Debattartikel ger GTA skulden för sexuella övergrepp

Debattartikel ger GTA skulden för sexuella övergrepp

I en debattartikel med rubriken “Tv-spelens värld blir verklig på festivaler” på aftonbladet.se skriver kriminologen Maria Dufva om den senaste veckans övergrepp. Hon har varit verksam i tolv år och är även en flitig föreläsare på skolor där hon möter barn och ungdomar från årskurs fyra och uppåt. Hon berättar bland annat:

“Jag hör lärarnas desperation, kanske främst fritidsledarnas, när de berättar om hur elever redan i förskoleklass leker GTA-inspirerade lekar på rasterna. Lekar där de lärt sig av ett spel med rekommenderad 18-årsgräns i Sverige, ett spel de spelar med antingen sina föräldrar (läs sin pappa), äldre syskon eller hos en kompis. När skolpersonalen frontar föräldrarna med detta kan de mötas av: ”Mitt barn ansvarar jag för utanför skoltiden”. Jag har mötts av samma när jag träffar föräldrar i föreläsningar: ‘Man behöver inte gå in på porrklubben’ sa en mamma om hennes son och makens gemensamma spelande. Sonen var tio år.”

Dufva påstår att hon vet varför sexuella övergrepp sker under en Zara Larsson-konsert.

“Det kan jag svara på. För det vet även min åttaåriga dotter. En kille i hennes klass lärde henne nämligen hur man har sex i spelet han spelade. Hur man kan gå på strippklubben Cheetah (namnet på strippklubben är i själva verket Vanilla Unicorn, reds. anm.), köpa sex av en prostituerad som man sen kan döda med en yxa.”

Vem bär ansvaret?

Det ska sägas att Dufva inte enbart lyfter fram GTA som syndabocken. Även musikvideor, chattar och det allmänt sexuella tilltalet på nätet får en känga. Dufva har så klart en poäng: det är olämpligt för tioåringar att spela GTA V, därför finns också åldersrekommendationen 18 år. Att främst låta spelen bära ansvaret är därför orimligt. Istället tycker jag att det är föräldrarnas ansvar att se till vad barnen spelar. Eller för den delen: hålla koll på deras internetvanor. Och lyssna, vara med, diskutera.

Att lyfta fram spelet GTA V som främsta syndabocken är onyanserat och dessutom dåligt underbyggt.

Aftonbladets läsare är inne på samma linje: närmare 80 procent håller inte med om Dufvas resonemang. Att de sexuella övergreppen är tragiska är ett faktum, liksom att det finns en poäng i att inte låta barn spela våldsamma spel (läs: PEGI 18). Att likställa de båda företeelserna är däremot, som sagt, problematiskt. Det får en att tänka på hur rockmusiken sades förstöra ungdomarna för några årtionden sedan. Därefter följde våldsamma filmer och nu är spelvärlden en ständig slagpåse. Det är mindre än en vecka sedan som bland andra Gudrun Schyman drog närmast likhetstecken mellan spel, pornografi och att leva isolerad. Nu är vi (ungefär) där igen.

Det finns förstås inga som helst bevis på att GTA lär barn att våldta. Sexualförbrytare har tyvärr funnits i alla tider, och det är ett jobbigt problem att handskas med. Spelen är dock en bekväm syndabock att plocka fram i tid och otid – men är näppeligen det reella problemet bakom de hemska handlingarna. Hade Hagamannen spelat för mycket GTA? Spelade Kapten Klänning våldsamma spel innan han köpte prostituerade och våldtog? Problemen går med allra största sannolikhet mycket djupare än GTA.

Vad som får människor att gå över gränsen är jag inte rätt person att svara på, men att det är spelen är alltjämt ett alltför enkelt svar på ett mycket svårare problem.

About The Author

Bamseponny by night och … Bamseponny by day också faktiskt. Bästa spelet är The Witcher 3. Andra favoriter är Stardew Valley och XCOM 2. Choklad, friidrott, katter och RuPaul's Drag Race är bortom spel-älsklingar.

Related posts