Är storhetstiden för Kickstarterspelen förbi?

Är storhetstiden för Kickstarterspelen förbi?

Är storhetstiden för Kickstarterspelen över? Under första halvåret 2016 har långt mycket mindre pengar kommit in jämfört med samma period i fjol. Enligt brittiska analysföretaget ICO Partners har 8,2 miljoner dollar skrapats ihop, jämfört med 20 miljoner under både första och andra halvan av 2015. Ungefär samma mängd titlar får dock grönt ljus, vilket i praktiken innebär att spelen fortfarande finansieras – men med mycket mindre kosing.

Det ska tilläggas att högprofilspelen Shenmue III och Bloodstained drog in 6 respektive 5,5 miljoner under 2015. Dess like har vi hittills inte sett i år, men även utan de titlarna tappar Kickstarterspelen ungefär 40 procent. ICO tillägger emellertid att det saknas stora dragplåster i år, vilket gör siffrorna något missvisande. Psychonauts 2 crowdfundades (nästan 4 miljoner dollar) till exempel genom den nya plattformen Fig och under hösten 2015 såg vi miljonprojekten The Bard’s Tale IVDivinity: Original Sin 2 och BattleTech.

Man ska alltså vara försiktig med att utropa undergången. ICO säger också att färre spel får kampanjer och att skräpprojekten (med andra ord: de som inte får ett ynka korvöre) minskar. Kanske blir det mer kvalitet och mindre kvantitet i framtiden? Den som lever får se – och än lever Kickstarterspelen.

 

About The Author

Bamseponny by night och … Bamseponny by day också faktiskt. Bästa spelet är The Witcher 3. Andra favoriter är Stardew Valley och XCOM 2. Choklad, friidrott, katter och RuPaul's Drag Race är bortom spel-älsklingar.

Related posts