Metrico+

Metrico+

Information är vackert i Metrico+.

Metrico var ett hyllat pusselspel som släpptes exklusivt till PS Vita för två år sedan. Du har förmodligen aldrig spelat det eftersom PS Vita-exklusivitet kan jämföras med att vara del i en spel-variant av vittnesskyddsprogrammet, så Digital Dreams har putsat till sin skapelse, döpt det till Metrico+ och släppt det på riktiga plattformar.

Spelet utspelar sig i en värld uppbyggd på statistik. Staplar, grafer och diagram av alla sorter pryder landskapet och för att kunna röra dig framåt måste du flytta eller förvandla dem. Varje hinder reagerar på vad du gör och för varje pussel skrivs reglerna om, så det gäller att pröva sig fram för att komma underfund med vilka handlingar du måste utföra för att omforma banan så att du kan framskrida. Somliga plattformar rör sig när du skjuter en projektil, när du hoppar eller när du rör dig i en viss riktning. Andra föremål reagerar bara när du dör eller när du laddar om ett pussel, så det gäller att du utforskar alla tänkbara möjligheter.

Ibland leder det här till långdragna trial-and-error-stunder när jag desperat prövar alla möjliga interaktioner tills jag snubblar över lösningen på måfå, men jag uppskattar hur den här designen på ett sätt passar med spelets visuella stil. Statistik måste ju trots allt analyseras och tolkas för att den ska kunna ha praktisk användning.

I korthet:

Vad är det?

Pusselplattformare om statistik, tabeller och grafer

Utvecklare

Digital Dreams

Utgivare

Digital Dreams

Web

metrico-game.com

Cirkapris

119 kr

Pegi

Ej klassificerat

Testat på

Intel Core i7-2600K, AMD Radeon HD 6800, 8 GB RAM

Metrico_03
Metrico-gubben försöker hoppa sig till ett bättre betyg.

Pusslen är i sin tur indelade i ett antal världar som alla har en egen estetisk twist. I bakgrunden sträcker sig det abstrakta landskapet ut i böljande kullar och rätlinjiga monument som även de påverkas i samspel med din framfart. Nya världar introducerar nya inslag, som möjligheten att teleportera eller att kunna skjuta studsande projektiler.

Den minimalistiska stilen är slående och elegant men det märks att spelet designats med en bärbar, mindre skärm i åtanke. När det sträcks ut på en större skärm känns det en smula sterilt och livlöst, så avskalat att det inte fastnar i minnet.

Det är också Metricos enda egentliga problem i ett nötskal. Trots fyndig design och ett antal klart intressanta idéer är det helt enkelt inte speciellt minnesvärt. Jag kan heller inte komma undan känslan att jag sett merparten av vad det har att erbjuda i flera andra pusselplattformare. Därmed inte sagt att det är dåligt eller ens mediokert, bara en smula slätstrucket. Fans av pusselplattformare à la Braid kommer absolut att få ett par timmars duglig utmaning med en kreativ visuell design.

Om inte annat kan jag inte förneka att Metrico+ är ett spel med bra grafik.

Metrico+ Reviewed by on .
3.5

Utslag

70
70
Lättglömt men väldesignat pusseläventyr.

About The Author

Före detta Stockholmare som älskar pixlar, postmodernitet och pretentioner. Bor numera i England med en katt och fler Mario-figurer än någon rimlig människor borde ha. Är fin som jag är.

Related posts