Worms WMD

Worms WMD

Det bästa spelet i serien hittills.

Från tårtkladdiga födelsedagsdrabbningar i Worms 2 till 150 svettiga onlinetimmar i Worms Reloaded – jag älskar Worms och kommer alltid att göra det, men till och med jag har hoppat över majoriteten av seriens likartade tillskott med gott samvete.

Worms WMD kändes dock som en pånyttfödelse redan från de första skärmdumparna. Den nya grafiska stilen är dramatiskt annorlunda, och faktiskt väldigt lyckad med högupplösta bakgrunder och kaxiga maskar som för tankarna till det allra första spelet i serien. Men ärligt talat glömmer jag bort det visuella ganska omgående, det är de övriga nyheterna som hamnar i fokus istället – stationära vapnen, skymmande husväggar, crafting-element och inte minst fordon.

Robotarna och pansarvagnarna är främst användbara som mobila skydd, men helikoptrarnas långa räckvidd förändrar matchdynamiken i grunden. Spelarna flyger kors och tvärs över kartorna i syfte att landa utom räckhåll för fienden (om man vill stjäla ett ockuperat fordon är det bara att gå fram och öppna dörren) vilket ofta leder till misstag, i alla fall för mig då jag alldeles för ofta landar på en mina efter avslutad lufträd.

I korthet:

Vad är det?

Klassisk förfinad spelmekanik, ny attraktiv förpackning

Utvecklare

Team 17

Utgivare

Team 17

Web

www.team17.com/games/worms-wmd

Cirkapris

285 kr

Pegi

12 år

Testat på

Intel Core i5 4690K, Geforce GTX 970, 8 GB RAM

WORMS WMD (4)
Helikoptrarna är den mest tongivande och användbara nyheten.

Precis som tidigare spelar jag främst online, för enspelarkampanjen är ungefär lika tråkig som vanligt med fantasilösa AI-maskar som oftast nöjer sig med att avfyra ett bazookaskott eller slänga en granat. Men online kan vad som helst hända, och Worms WMD är proppfyllt av små fantastiska ögonblick som man måste uppleva själv för att kunna förstå – ett perfekt placerat maskinsgevärstorn kan förändra hela matchbilden, och en lurig och vältajmad teleportering kan vända hopplöst underläge till förkrossande seger.

Worms WMD är fantastiskt roligt att spela, och nyheterna gör det till det bästa spelet i serien hittills. Men det är fortfarande Worms – navigationen är lika bökig som vanligt med pixelstora fragment som kommer i vägen och det är lätt för verkliga ninjarepsexperter att dominera (nej, jag kommer fortfarande inte överens med det).

Worms WMD uppfinner inte hjulet på nytt men behöver inte göra det heller  – spelet är klassiskt i ordets bästa bemärkelse, ett koncept som fortfarande håller tätt och ger mig nostalgiska glädjekickar samtidigt som det känns fräscht, spännande och relevant.

Ibland påminner spelet om schack, jag försöker se så långt in i framtiden som möjligt och provocera fram de drag jag önskar av motståndaren, för att slutligen se en perfekt möjlighet, avgöra, vinna och jubla. Spelet kommer inte omvända tvivlare, men för oss som älskat serien sedan barnsben känns Worms WMD snudd på fulländat. Team 17 firar 25-årsjubileum i år, och de har precis gett sig själva den bästa tänkbara födelsedagspresenten.

Worms WMD Reviewed by on .
4.4

Utslag

88
88
Nyheterna gör ett redan odödligt koncept ännu bättre.

About The Author

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Related posts