Steam städar upp bland användarrecensionerna

Steam städar upp bland användarrecensionerna

Ibland känns användarrecensionerna på Steam som rena rama vilda västern – vissa gånger kan internet få för sig att hata ett spel (ofta av utomstående anledningar) och skicka det långt ner på betygsskalan, men lika ofta resulterar överentusiastiska tidiga intryck i ett överdrivet gott omdöme. Nu har Valve beslutat sig för att få bukt på problemet, och det första steget är att räkna bort recensioner av spel upplåsta med produktnycklar.

Valve hävdar att det är alldeles för lätt för utvecklare och utgivare att influera betygen genom att ge ut gratis produktnycklar och “uppmuntra” till höga betyg (hjälper givetvis om recensenten får lite betalt också). Därför har de helt sonika beslutat att räkna bort dylika recensioner från det genomsnittliga användarbetyget, även om man fortfarande kan skriva och publicera recensioner precis som förr. Onlinebutiken har därför fått ett nytt filtreringssystem där man kan välja mellan att se alla recensionerna för ett spel, recensioner baserade på inköp direkt via Steam eller recensioner baserade på produktnycklar.

Det här nya systemet är givetvis inte perfekt – fysiska utgåvor kommer ofta med Steam-nycklar i dagsläget, och recensioner baserade på dessa kommer inte längre räknas, ej heller produktnycklar som erhålls via Kickstarter-kampanjer eller inhandlas via utomstående parter. Valve utlovar dock finjusteringar av systemet allt eftersom, så vi får se hur det hela utvecklas.

About The Author

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Related posts