Vivendi fortsätter äta upp Ubisoft

Vivendi fortsätter äta upp Ubisoft

För mindre än en månad sedan fick vi reda på att franska multimediagiganten Vivendi (tidigare ägare av Blizzard) tagit kontrollen över mobilspelstillverkaren Gameloft. Gameloft grundades år 2000 av Michel Guillemot och Josh Closson. Om namnet Guillemot låter bekant beror det på att fem bröder från familjen grundade Ubisoft 1986. Ubisofts VD Yves Guillemot är bekant för många spelintresserade, då han beklagat sig över sin längd bredvid Aisha Tyler på Ubisofts E3-konferenser de senaste fem åren.

Vivendi äger sedan tidigare 17,73 procent av Ubisoft, men har nu ökat andelen till 20,1 procent med siktet inställt på mera. Om Vivendis ägarandel uppnår 30 procent måste företaget lägga ett bud enligt fransk lag. Det är frågan om ett fientligt övertagande då Yves Guillemot anser att Vivendi inte är ett företag lämpat för spelbranschen. Under en intervju med CNBC tidigare denna månad jämför han situationen med Electronic Arts försök att köpa Ubisoft 2004 (de sålde senare sina andelar 2010).

– EA är ett företag från samma industri, sade Guillemot. Här är det frågan om ett väldigt annorlunda företag med föråldrad attityd. EA förstår branschen vi verkar inom, Vivendi gör inte det.

Guillemot påstår att han och många andra förmodligen skulle lämna företaget om Vivendi tog över, men plan A förblir att hålla företaget självständigt. Plan B är att hitta en partner som inte är Vivendi. Vi lär få gott om anledningar att återvända till den här följetången i framtiden.

About The Author

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Related posts