The Solus Project

The Solus Project

Ett äventyr som bjuder på både isolation och intriger.

Svenskutvecklade The Solus Project går under genrebannern ”survival”, men det här äventyret drivs lika mycket av sin story och suggestiva atmosfär som viljan att överleva. Det börjar med att ett rymdskepp kraschar på planeten Gliese-6143-C, och du är den enda som klarar sig. Din expedition var på jakt efter en ny plats för den hårt pressade mänskligheten att kolonisera, ett uppdrag som nu vilar på dina axlar. Det gäller att kontakta resten av din flotta, för om du dör kommer hela människosläktet att förgås.

Det är en vacker värld du har landat på, ett slags estetisk fusion mellan Skyrim, Mass Effect och Dear Esther. Vandra mellan vrakdelar och märkliga växter, titta upp på okända himlakroppar eller bege dig ned i grottor fulla av skelett. Du möter inga aggressiva varelser på Gliese-6143-C, utan dina främsta fiender är naturen och din egen kropp. Planeten har ett föränderligt klimat, med extrema temperaturer, orkaner och meteorskurar. Du måste se till att hålla dig mätt, otörstig och utvilad under dessa svåra förhållanden. Medan du utforskar upptäcker du dessutom spår av civilisation, som för med sig pussel, fällor och ledtrådar om de som fanns här innan dig.

I korthet:

Vad är det?

Utforska och överlev på obebodd (?) planet

Utvecklare

Hourences, Grip Games

Utgivare

Teotl Studios

Web

thesolusproject.com

Cirkapris

180 kr

Pegi

Ej klassificerat

Testat på

Intel Core i7 4720HQ, GeForce GTX 960M, 8 GB RAM

tsp (4)
Spring.

Det finns tre svårighetsgrader, så att både de som vill fokusera på storyn och de som vill kämpa för sina liv får göra det. (De som vill fördjupa sig extra mycket kan dessutom göra det i VR.) På ytan snålas det rejält med resurser, medan det i grottorna känns lite väl tätt mellan vattenhålen. Men i vilket fall som helst är detta inte ett spel som håller dig i handen, varken navigerings- eller storymässigt. Du saknar både karta och information. Varför kraschade ert skepp? Vad är det dödliga svarta molnet som jagar dig genom grottgångarna (om inte en avlägsen släkting till rökmonstret från Lost)? Är du verkligen ensam här? Svaren finns där om man letar, liksom dolda områden och användbara samlarobjekt.

Spelet känns oslipat på vissa punkter. När jag viker av från den uppenbara vägen och försöker utforska på egen hand slutar det ofta med att jag fastnar mellan monoliter och fryser ihjäl. Min PDA signalerar att jag är på väg att dö av törst precis efter att jag halsat i mig tre liter vatten, och jag belönas spontant med achievements som jag absolut inte har förtjänat. I synnerhet mot slutet blir också berättelsen lite väl övertydlig. Dessa småsaker överskuggar dock inte alls upplevelsen av The Solus Project. Det är ambitiöst och oerhört spännande. Ögonblick av fridfull ensamhet varvas med hisnande otäckheter. Mystiken ligger tät över varje steg du tar. The Solus Project är ett äventyr värt att spela, och jag tror inte att jag är ensam om att tycka det.

The Solus Project Reviewed by on .
4.2

Utslag

84
84
Spännande och suggestivt äventyr på en främmande planet, som handlar om mycket mer än bara att överleva.

About The Author

Förtjust i anime, cyberpunk och plot twists. Vägrar multiplayer. Vill även klappa dina husdjur.

Related posts