Quake fyller 20 år

Quake fyller 20 år

Häromdagen lades en video från pre-alpha-versionen av Tomb Raider upp på Youtube. Nu får vi ta del av tidigt material från ännu en 20-årig klassiker. På sin blogg har Id Software-legenden John Romero laddat upp de allra första skärmskotten från Quake som publicerades den 22 oktober 1995. Ni hittar alla bilderna i galleriet nedan.

Bilderna var ursprungligen i den rafflande upplösningen 320×200 med några undantag. De för tiden revolutionerande ljuseffekterna hade implementerats redan här. De fyra sista bilderna i galleriet är från en Doom-bana (episod 1, nivå 5) återskapad i Quake-motorn. Några av de grafiska element var tillfälliga, såsom facklorna från Doom som syns på en bild och hud-elementen från samma spel.

Quake hade en intressant utvecklingsperiod. Huvudrollen var till en början en Tor-liknande karaktär som gick omkring och svingade en gigantisk hammare i ett spel med framträdande rollspelselement i en medeltida miljö. Men utvecklingen drog ut på tiden, och Id Software valde att skala tillbaka spelet till något som liknade Doom. Resten är historia som man säger, Quake släpptes den 22 juni 1996 och banade väg för onlinespelande på bred front. Quake hålls än idag högt av dödsmatchveteraner och lever vidare med den uppdaterade versionen Quakeworld.

Vilket är ditt första minne av Quake?

About The Author

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Related posts