Så höjer du din Elo i League of Legends

Så höjer du din Elo i League of Legends

Att klättra upp längs tävlingsstegen i League of Legends kan vara utmanande, och ofta rentav frustrerande. Vi har alla befunnit oss i situationer där det känns hopplöst med rankade matcher, och spelglädjen förvandlas till förtvivlan och avsky. Att halka ner i divisionerna kan vara en skrämmande känsla, särskilt när man känner att man verkligen gjort sitt bästa. Men ibland måste man förlora för att vinna.

Precis som alla andra tävlingsspel och sporter kräver League of Legends en hög grad av skicklighet, kommunikationsförmåga och, viktigast av allt, uthållighet. Atleter blir inte experter på sina områden över en natt – istället studerar de olika metoder för att förbättra sina förmågor och prestationer.

Så vad kan du göra för att förbättra din Elo?

Av PC Gamer-redaktionen

Mastery och mekanisk medvetenhet

För att få övertaget gentemot dina motståndare gäller det att bemästra en liten grupp av hjältar som du kan lita på att du kommer prestera bra med. Det är mycket svårare att bli framgångsrik om du spelar med tio olika hjältar åt gången. Sänk istället siffran till ett fåtal, och försäkra dig om att du har en effektiv hjälte för varje roll. Ju större din ”champion pool” är, desto svårare är det att upprätthålla den nivå av skicklighet och mastery som krävs. Det må vara roligt att spela med en massa olika hjältar, men det kommer vara bortslösat om du inte faktiskt kan vinna med dem.

När du väl bemästrat ett gäng hjältar kommer du alltid kunna prestera, oavsett vad meta-spelet dikterar. Att välja en hjälte enbart för att den är ett bra meta-val betyder ingenting alls när du möter en spelare som tagit sig tid att verkligen förstå och bemästra sin egen hjälte. Hen kommer känna till sina styrkor, svagheter och vad man bör göra i spelets alla faser. Det här gör henom inte bara till en formidabel motståndare, utan låter henom också fokusera på andra grundläggande element som behövs på höga spelnivåer. I det här fallet är less verkligen more.

Kommunikation

Oavsett om du spelar League of Legends solo eller med en premade-femma så är kommunikation nyckeln till framgång i varje match. Om du inte använder Skype eller Discord så se till att använda dina pings eller chat-funktionen när du behöver kommunicera med spelarna omkring dig. En enkel ping för att uppmärksamma ditt lag på att er laner är borta, eller att en hjältes summoner-magi är nere, kan öka antalet potentiella kills – och förebygga dem.

Var inte rädd för att berätta för folk vad du tänker. Låt ditt team veta exakt när och var du tänker göra vissa plays. Genom att berätta för dem när din ultimate är redo eller på cooldown, och huruvida du kan eller inte kan ansluta dig till en lagfight, kan du drastiskt skära ner på alla sorters ogenomtänkt beteende. Denna nivå av grundläggande kommunikation kan göra en hel del för att definiera ditt lags övergripande synergi och effektivitet.

Kartkännedom

Det här är en av sakerna som omedelbart separerar spelare med hög Elo från dem med låg Elo. Kartorna är en väldigt enkel aspekt av spelet att lära sig, men det förvånar oss alltid hur ofta spelare glömmer bort att rapportera fienderörelser, eller notera att en jungler passerar en ward. God kartkännedom är skillnaden mellan liv och död – så se till att alltid ta en titt på minikartan med några sekunders mellanrum. Minikartan låter dig inte bara förhindra dödsfall, den ger dig också möjligheten att hålla koll på var fienden sannolikt befinner sig, och vilka objectives de satsar på.

Detta enkla tips förbli viktigt oavsett din Elo – så vänj dig vid att kolla minikartan, och straffa de som inte gör det.

Jobba på dina svagheter

Det allra lättaste du kan göra för att förbättra ditt spelande är att åtgärda dina svagheter. Ett av de bästa sätten att upptäcka dessa svagheter på är att spela in dina matcher. Att se dig själv spela är ett fantastiskt sätt att peka ut slående misslyckanden och tillkortakommanden, som du annars hade missat i stundens hetta. Om du upptäcker att du dör av fiendens ganks så prioritera din sikt, positionering och övergripande kännedom om kartan.

Kanske tycker du att en viss hjälte är extra knepig att handskas med? Isåfall bör du se hur andra spelar med den, leta efter glipor i deras pansar, och testa att spela som hjälten själv, så att du får en större förståelse för dess mekanik och cooldowns. Genom att göra det till en vana att jobba på varje enskild svaghet, kommer du i slutändan att vända dem till styrkor som du kan använda mot spelare som inte accepterar sina brister. Oavsett vad du har för Elo finns det alltid någonting du kan förbättra.

