The Curious Expedition

The Curious Expedition

Ett skepp kommer lastat med äventyrssugna aristokrater.

När jag ser världen The Curious Expedition breda ut sig framför mig tänker jag på Jules Vernes verk. De handlade ofta om vad som kunde tänkas gömma sig i de oupptäckta hörnen av jordklotet som ännu inte kartlagts av den civiliserade världen. Om resor bortom horisonten där okända kontinenter ligger och väntar på att upptäckas av en välbärgad västerlänning. Historier om hybris-drabbade européer som stövlar in i orörda landskap för att kunna återvända med skrönor om otroliga varelser, egendomliga infödingar och majestätiska monument, med lasten full av guld, artefakter och kanske en och annan urinvånare.

Till en början väljer jag en av en samling framstående personer från runt 1800-talet och sekelskiftet, som Nikola Tesla, Amelia Earhart och Charles Darwin, varav samtliga har sina specialförmågor och standardutrustning. Sedan bär det av till djungeln eller öknen för att utforska dess tempel och störa dess urinvånare. Väl där ska man samla på sig värdesaker att ta med sig hem för att höja sitt kändisskap och dryga ut reskassan för nästa tripp. Målet är att avsluta sex expeditioner med mest kändisskap av alla i sin klubb med upptäcktsresande, vilket sannerligen är lättare sagt än gjort.

Varje expedition är slumpgenererad med en ny karta och flera oförutsägbara händelser och skatter strösslade längs vägen. Varje resa blir därför till en unik liten novell som kliar min berättarnerv och precis som de äventyrare jag emulerar vill jag genast återberätta långa skrönor om mina strapatser.

I korthet:

Vad är det?

En demonbesatt expansion med återvunnen kärlek till klasserna
Utvecklare
Maschinen-Mensch

Utgivare

Maschinen-Mensch

Web

www.curious-expedition.com

Cirkapris

119:-

Pegi

Ej klassificerat

Testat på

Intel Core i7-2600K, AMD Radeon HD 6800, 8 GB RAM

Curious_05
När någon i ditt följe visar sig vara pyroman får både du och omgivningen lida.

”Och sedan stötte vi på en by bebodd av reptilmänniskor som bjöd oss på whisky. När vi skulle bege oss av nästa morgon blev vår munk anklagad för att ha stulit deras heliga gudabild, så vi blev tvungna att fly när vi plötsligt attackerades av en flock hyenor. Vi lyckades övermanna dem och då upptäckte vi ett tempel…” – och så vidare.

Expeditioner tar sällan än 20 minuter, framförallt på de lägre svårighetsgraderna, men de bjuder alla på någon spännande unik episod. Vad de också bjuder på är faror. Man måste jonglera många variabler för att man ska undvika att bli ett med naturen. De viktigaste är hunger och ”sanity” som förbrukas varje gång du rör dig. Varje medlem i din grupp har också sina egenheter som du måste ta hänsyn till. Somliga är rasister och sexister, andra är kleptomaner eller alkoholister.

Din besättning kan också utveckla psykotiska drag under resans gång, som när min kock fick smak för kannibalism när jag inte gav honom tillräckligt mycket sprit. Du måste också hålla dig på god fot med din grupp så att de inte vänder sig mot dig i absolut värsta tänkbara stund.

Det skulle ta mig evigheter att berätta om alla skruvade och bisarra upplevelser jag haft på mina resor, och det skulle också förminska din upplevelse av att upptäcka dem själv. The Curious Expedition är en anekdotmaskin av rang och det är historierna det genererar som gör det värt att ge sig ut på det där skeppet om och om igen.

The Curious Expedition Reviewed by on .
4.15

Utslag

83
83
Gör för kolonialistisk utforskning vad FTL gjorde för rymdresande. Roguelike-himlen har fått en ny stjärna.

About The Author

Före detta Stockholmare som älskar pixlar, postmodernitet och pretentioner. Bor numera i England med en katt och fler Mario-figurer än någon rimlig människor borde ha. Är fin som jag är.

Related posts