Deus Ex: Mankind Divided

Deus Ex: Mankind Divided

Deus Ex: Mankind Divided tar med oss till en vacker, mörk värld av cyborgagenter, konspirationer och social oro.

Av Andy Kelly

Medan den bistre hjälten Adam Jensen har militärklassade mekaniska implantat med vars hjälp han kan göra sig osynlig, slå rakt igenom väggar och hacka datorer, har de flesta av hans olyckskamrater i denna högteknologiska framtid bara avancerade proteser – cybernetiska ersättningar för en förlorad arm, ett saknat ben eller öga. Men vanliga människor ser inte skillnaden. För dem är varje augmenterad människa, ”aug”, lika farlig.

Det här är en paranoia som kommit efter de så kallade aug-dåden, då augmenterade människor världen över greps av vansinne och dödade miljontals. Sanningen bakom denna katastrof avslöjas i det föregående spelet, Human Revolution, och repriseras i en valfri tolvminuters resumé i början av det här, som utspelar sig två år senare.

Augmenterade människor är nu andra klassens medborgare som trakasseras av polisen och betraktas med misstro vart de än går, och de tvingas leva i slummen. Prag är epicentrum för den här anti-augvågen, och råkar dessutom vara Adam Jensens nya hemstad. Det är ett udda val för någon som han, men det var nödvändigt: det är här hans nya arbetsgivare, kontraterroristbyrån Task Force 29, har sitt huvudkontor.

I korthet:

Vad är det?

Ett immersive sim i en cyberpunkframtid

Utvecklare

Eidos Montreal

Utgivare

Square Enix

Web

deusex.com

Cirkapris

500 kr

Pegi

18 år

Testat på

Intel Core i5-6600K, Geforce GTX 970, 8 GB RAM

PCG296.rev_deus.4k_3

Prag är den enda större staden i Mankind Divided, och det är en besvikelse. Jag väntade hela tiden på att Jensen skulle ta flyget till nästa hub, men det hände aldrig. Genom att koncentrera sig på en enda plats har grafikerna å andra sidan lyckats packa in en otrolig massa detaljer. När man går på gatorna bombarderas man av intryck från hologramskyltar, surrande polisdrönare, märkliga skulpturer och fascinerande framtidsteknik. Det är en imponerande tät, handgjord miljö, som får städerna i Human Revolution att verka livlösa och kulissartade i jämförelse.

Det märks visserligen att mer möda lagts på gatorna än på interiörer i barer och affärer, som alla ser ungefär likadana ut, förutom några mer särpräglade platser som Red Queen Club. De smala, bilfria gatorna känns inte heller riktigt som någon pulserande storstadsmiljö. Prag är den bästa Deus Ex-staden hittills, men det är fortfarande något som saknas. Tack och lov har karaktärsmodellerna blivit mycket bättre. Skyltdockorna med döda blickar i det förra spelet är ett minne blott. Det är däremot fortfarande stor skillnad mellan huvudpersonernas detaljerade polygoner och de aningen degiga bifigurerna.


Hem ljuva hem

Lägenhetsvisning hemma hos Adam Jensen

apartment

1. Tv
En jätteskärm som kan användas både till tv och till videosamtal.

2. Gömma
Lagringsutrymme dolt bakom en falsk väggpanel. En Deus Ex-tradition.

3. Dator
Kolla din e-post, lås dörrar och avslöja din gömma.

4. Soffa
En antik skinnsoffa. Här kan man slappa och se på Picus-tv.

5. Basebollträ
Basebollfantast eller mot objudna gäster? Vi vet inte.

6. Kök
Alla dessa moderna bekvämligheter, och så verkar vår hjälte bara äta flingor och dricka sprit.

Pages: 1 2 3 4 5

About The Author

Pappa, sambo, gamer, lantis, chefredaktör, skäggig. Några favoritspel: Outcast, Deus Ex, Max Payne, Total War-serien. Har du en vass penna eller idé, kontakta mig!

Related posts