Steamworld Heist

Steamworld Heist

Håller ångan uppe.

Steamworld Dig är kriminellt underskattat, läser jag när jag googlar den löst sammanhållna spelserien för att få lite bakgrund. Det kanske det är, men jag fastnade aldrig riktigt för den charmiga 2D-plattformsgrävaren när den kom, utan tröttnade efter några timmar.

Steamworld Heist, å andra sidan, kittlar helt rätt nerver i min gängliga lekamen. Spelet kan närmast beskrivas som ”Xcom möter Mass Effect”, fast  i 2D-plattformsmiljö med rustika “cowbots”, ett slags hemsnickrade western-robotar som lever i en skruvad men charmerande galax, full av pirater, imperiesoldater och loot att skopa upp.

Du kan göra två saker per runda – flytta och skjuta, flytta två gånger, använda specialförmågor, eller vad du vill. Detta markeras med gula och blåa streck på golvet, precis som i Xcom. Den stora skillnaden är att du måste sikta själv, snarare än levla upp dina robotar så att de gör det åt dig.

Din robotbesättning är ett gäng glada pirater med hjärtat på rätta stället, som äventyrar sig igenom det ena slumpgenererade skeppet efter det andra, parallellt med en allt mer intrigrik historia. Längs vägen plockar du upp bättre vapen, pansar och utrustning och samlar in det alltid lika viktiga vattnet. Dina robotar och ditt piratskepp är så klart ångdrivet, och kräver ständigt mer vatten för att kunna ta sig vidare på den vitt förgrenande kartan mot det avlägsna slutmålet. Men i spelet används vattnet mest som valuta för att köpa vapen och mer lagerutrymme — särskilt det sistnämnda är en ständig bristvara. Och hattar förstås. Hattarna har ingen funktion, utom dekoration och achievement-upplåsning, men jag måste så klart ha alla.

 

 

I korthet:

Vad är det?

Turordningsbaserad rollspelsaction i 2D

Utvecklare

Image & Form

Utgivare

Image & Form

Webb

imageform.se/games

Cirkapris

180:-

Pegi

Ej klassificerat

Testat på

Intel Core i5-3570 3,4GHz, Nvidia Geforce 660Ti, 8 GB RAM

bildtext2
Oljedrivna fascister är en av de många fiender du kommer att möta.

Mellan uppdragen lär du känna dina besättningsmedlemmar genom att prata med dem på skeppet, i textform med tillhörande syntetiserade nonsensröster som ger alla en egen distinkt personlighet.

Din besättning har givetvis olika specialiseringar i strid, men det antal du kan ta med dig på uppdrag varierar från 1 till 4, så alla kan inte levla upp lika fort. Jag fastnade rätt snabbt för vissa favoriter, som kaptenen Piper (kan hela och inspirera sina kamrater) och den storvuxne Ivanovski (närstrid, tillfällig osårbarhet) som ständigt släpar runt på en hantel för att ingen ska få för sig att han är klen.

I slutänden är det dock jag som får stå för såväl planering som siktande när kulorna börjar flyga. Blandningen mellan spelarskicklighet och karaktärsutveckling gör det här till ett förvisso lättviktigt, men förbannat underhållande actionrollspel. Det tar inte överdrivet lång tid att leta sig igenom de tre strategiska kartorna, men det finns redan DLC att tillgå, och det här är ett spel som har potential att leva länge och få många sköna tillägg.

bildtext1
Att sikta själv är inte helt lätt, men roligare än du tror.
Steamworld Heist Reviewed by on .
4.25

Utslag

85
85
Superskön blandning mellan light-strategi och light-rollspel som ger många timmars knepig underhållning.

About The Author

Related posts