Tim Sweeney tror att Microsoft försöker döda Steam

Tim Sweeney tror att Microsoft försöker döda Steam

Det har knappast undgått någon att Microsoft vill bli en maktfaktor inom pc-spelande igen. Med start i september börjar Play Anywhere-titlarna trilla in på Windows 10-butiken en efter en, och Windows 7- och 8-datorer har ibland installerat Windows 10 utan användarens medgivande. Microsofts spel bygger på den slutna plattformen UWP (Universal Windows Platform) och Epic Games teknikguru Tim Sweeney är orolig över vad Microsofts proprietära system kommer innebära för den öppna pc-spelsmarknaden i allmänhet, och Steam i synnerhet.

– Det finns två programmeringsinterface till Windows, och varje program måste välja ett av dem. Varenda program på Steam – och varje pc-spel de senaste årtiondena – har använt Win 32, som burit ansvaret för den livfulla marknaden vi har just nu, men även för malware. Vilket program som helst kan vara ett virus. UWP ses som ett botemedel, det skärmar av program och är mycket mer låst.

– Problemet är att om Microsoft övertygar alla att börja använda UWP så fasar de ut Win 32-applikationerna på sikt. Om de lyckas innebär det ett litet steg på vägen mot att tvinga alla program och spel att distribueras via Windows-butiken. När vi når den punkten har pc:n blivit en stängd plattform. Det kommer inte ske över en dag, ditt Steam-bibliotek kommer inte plötsligt vara trasigt, utan i skymundan, steg för steg. Microsoft gör det mer och mer besvärligt att använda gamla program, och samtidigt försöker de bli den enda tillgängliga källan för nya.

I dagsläget är Steam en orubblig gigant på pc-marknaden, men Sweeney tror att Microsoft redan har en plan.

– Långsamt över de kommande åren kommer Microsoft göra Steam sämre och mer trasigt på Windows 10. De kommer aldrig ha sönder det fullständigt, men om fem år kommer användare vara så trötta på buggiga Steam att de går över till Windows-butiken självmant. Det här är exakt vad Microsoft gjort med sina medtävlare inom andra områden, och nu får Steam samma behandling. Microsoft kanske inte är kompetenta nog för att lyckas med sin plan, men de kommer sannerligen försöka.

Är Tim Sweeney bara paranoid eller har han en poäng? Vad tycker du?

About The Author

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Related posts