Valve vill stänga bettingssidor för Counter-Strike

Valve vill stänga bettingssidor för Counter-Strike

Har du lyckats undgå den pågående härvan kring vapenskins för Counter-Strike: Global Offensive och Youtube-personligheters fiansiella investeringar? I så fall börjar vi med ett kvickt sammandrag.

Det började med att HonorTheCall och h3h3Productions producerade två videor som lyfte fram att Youtube-profilerna Tom “ProSyndicate” Cassell och Trevor “TmarTn” Martin är ägare till sidan csgolotto.com – en bettingsida för vapenskins i Counter-Strike: Global Offensive – som de vid flertalet tillfällen använt i sina videor, utan att berätta att de äger den. Det här kallas dold reklam och är olagligt, både i USA och i Sverige. Cassell bad om “ursäkt” i en video som han senare tog ner illa kvickt.

Redan innan allt det här uppdagades hade Valve – företaget bakom både Counter-Strike: Global Offensive och dess onlineplattform Steam – stämts av arga föräldrar som inte tycker att deras minderåriga barn ska få gambla med vapenskins eftersom de faktiskt är värda pengar. Stämningen utökades med att innefatta både Cassell och Trevor.

Nu har Valve skickat ut ett så kallat “cease and desist”-brev åt 23 bettingsidor för Counter-Strike: Global Offensive.  Brevet berättar att verksamheterna bryter mot Steams användarvillkor (och alltid har gjort det) och att sidorna därför har 10 dagar på sig att lägga ner sin verksamhet, eller ändra den så att den uppfyller Steams användarvillkor. Annars vidtar Valve rättsliga åtgärder och stänger ner alla berörda Steam-konton utan begränsningar. Hela brevet och de berörda bettingsdorna finns att läsa här och listan inkluderar, till ingens förvåning överhuvudtaget, csgolotto.com.

Vänner av ordning frågar sig givetvis varför Valve lät dessa bettingsidor vara i fred så pass länge trots att de bröt mot användarvillkoren hela tiden. Det korta och cyniska svaret är att inte tillräckligt många klagade. Efter att Valve hade skickat ut sitt brev har en av de berörda bettingsidorna csgo500.com berättat att de planerar genomföra de ändringar som krävs för att sidan ska följa Steams användarvillkor. Det här är inte över riktigt ännu. 

 

About The Author

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Related posts