De 10 mest överhypade pc-spelen någonsin

De 10 mest överhypade pc-spelen någonsin

10 spel vi hoppades skulle förändra världen – förgäves.

Av PC Gamer-redaktionen

Hype hör till ett spels livscykel. Det är den obekväma fasen i utvecklingen då spelet inte är färdigt, men fortfarande kräver uppmärksamhet. Vid det här tillfället är spel som hormonstinna tonåringar i desperat jakt på sina potentiella partners uppskattning.

Precis som på högstadiet är vissa spel tillräckligt sexiga och coola för att klara sig utan hype. Andra undviker den medvetet. Den här listan handlar dock om spelen som så desperat ville ha din uppmärksamhet att de hade gjort enarmade armhävningar ute på skolgården om de kunnat. Och precis som verkliga människor levde vissa upp till hypen – medan andra föll platt.

Aliens: Colonial Marines

Vilken suverän idé: ett mörkt fps som sluter cirkeln genom att bygga på alla de coola saker genren lånat från Aliens. En utmärkt trailer, med ångande övergivna korridorer och hotfulla xenomorpher, hjälpte till att trissa upp hypen. Tidiga versioner av spelet placerade storyn mellan Aliens och Alien 3, vilket gav den cinematisk tyngd.

Det färdiga spelet var dock så olikt de första glimtarna att besvikna spelare gick ihop och stämde Sega. Utvecklaren Gearbox undkom så småningom rättsprocessen, som inte längre är en grupptalan, men poängen är tydlig: Aliens: Colonial Marines var ett så stort magplask att folk frivilligt spenderade sina egna pengar på att stämma de ansvariga.

Watch Dogs

Det finns ett gäng Ubisoft-titlar som hade kunnat platsa på den här listan – inklusive åtminstone två Assassin’s Creed-spel – men Watch Dogs är den tydligaste bluffen av dem alla. Det första avslöjandet, som visade ett spel som nästan såg för bra ut för att vara sant, stal showen på E3 2012. Och med ”nästan” menar vi ”tveklöst, uppenbart, bortom allt rimligt tvivel”.

Många av oss svalde betet ändå. Vi trodde på den fängslande världen, integrerad multiplayer och förbluffande grafik. Till och med efter utdragna förseningar levde hoppet. Men sedan släpptes Watch Dogs – och även om det inte var uselt så var det en mer linjär, ordinär upplevelse än alla utom de mest cyniska av oss förväntat sig. Men det hade åtminstone en positiv konsekvens: vi var inte lika lättlurade när Ubisoft började hypa Watch Dogs 2.

Crysis

Det finns vissa spel som helt på egen hand kan få oss att byta upp oss till en mer kraftfull dator. Crysis var ett sånt spel. Cryteks grafiska underverk visade upp den allra mest futuristiska tekniken som gick att uppnå på pc. Trötta grafikkort slets ut ur oräkneliga datorer världen över, tack vare löftet om spelhistoriens vackraste lövverk.

Crysis visade sig vara så krävande att det faktiskt kunde förstöra din pc – men det var inte tillräckligt för att leva upp till hypen. Till skillnad från andra spel på den här listan var det verkligen precis så snyggt som Crytek utlovat, och de första timmarna var helt fantastiska. Crysis var dock inte den revolutionerande shooter vissa hoppats på. Men ändå: de där lövverken. Herregud.

Elder Scrolls Online

Det fanns gott om anledningar att bli uppspelt över Elder Scrolls Online. Tanken på att utforska hela Tamriel var enormt lockande. Regissören Matt Firor hade minst sagt gedigen MMO-erfarenhet – han hade bland annat jobbat med Dark Age of Camelot, som hjälpte till att definiera hela genren. Och sedan hade vi spelets cinematiska trailers, som visade storslagna fantasy-strider och sprakande magi.

För enkelhetens skull började folk beskriva Elder Scrolls Online som ett ”Skyrim-MMO”, vilket antydde att det skulle röra sig om samma sorts öppna gameplay. Från spelets första ögonblick var det uppenbart att detta inte stämde. Vi har vant oss vid att kunna gå vart som helst och göra vad som helst när vi besöker Tamriel – men när det släpptes kom inte Elder Scrolls Online i närheten av att infria det löftet.

Pages: 1 2

About The Author

Pappa, sambo, gamer, lantis, chefredaktör, skäggig. Några favoritspel: Outcast, Deus Ex, Max Payne, Total War-serien. Har du en vass penna eller idé, kontakta mig!

Related posts