Grow Up

Grow Up

Odla din väg till månen.

Jag har inte spelat föregångaren Grow Home, så Grow Up blev mitt första möte med den charmiga roboten BUD. Spelet sätter direkt en bedårande ton, där BUD förlorar spektakulärt i luffarschack mot moderskeppet MOM. Strax efteråt kolliderar MOM med en olyckligt placerad måne och går i bitar – bitar som sprids ut över hela planeten nedanför. Nu är det upp till BUD och den hjälpsamma drönaren POD att samla ihop alla bitarna och ta sig tillbaka till månen för att sätta ihop MOM igen.

Planeten BUD hamnar på har flera världsdelar med olika klimat, där floran och faunan skiljer sig åt mellan områdena. BUD har utrustning som kan analysera okända växter, och efter att ha skannat en växt kan du själv plantera ett nytt exemplar för att dra nytta av dess egenskaper. Du kan bland annat studsa på svampar, skjutas iväg av blommor och sväva med hjälp av en genomskinlig sfär. Att använda floran för att ta sig vidare i världen är både det mest originella och det roligaste med Grow Up, och spelet kommer till sin rätt först när man vågar tänja på gränserna och experimentera med mekaniken. Det säger väl sig självt att det är mycket roligare att skjutas iväg med katapult än att promenera, eller att slungas upp i luften och glidflyga sig i mål än att mödosamt klättra uppför en bergvägg.

 

 

I korthet:

Vad är det?

3D-plattformare med robotar och interaktiva utomjordiska växter

Utvecklare

Reflections

Utgivare

Ubisoft

Web

ubisoft.com/sv-SE/game/grow-up/

Cirkapris

180 kr

Pegi

7 år

Testat på

Intel Core i7, GeForce GTX 660, 16 GB RAM

2
Jag kan se mitt hus härifrån!

Det finns två sorters sidoaktiviteter: samla kristaller för att uppgradera BUDs jetpack, och göra ”Challenges” som går ut på att flyga igenom ett antal ringar på begränsad tid. Poängen med dessa saker är att njuta av dem i sig själva, annars erbjuder spelet inget egentligt incitament att ta sig an dem. Eftersom det bara tar tre-fyra timmar att klara huvudstoryn i Grow Up gör detta tyvärr att spelet krymper avsevärt om man inte har roligt med dessa delar.

Upplevelsen kan dock även bli vacker och meditativ, vilket jag märker när jag svävar över en blålila stjärnhimmel som hade platsat på vilken aesthetic-blogg som helst, tittar ut över den färgsprakande planeten långt därnere, och slutligen vänder min blick mot månen, mitt mål. Jag önskar att jag alltid fick känna samma lugn, men BUD har en tendens att röra sig som en spratteldocka, vilket gör att något så enkelt som att hoppa upp på en ny plattform ibland kräver flera försök, och att stillsam nöjesflygning blir bra mycket roligare än frustrerande precisionsstyrning.

Grow Up är ett spel gjort med kärlek – och här måste jag ge en särskild eloge för att man slipper använda Uplay – som de frälsta kommer att älska och vilja klara till hundra procent. För oss andra blir det en kort och behaglig paus från verkligheten, en chans att spendera några lugna timmar i en färgglad, fridfull värld.

 

Grow Up Reviewed by on .
3.45

Utslag

69
69
Gulligt, charmerande plattformsspel som visserligen når månen, men tyvärr inte stjärnorna.

About The Author

Förtjust i anime, cyberpunk och plot twists. Vägrar multiplayer. Vill även klappa dina husdjur.

Related posts