The Author

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Related posts