F1 2016

F1 2016

Efter fem föregångare på lika många år träffar F1 2016 äntligen mitt i prick.

Den 27 augusti 2000, eftermiddag. Jag befinner mig vid en sommarstuga (vems minns jag inte längre) och hukar mig framför en portabel tjock-tv med svartvit bild och sprakande ljud.

Mika Häkkinen flyger längs Kemmel-rakan på Spa-Francorchamps, men precis när han ska ta ledningen från Michael Schumacher kommer ärkerivalerna ikapp varvade Ricardo Zonta. Brasilianaren öppnar dörren till vänster, Schumacher tackar och bockar, men Häkkinen slänger sin McLaren till höger, mot insidan, mot en lucka som nästan inte finns, och fullbordar en av de mest legendariska omkörningarna i sportens historia. Sedan dess har jag inte missat ett enda lopp. Sedan dess har jag älskat formel 1.

F1 2015 var den första delen i serien till de nya konsolerna, och på många sätt en omstart med ny grafikmotor och renoverad fordonsfysik. Körkänslan var underbar, men featurelistan på tok för kort, och hela paketet kändes mest som ett smakprov av framtiden.

F1 2016 har så många nyheter att jag inte riktigt vet var jag ska börja. Det har uppvärmningsvarv, säkerhetsbil, manuella starter och poäng som man kan spendera på att uppgradera bilarna. Det är tveklöst det mest kompletta F1-spelet jag någonsin spelat.

I korthet:

Vad är det?

Balett på asfalt

Utvecklare

Codemasters

Utgivare

Codemasters

Web

www.formula1-game.com

Cirkapris

470 kr

Pegi

3 år

Testat på

Intel Core i5 4690K, Geforce GTX 970, 8 GB RAM

F12016 (4)
I stort sett alla karaktärsmodeller är lite kantiga och konstiga, och en leende Kimi Räikkönen är nog för att ge vilket F1-fan som helst hjärtattack.

Träningspassen har gjorts mer meningsfulla med matnyttiga sidoaktiviteter som lär mig de korrekta körlinjerna på den aktuella banan och vilka kurvor som sliter mest på däcken (äntligen, Codemasters!). Loppen känns mer dynamiska med verklighetstrogna skademodeller, opportunistiska förare, en levande dygnscykel och nyckfull väderlek. Man kan övertanka bilen om man vill, vilket helt och hållet eliminerar de bränsleförbrukningsproblem jag dragits med i seriens tidigare delar.

F1 2016 är en triumf, men inte utan skavanker. Det finns mängder av outnyttjad potential i det personliga dramat mellan förarna och teampersonal, och karaktärsmodellerna ser fortfarande kantiga och onaturliga ut. Ibland kläcker ingenjören ur sig konstiga saker över teamradion, som att föreslå ett strategibyte på sista varvet eller varna för regn från klar himmel. Jag saknar också en möjlighet att kunna skräddarsy min egen kalender –  för sådana som jag, som spelar de här spelen varje år, känns det lite drygt att behöva inleda karriären i Australien precis varenda gång.

Om du är det minsta intresserad av formel 1 är det här spelet för dig. Det finns ingen anledning att vänta till nästa år, F1 2016 är ett av de bästa racingspelen Codemasters någonsin gjort (även om min kärlek för Grid Autosport brinner lite, lite hetare) och den mest träffsäkra representationen av sporten jag skådat hittills. En fröjd, helt enkelt.

F12016 (5)
Säkerhetsbilen är ny för i år och en riktigt spännande nyhet, jag lovar!
F1 2016 Reviewed by on .
4.35

Utslag

87
87
Det bästa och mest kompletta F1-spelet hittills.

About The Author

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Related posts