Forza Horizon 3

Forza Horizon 3

Teknikproblem förhindrar Forza Horizon 3 från att uppnå sin fulla potential.

Forza Horizon 3 är ett spel om fruktansvärda människor. Den högljudda Horizon-festivalen har nått Australien, och Gud nåde dig om du råkar bo i närheten. Stökiga konserter dygnet runt, bräkiga radiopratare, skrikande däck och fullständigt vansinniga bilister som gör precis vad de vill i polisernas frånvaro.

Kort sagt: Forza Horizon 3 har attitydproblem. Eller snarare har jag problem med attityden, för jag finner hela premissen vansinnigt töntig. Som tur är kan man oftast ignorera sammanhanget, och bara koncentrera sig på körandet –  för på den fronten levererar verkligen Forza Horizon 3.

Spelet är arkad så det sjunger om det, men med några enkla ingrepp kan man ta körkänslan längre från Outrun och närmare Project Gotham Racing. Precis som brukligt i Forza-spelen belönas man om man gör spelet mer utmanande – svårare motståndare ger mer pengar och manuell växellåda fyller potten ytterligare.

Det här påverkar egentligen inte progressionen i spelet – nya tävlingar låses upp genom att imponera på fans, dels genom att vinna tävlingar, dels genom att delta i sidoaktiviteter. Runt om i den öppna spelvärlden finns fartkameror, dedikerade zoner för handbromssladdar och spektakulära ramper. Fansen gillar när man beter sig som ett as – om man vill kan man misshandla systemet och slira sönder en stackars bondes åker för att tjäna poäng, och när man ändå är där kan man passa på att stjäla hans renoveringsprojekt ur en lada.


I korthet:

Vad är det?

Högklassig arkadracing i en öppen värld

Utvecklare

Playground Games

Utgivare

Microsoft

Web

xbox.com/sv-se/games/forza-horizon-3

Cirkapris

670:-

Pegi

3 år

Testat på

Intel Core i5-4690K, Geforce GTX 970, 16 GB RAM

FORZAHORIZON3 (2)
Spelet har en dynamisk och mysig dygnscykel.

Play Anywhere slår till igen

PLAYANYWHERE

Forza Horizon 3 är det andra spelet i Play Anywhere, men inte särskilt mycket mer lyckat än det första. Visst, Forza Horizon 3 som spel är bättre än Recore, men jag drabbades av exakt samma bugg (seg bildhastighet vid användandet av klonade skärmar) och drogs dessutom med elaka krascher som jag inte kunde åtgärda utan internets samlade visdom. Lösningen? Avaktivera mikrofonen på appnivå, för det är ju logiskt. Åtminstone fungerar sparfilsöverföringen mellan Windows 10 och Xbox One helt klanderfritt.

Variationen är god med rallytävlingar i regnskogen och trafiktäta lopp i stadskärnan. Bilutbudet är därefter – frustande fyrhjulsdrivna monster samsas med världens lyxigaste sportbilar, och allt rörs samman i en välsmakande kompott. Karriärlägets etapper punkteras med så kallade showcase-tävlingar, där man får tävla mot lite mer exotiska fordon som flygplan och motorbåtar. Dessa tillför föga, och känns mest som glorifierade time trials där man egentligen tävlar mot klockan och inte motståndaren. Dessutom gör sig den jobbiga attityden påmind när man äntligen lärt sig att ignorera den.

JAKTEN PÅ DEN PERFEKTA BILDUPPDATERINGEN

Vi pc-spelare är ju bortskämda med silkeslen bilduppdatering, men av någon anledning är det fullständigt omöjligt att få Forza Horizon 3 att flyta på riktigt. Förvisso ligger min processor en bra bit under de ideala specifikationerna, men även spelare med verkliga monsterdatorer har stött på patrull under jakten på de mytomspunna 60 bildrutorna.

Oavsett grafikinställningar – jag har provat allt från ultra ända ner till low – drabbas jag nu som då av till synes spontana men fruktansvärt irriterande ryck, och det enda sättet att verkligen åtgärda problemen är att låsa bildhastigheten till 30. Detta får vilken pc-spelare som helst att se rött – om man skruvar ner grafikinställningar till sämsta möjliga borde alla kunna njuta av len bildhastighet, men så är verkligen inte fallet i Forza Horizon 3. Jag föredrar rentav Xbox One-versionen, då den bjuder på en betydligt jämnare och skönare spelupplevelse.

Om spelet bara skulle prestera rent tekniskt skulle det utan tvekan vara det bästa moderna arkadracingspelet på pc. Nu känns det som att någon slängt en våt möglig filt över en Ferrari och vägrar ta bort den, och man blir mer än lovligt irriterad. Månne problemen kan lösas med ren kraft i framtiden, månne Playground Games fortfarande åtgärdar problemen med en uppdatering.

Forza Horizon 3 är en suverän racingupplevelse för alla som gillar fordonshyss i en öppen värld. Men det kunde vara ännu lite bättre.

Repriserna bjuder på gott om dramatiska kameravinklar.
Repriserna bjuder på gott om dramatiska kameravinklar.
Forza Horizon 3 Reviewed by on .
4.1

Utslag

82
82
En mindre lyckad pc-port av ett suveränt racingspel.

About The Author

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Related posts