Ubisoft nominerar två nya styrelsemedlemmar

Ubisoft nominerar två nya styrelsemedlemmar

För några veckor sedan fick vi reda på att franska multimediagiganten Vivendi (tidigare ägare av Blizzard) ökat sin ägarandel av likaledes franska Ubisoft till 20,1 procent, och därför tagit sig närmare den magiska 30 procentsgränsen som enligt fransk lag måste resultera i ett bud för hela företaget. Vd:n Yves Guillemot är inte alls pigg på hela situationen, och vill undvika ett uppköp till varje pris. I en rak jämförelse med Electronic Arts försök att köpa upp Ubisoft 2004 anser Guillemot att Vivendi är ett långt värre alternativ.

– EA är ett företag från samma industri, sade Guillemot i en intervju med CNBC tidigare i år. Här är det frågan om ett väldigt annorlunda företag med föråldrad attityd. EA förstår branschen vi verkar inom, Vivendi gör inte det.

Guillemot påstår att han och många andra förmodligen skulle lämna företaget om Vivendi tog över, men plan A förblir att hålla företaget självständigt. Plan B är att hitta en partner som inte är Vivendi. Nu har viktiga steg mot Plan A tagits, Ubisoft har nominerat två nya självständiga styrelsemedlemmar för att försaka stävja Vivendis övertagningsförsök. Det handlar om Frédérique Dame, som hjälpte taxiservicen Uber att växa från 80 till 7000 anställda mellan 2012 och 2016, och Florence Naviner, vice-vd för tuggummitillverkaren Wrigley.

Samtidigt kommer den självständiga Estelle Métayer lämna styrelsen den 29 september efter det planerade aktieägarmötet, samma dag som Dame och Naviner möjligtivs ansluter. Det här skulle göra att fem av tio styrelsemedlemmar skulle vara självständiga (de resterande medlemmarna heter till största delen Guillemot i efternamn). Nu är jag sannerligen ingen finansexpert, men rådande konsensus tycks vara att ju fler självständiga styrelsemedlemmar (och man kan nog anta att Dame och Naviner är två väldigt viljestarka individer) desto svårare blir det för Vivendi att ta över Ubisoft. Fortsättning följer!

About The Author

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Related posts