Så bygger du den bästa budget-speldatorn

Så bygger du den bästa budget-speldatorn

Budget Pc Header

 

Att bygga speldatorer kan bli dyrt. Det är lätt att skrapa ihop en inkorg som snabbt drar iväg långt över 15 000 kronor. Har alla råd med en sådan maskin? Nej, så klart inte. Vissa – eller snarare många – har klart striktare budgetar än så. Men det betyder inte att det inte går att bygga en respektabel pc att vara stolt över.

Att bygga en bugdet-pc är ofta en större utmaning än att slå på stort med en som kostar 15 000 kronor eller mer. Visst är budgetdatorer lättare att sätta ihop, men att välja rätt delar kan vara en mardröm när man försöker varje krona att räcka så långt det bara går. Den här guiden ger lite tips för den som är ute efter en rigg som kostar runt 8 600 kronor.

Inbilla dig nu inte att den här datorn kommer att ge fantastisk prestanda på 1440p, eller ens de senaste spelen på ultrainställningar i 1080p. Den gjorde i alla fall inte det innan RX 480 anlände. Det kortet har förändrat vår syn på vad man kan förvänta sig från ett grafikkort i budgetklassen. Om de nu inte är slutsålda överallt, förstås. Här hemma i Svedala är korten försenade till de flesta butiker varför vi har baserat priset på det vassare 8 GB-kortet.

Av PC Gamer-redaktionen

Komponenter

CPU: Intel Core i3-6100 – 1 149kr

GPU: AMD Radeon RX 480 8GB – 2 790kr

Moderkort: Gigabyte GA-Z170N-WiFi – 1 390kr

Minne: 8 GB (2 x 4 GB) Kingston HyperX Fury DDR4 @ 2,133MHz – 399kr

SSD: 240 GB SanDisk Ultra II – 799 kr

HDD: 1 TB Western Digital Blue 7200 RPM – 499 kr

Nätaggregat: SeaSonic G Series 550W 80 Plus Gold – 1 198kr

Chassi: Thermaltake Core V1 – 459 kr

Total: 8 683kr

Vi baserar priserna på vad vi kunde hitta när vi uppdaterade den här artikeln. Tänk på att priser förstås kan ändras.

Budget Pc Intel Core I3-6100

CPU: Intel Core i3-6100

Det var verkligen ett tufft val att välja den här processorn. Men efter långa och svåra överläggningar och funderingar över cache, kärnor, trådar och klockfrekvenser så var den avgörande faktorn helt enkelt priset.

Intels Core i3-6100 är en dubbelkärnig CPU med 3 MB cache, hyper-threading och en klockfrekvens på 3,7 GHz, som går för runt tusenlappen. I jämförelse kostar den fyrkärniga i5-6400-processorn med en grundfrekvens på 2.7 GHz (och en turbo upp till 3.3 GHz) och 6 MB cache över 1500 kronor.

Båda processorerna har samma antal trådar, men i5 har fysiska kärnor istället för hyper-threading. Det betyder att varje tråd får 1,5 MB cache istället för att dela cache med en andra tråd.

Med sin lägre klockfrekvens på 2,7 GHz, och turbo upp till 3,3 GHz, så ser i5 på ytan ut som ett sämre köp än i3-processorn. Men om man tar i åtanke att i3 är klart billigare än i5 så bestämde jag mig för att satsa på den. Det gav mig lite mer budgetutrymme i andra avseenden. Om du har några extra kronor att avvara så är dock i5-6400 eller i5-6500 värdiga uppgraderingar för det här bygget.

Alla Intels icke-K (låsta) Skylake-processorer skeppas med kylare och fläktar som duger fint för att hålla processorernas värme under kontroll. Om du vill uppgradera till en i5-6600K eller i7-6700K så måste du betala extra för en luft- eller vattenkylare också.

Budget Pc Asus R9 380

GPU: AMD Radeon RX 480

Vad gäller prisvärda grafikkort så finns det gott om åldrande modeller att välja bland. R9 380 var ett fantastiskt kort för sitt pris (och är så fortfarande till ännu lägre priser) men AMD har nyligen ersatt det med Polaris-baserade yngre syskonet RX 480.

Det nya RX 480 är förmodligen AMD:s mest spännande kort för tillfället, även om det inte är tänkt som företagets fanbärare för framtiden. Det erbjuder bra prestanda, om än inte den sortens prestandahopp som man kan se hos ett GTX 1070 eller 1080. Vad det däremot har att komma med är grymt 1080p-spelande som tar sig förbi GTX 970 och positionerar sig strax under R9 390 – och allt det för samma pris som R9 380 brukade ligga på.

Till syvende och sist får inte RX 480 oss att trilla baklänges med sin kraft, men vad gäller prestanda för pengarna så är det bättre än något annat kort på marknaden just nu. Om du är ute efter något prisvärt så är detta rätt väg att gå.

Med det sagt så kommer RX 480 i två minnesstorlekar: 4 GB och 8 GB. Den klenare modellen är tänkt att säljas för några hundralappar mindre vid release. Tänk på att det här är referensmodellerna vi talar om här. Med tiden kommer AMD:s partners som MSI och Asus utan tvekan att släppa kort med bättre kylning än de nuvarande, och kortens prissättning kommer också att börja variera mer.

