No Man’s Sky anklagas för att använda patenterad ekvation utan tillåtelse

No Man’s Sky anklagas för att använda patenterad ekvation utan tillåtelse

Livet borde leka för Hello Games. De är äntligen färdiga med No Man’s Sky, ett av årets mest hypade spel som släpps om bara några få veckor. Fläckarna på deras sol har dock varit tydliga den senaste tiden. Först, efter en liten försening på ett par månader, fick studion ta emot dödshot. Sedan avslöjades det att brittiska tv-bolaget Sky hade fört en tre år “hemlig, dum” process mot Hello Games om rättigheterna till ordet sky.

Och nu är det dags igen. Telegraaf.nl säger att nederländska företaget Genicap äger den så kallade superformeln som Hello nyttjat för att kunna skapa sina 18 triljoner världar. Hello ska inte ha tillåtelse att använda sig av den. Detta skulle potentiellt kunna bli svettigt.

– Vi har inte försett Hello Games med en licens. Vi vill inte inte stoppa lanseringen men om formeln används måste vi pratat om det, säger Genicaps Jeroen Sparrow.

Genicap gör ett eget spel baserat på ekvationen och skulle vilja utbyta erfarenheter med Hello Games. Deras försök att kontakta den brittiska indiestudion har dock hittills resulterat i tystnad. Genicap ska inte ha sett koden i No Man’s Sky. Emellertid har Hello Games Sean Murray tidigare sagt att teamet kämpade med att skapa sina 18 fantastiljoner världar – tills de ramlade över ekvationen som publicerades 2003 av Johan Gielis.

Samma Gielis är chief research officer på Genicap, som har haft patent på ekvationen under många år. Det är svårt att tänka sig att Murray dryftar fritt om formeln om de inte hade tillåtelse att använda den. Kan det röra sig om ett ärligt missförstånd? Vi lär få anledning att återkomma i saken.

About The Author

Bamseponny by night och … Bamseponny by day också faktiskt. Bästa spelet är The Witcher 3. Andra favoriter är Stardew Valley och XCOM 2. Choklad, friidrott, katter och RuPaul's Drag Race är bortom spel-älsklingar.

Related posts