Battlefield 1

Battlefield 1

Battlefield 1 förnyar spelserien — med en hundra år lång resa tillbaka i tiden.

Det börjar med ett mörkt och tragiskt utsnitt ut krigets skitiga och blodiga vardag. Jag dör, dör och dör igen. Till slut verkar öppningskampanjens budskap ha hamrats hem tillräckligt: två soldater möts mitt i kaoset och lägger ner sina vapen. Krig är ett helvete och jag har precis fått uppleva en miljarddels promille av det. Därefter öppnar sig världskartan och jag kan välja exakt var jag vill uppleva mitt Första världskrig.

Eller rättare sagt matinéversionen av det. Här offras realismen på coolheten och spelbarhetens gemensamma altare. Jag ska vinna kriget på egen hand medan mina allierade sitter på händerna. Givetvis dör de elaka tyskarna i drivor, för här spelar vi enbart som ”de goda”. Det känns som om en helt annan manusförfattare tog vid efter den första kvarten. Men för all del, att sitta i lera upp till midjan och sedan dö av ett slumpmässigt granatfragment hade inte varit någon bästsäljare.

Det är faktiskt rätt kul att agera stridsvagnsförare, flyga attackplan eller rida i öknen med Lawrence of Arabia. Men trots att det här är den med råge bästa kampanjen i ett BF-spel, är det en ribba som ligger strax över marknivå. Det finns en del bra idéer här, särskilt en spännande och atmosfärisk nattsekvens där du måste ta dig över ingenmansland utan att bli skjuten vare sig av tyskarna eller dina egna. Men jag är faktiskt lite lättad när jag känner att jag är klar med den och med gott samvete kan ta mig an multiplayer. Om Battlefield har ett hjärta så är det här det finns.

I korthet:

Vad är det?

Massive multiplayerarena med Första-världskrigs-fernissa

Utvecklare

Dice

Utgivare

Electronic Arts

Web

battlefield.com

Cirkapris

500 kr

Pegi

18 år

Testat på

Intel Core i5-6600K 3,5 GHz, GeForce GTX 1070 16 MB, 16 GB RAM

Ibland är det bättre att smyga sig fram än att bara börja skjuta vilt omkring sig.
Ibland är det bättre att smyga sig fram än att bara börja skjuta vilt omkring sig.

Ensam är svag

Tillsammans med min slumpmässigt utvalda pluton kanonmat rusar jag igenom moln av senapsgas i en trång gränd, någonstans i Frankrike. Jag missar fiender i närstrid, skjuter på ren tur någon i huvudet tvärs över halva kartan och hittar så småningom en häst som blir min nya bästa vän. På den går jag fram med mitt svärd som en dödens lie bland en klunga fientliga prickskyttar som trodde att de var säkra på en kulle bakom fronten. Stor underhållning.

Precis som vanligt ger varenda liten grej du gör i spelet erfarenhet och jag stiger snabbt i graderna trots mina medelmåttiga shooter-skills. Varje klass har några unika vapen och vissa av dem har olika varianter. När du når den grad där du har tillgång till ett visst vapen, måste du först köpa det med ”war bonds” som du får genom att spela matcher och gå upp i rank. Några långsamma repeterbössor är det inte frågan om här, utom för prickskyttarna. Praktiskt taget alla har automat- eller åtminstone halvautomatvapen. Som sagt, det här är matinéversionen av Första världskriget, vilket jag i sammanhanget inte har något emot. Jag förstår inte varför det ska vara så komplicerat att låsa upp prylar, men antagligen är det för att det ska ta längre tid så att riktigt vassa spelare inte låser upp allting på en vecka och därefter slutar spela.


Högsta klass

Battlefield 1 bjuder på fyra nya klasser

assault

Assault

Den k-pistbärande standardsoldaten. Mycket praktisk på kort till medellångt avstånd, men har tyvärr inga specialiteter. En allmänpraktiserande dödsmaskin, kan man säga.

Medic

Med sin magiska spruta kan han återuppliva kompisarna. I kombination med riktigt bra gevär är denne doktor dödlig på medellångt avstånd.

Support

En låda ammunition gör alltid någon glad. Tyvärr är support-klassens kulspruta rätt usel på alla avstånd, men den ser åtminstone väldigt mäktig ut!

Scout

Med prickskyttegevär och spotting-kikare kan denne man vara en oumbärlig hjälp på slagfältet. Eller sitta längst bak och pilla sig i naveln medan alla andra gör jobbet.

Pages: 1 2 3

About The Author

Related posts