Fokusera på dig själv

League of Legends må vara ett lagspel, men innan du kan veta vad ditt lag är kapabelt till, och innan ni bestämmer er för vilka plays och objectives ni ska satsa på, måste du fokusera på dig själv. Hur du spelar är förstås viktigt, och kan hjälpa till att influera på vilken nivå dina lagkamrater presterar. Föregå med gott exempel så kommer de följa upp dina stordåd med lika imponerande bragder. Spelar du dåligt och reagerar negativt så kan du istället förvänta dig mediokra prestationer av dem.

Lär dig av dina lagkamraters misstag, och låt dem inte tynga ner dig. Fokusera istället på hur ni kan vinna nästa lagfight, eller hur ni kan förebygga ytterligare misstag i framtiden. Kanske behöver du bygga upp mer tryck i din egen lane för att dra blickarna till dig, kanske kan du bidra med bättre sikt. Att klandra ditt team gör ingen nytta – men om du istället fokuserar på hur du själv kan påverka matchen så kommer dina lagkamrater öka chansen till vinst.

Beslutsfattande

Det här är en av de viktigaste förmågorna i League of Legends, och kan vara skillnaden mellan att skaffa en buff för Inhibitor, Turret eller Baron, eller att ägna sig åt ”split pushing”. Att veta när du ska prioritera dessa objectives är oerhört viktigt för din prestation, och kan ha negativ inverkan på hur matchen slutar. Om du har förmågan att tänka flera steg före din motståndare så kan du göra det svårt för henom att läsa av dig och ditt lag.

Det här kan låta dig lura in fienden i förplanerade situationer som får dem att tro att de har övertaget, medan de i själva verket håller på att knuffas in i en fälla. Du blir bara bättre på beslutsfattande genom att spela och studera dina egna matcher, eller att titta på hur proffsen spelar. Genom att analysera deras matcher kommer du se vilka alternativ som finns tillgängliga för dig, samt när och var du bör satsa på dem.

Avsätt tid

Oavsett vilket spel, sport eller hobby du ägnar dig åt så kommer du bli märkbart skickligare om du ägnar det tillräckligt mycket tid. League of Legends är ett svårt spel att lära sig och ännu svårare att bemästra, i synnerhet på tävlingsnivån. Du kanske minns första gången du loggade in och bombarderades med en kavalkad av hjältar, föremål och masteries. De första matcherna var kämpiga, men även om svårighetskurvan var brant så gav du inte upp.

Du kommer bli belönad om du för över den här tiden och hängivenheten till att konstant lära dig nya saker och förbättra din övergripande effektivitet inom varje roll. Det kommer fortfarande finnas kämpiga matcher, men varje gång du spelar och experimenterar med olika builds och roller så kommer du också bli bättre. Till slut kommer du hålla dig på en jämnare nivå överlag, medan din vinnratio så småningom börjar förbättras.

Kasta inte in handduken

Att du har chansen att ge upp betyder inte alltid att du borde göra det. Surrender-knappen kan förstöra möjligheten till en potentiell vinst. Visst, det kan vara svårt att inte bara kasta in handduken när en match känns helt bortom din kontroll – men de flesta matcher går att vinna, även på högre Elos. Om det finns ett konsekvent mönster som leder till att ditt lag förlorar, eller kanske att du själv blir fångad, så är det hög tid att utvärdera dina alternativ.

De flesta som når framgång i League of Legends blir självbelåtna och börjar ägna sig åt radikala plays. Vänta på att de ska begå misstag, och arbeta tillsammans i laget för att utnyttja dem. Motståndarlaget blir ofta alltmer frustrerade och nervösa inför att begå ytterligare misstag, så fortsätt spela konsekvent och försök vända matchen. Dessutom: just mer tid du ägnar åt spelet (även om det slutar med en förlust), desto fler chanser får du att förbättra ditt spelande. Så låt inte varje förlust knäcka dig – se dem istället som vägar till att förbättra dig själv.

Missbruka tilt

Det här är en ganska tvivelaktig approach, men det har bevisats att den leder till fler vinster. Innan matchen startar, kolla moståndarnas statistik med hjälp av antingen LolKing eller OP.GG. Det här låter dig se vilka spelare som är mest benägna att förlora och dö i onödan. När du väl identifierat spelarna som det går utför för så få er jungler att campa deras lanes – och beskåda tilten. Det här kommer till slut leda till att dessa spelare lämnar matchen av ren frustration, vilket gör det lättare för ditt lag att säkra vinsten.

Givetvis lär den här taktiken användas mot er också, så var medveten om att du kan vara en potentiell måltavla. Med den här vetskapen kan du också förhindra tilt-taktiken från att påverka din övergripande prestation, och vända den till din fördel. Så om du nyligen förlorat flera matcher i rad, se till att spela säkert. Varna också ditt lag för att motståndarnas jungler sannolikt kommer campa dig, så att de kan ge dig stödet du behöver. Det här kommer förhindra tilt från att fungera mot er – och slösa värdefull tid för motståndarlaget.

About The Author

Pappa, sambo, gamer, lantis, chefredaktör, skäggig. Några favoritspel: Outcast, Deus Ex, Max Payne, Total War-serien. Har du en vass penna eller idé, kontakta mig!

Related posts