Ny kontrovers kring sponsrade Youtube-videor

Ny kontrovers kring sponsrade Youtube-videor

De senaste veckorna har vi rapporterat en hel del kring den pågående Counter-Strike-härvan.

Det här är dock långt ifrån det enda fallet av dold reklam på Youtube, något vi nu fått erfara än en gång. Under slutet av 2014 drev Warner Bros en reklamkampanj för det hyllade Middle-Earth: Shadow of Mordor. Den här kampanjen inkluderade avtal med en lång rad Youtube-personligheter som gjorde videor om spelet – en av dem var Felix Kjellberg, även känd som Pewdiepie.

Men det här fallet är långt ifrån lika lömskt som reklamen för CSGO Lotto. Videorna som ingick i Warner Bros kampanj beskrevs faktiskt som sponsrat material. Problemet är att den väsentliga informationen framkom först en bit in i videobeskrivningen – efter annan information som Warner Bros krävde skulle inkluderas – och tittare var därmed tvungna att trycka på “visa mer” för att överhuvudtaget se den.

Det här duger inte enligt Federal Trade Comission.

– Konsumenter har rätt att veta om recensenter erbjuder sina egna åsikter eller betalt försäljningssnack, sade FTC-chefen Jessica Rich. Företag som Warner Bros måste vara rättframma med konsumenterna under deras reklamkampanjer på nätet.

Om FTC får som de vill kommer Warner Bros förbjudas från att vilseleda konsumenter på dylika sätt i framtiden, allt sponsrat material ska framgå mycket tydligare än det gör nu. Om 30 dagar tas det slutliga beslutet, under tiden kan allmänheten delge sin synpunkt om det hela.

I dagsläget tycks inte ett riktigt straff vara aktuellt, utan det här ärendet kan istället beskrivas som en kraftfull tillsägelse. Förhoppningsvis leder det till att Warner Bros och kompani tar det lite lugnare med att betala Youtube-personligheter för dold marknadsföring i framtiden.

About The Author

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Related posts