The Descendant Ep. 1: Aftermath

The Descendant Ep. 1: Aftermath

Världen brinner men jag bryr mig inte.

Av Fredrik Eriksson

Till sist kommer bomberna att falla, haven svämma över och världen som vi känner den förintas. Mänskligheten kommer att decimeras från 7 miljarder till några få tusen som valts ut för att föra vårt arv vidare. Dessa utvalda har tagits till arkar långt under jorden, där de kommer sova i århundraden för att en dag vakna upp och bygga upp en ny värd. Förhoppningsvis bättre än den förra.

Upptakten till The Descendant är inte ett under av kreativitet, men den är hyfsat effektiv. Det är också lika fascinerande som hårresande att de som valts ut delats in i två grupper. I ena hörnet har vi arvtagarna: framstående vetenskapsmän och mäktiga ledare. I den andra finns vaktmästarna, vars uppgift är att se till att de mer värdefulla ska sova gott och vakna tryggt.

Det märks att svenska Gaming Corps ser upp till Telltale. Här finns tidbundna dialogval, konsekvenser och hen som ”will remember this”. Det senare är ett designval som ingen borde ta efter. Någonsin.

Här finns också tyvärr mer konventionell peka och klicka-mekanik. Jag säger tyvärr då den är hopplöst banal och seg. Klicka på en dörr. Den saknar ström. Klicka på en generator. Den saknar bränsle. Klicka dig tillbaka till spelets början – det tar lång tid – där du såg dunkar med bensin. (För du ska inte tro att du kan plocka upp saker innan du faktiskt behöver dem.) Klicka på bensinen. Klicka på generatorn. Klicka på dörrpanelen. Såhär är spelets pussel uppbyggda; helt utan finess.

I korthet:

Vad är det?
Postapokalyptisk peka, klicka, pussla och prata.
Influenser
Telltales tillvägagångssätt.
Spelas på
2,0 GHz i3-processor, 4 GB ram, 4 GB hdd (minimum)
2,5 GHz i5-processor, 6 GB ram, 4 GB hdd (rekommenderat)
Kolla hellre in
Telltales The Walking Dead­-säsonger

04

Det uddlösa gäller även för ensemblem. Du spelar ömsom Donnie, ömsom Mia. Donnie lever i den nya tiden där arvtagarna och deras vaktmästare klivit ur sina arkar. Donnies uppdrag är att reda på varför Mias ARK-01 inte öppnats och vad som har hänt med de 108 själarna som blivit kvar ombord. Ibland växlar berättelsen över till Mia. Då är tanken att vi ska få en djupare förståelse för skeendena på arken under de flera hundra år som passerat. Det går sådär. Vi får heller inte veta vilka slags människor Mia eller Donnie var innan allt gick fel, inte vad deras drivkrafter är. De bara är.

Enda gången inledningsavsnittet bränner till är när Mia kastas ur sin kryogeniska sömn för att lösa ett tekniskt haveri. Får hon inte rätsida på problemet riskerar flera arvtagare att dö i sina kapslar. Också nu är pusslen simpla men tack vare nerven skaver det inte lika mycket. Jag jobbar mot något, har ett tydligt mål och… misslyckas. Här förväntar jag mig en game over-skärm, men istället dör flera människor och kvar finns jag med vetskapen om att skulden är min att bära.

Denna final i en annars bortkastad timme väcker en liten förhoppning om detta kanske kan bli något lite mer än en blek Telltalekopia. Dit är det dock långt kvar.


Cirkapris 30:- (140:- för hela säsongen)
Releasedatum Ute nu
Utgivare Gaming Corps
Utvecklare Gaming Corps
Multiplayer Nej
Webb descendantgame.com
Pegi –
The Descendant Ep. 1: Aftermath Reviewed by on .
2.1

Utslag

42
42
En omskakande final från att vara totalt meningslöst.

About The Author

Bamseponny by night och … Bamseponny by day också faktiskt. Bästa spelet är The Witcher 3. Andra favoriter är Stardew Valley och XCOM 2. Choklad, friidrott, katter och RuPaul's Drag Race är bortom spel-älsklingar.

Related posts