Om du finner det svårt att välja mellan 4 GB- och 8 GB-utgåvan så skulle jag rekommendera att satsa på 8 GB. 4 GB får jobbet gjort i 1080p i de flesta spel, absolut. Men 8 GB ger mer utrymme för texturer och shaders så att de där HD-texturerna får plats i videominnet. 8 GB gör din maskin mer framtidssäker, vilket hjälper till att låta din dator hantera nya spelsläpp bättre.

budget pc Asrock-Z170M-Pro4S

Moderkort: Gigabyte GA-Z170N-WiFi

En av fördelarna med att välja i3-6100-processorn är att jag får lite mer pengar att spendera på moderkortet. Jag är ett stort fan av H-chippet före Z-borden när man använder en låst CPU, men jag gör ett undantag här av flera anledningar.

Först och främst så begränsar H170-chippet generellt sett dig till DDR4-2133 RAM utan överklockningsmöjligheter för ditt minne. Och du kan förstås inte överklocka din CPU heller (då den är låst). Genom att köra på Z170-chippet så kan du överklocka minnet om det skulle behövas. Z170 erbjuder också en uppdrageringsmöjligheter som tillåter olåsta Skylake i5 eller i7 i framtiden. När vi snackar budgetdatorer är uppgraderingsmöjligheter inget att fnysa åt.

Gigabytes moderkort erbjuder alla grundläggande funktioner som USB 3.0, 802,11ac, bluetooth och till och med M.2 och USB-C. Placeringen av USB 3.0-uttaget är något av ett mysterium vid första anblick, dock. När du tittar på det märker du att uttaget flyttats för att göra plats för en SATA Express i änden på kortet. Det lustiga med detta är att jag ännu aldrig sett en SATA Express för konsumenter. Med införandet av PCIe (via PCIe-portar eller M.2) så känns inkluderandet av SATA Express på ett butikskort som en rejäl missräkning.

Om du föredrar att spara några hundralappar till så kan du istället satsa på ASRocks H170M-ITX/ac. Det kortet saknar en del av Z170-inslagen, men kortet erbjuder ASRocks överklockning för minne, utan att vara ett Z-chip. Om du bygger vidare med ett kompatibelt Samsung- eller Kingston-minneskit så kan du överklocka minnet från 2133MHz till 2800MHz. Baksidan är att jag ännu inte lyckats hitta en fullständig lista över alla minneskit som stöds, så det är lite vanskligt.

Budget Pc Kingston Hyperx Fury Ddr4 Ram

Minne: 8GB Kingston HyperX Fury DDR4-2133

När du ska handla minne är det inte direkt någon brist på valmöjligheter. Särskilt inte om du letar efter billiga kit. Med 2133 MHz så ligger det här minnet på det lägsta steget i DDR4-stegen. Men det betyder inte att det inte kommer göra jobbet åt dig.

Det här Kingston-kittet erbjuder XMP 2.0-stöd. Å andra sidan gör de flesta det numera. Det är också ett kit som potentiellt kan funka med ASRocks icke-Z överklockning, men vi har inte testat det än.

Minnen i den här frekvensgraden, och flera steg uppåt, är väldigt anpassade. Så det gäller mest att hitta ett bra märke och den kapacitet och hastiget som du är ute efter. Om två intressanta kit ser likadana ut i pris, kapacitet och hastighet – kolla in timings. Till sist, välj det kit som estetiskt passar in i ditt chassi (olika färger kan kosta extra, dock).

buyersguide BestBudget CrucialBX10

SSD: 240GB SanDisk Ultra II 2,5-inch SATA

SSD-hårddiskar är inte billiga, och för en budget-pc kan det vara svårt att hitta en SSD som sticker ut. Särskilt om Samsungs 850 Evo är för dyr för din plånbok. Crucials BX100 har figurerat förut i våra köpguider, men jag har ersatt den med Sandisks Ultra II helt enkelt eftersom BX100 slutat tillverkas.

Tyvärr lever inte BX200 inte upp till sin föregångares prestanda, vilket knuffade över mig till Ultra II, som presterar hyfsat väl för sitt pris. Även om det sackar efter andra SSD:s, inklusive BX100, så är prestandan ändå långt före vad en HDD kan erbjuda. Ultra II matchar många Samsung 850 Evos stats på pappret, och den ruinerar dig inte på kuppen.

Budget Pc Western Digital Blue Hdd

HDD: 1TB Western Digital Blue 7200RPM 3.5-inch SATA

WD Blue anses inte direkt vara en högpresterade hårddisk. Den är inte byggd för det. Men den här modellen snurrar på i 7200RPM, vilket är mer än de 5499RPM man kan förvänta sig av en standarddisk. Det är dock en något mindre sexig disk jämfört med WD Black, som är en av mina favoriter.

Fördelen med WD Blue är priset. Den är trots allt snorbillig för 1 TB. Även om den inte kan spotta fram filer blixtsnabbt som en SSD, så kan den klara jobbet utan att sarga din plånbok.

Som ett alternativ kan du fundera på att ta klivet upp till en större SSD, som Silicon Power S55 480 GB och skippa en konventionell hårddisk helt och hållet. Vi har testat S55m och även om det inte är den snabbaste SSD:n så är den prisvärd.

Budgetpc-evga Power Supply

Nätaggregat: SeaSonic G Series 550W 80 Plus Gold

Som med RAM-minne tenderar de flesta nätaggregat från stora säljare att vara av hög kvalitet – och jag rekommenderar inte att snåla på kvaliteten. Den semi-modulära 550W Seasonic är 80 plus gold-certifierad, och levereras med 5-årsgaranti. För det här priset kommer du inte finna något annat aggregat som erbjudet det.

Om man inte bygger i ett riktigt, riktigt trångt chassi så rekommenderar jag att köra på modulär strömförsörjning. Med avtagbara kablar så kan du försäkra dig om att du bara använder de kablar du behöver (jag använder sällan Molex-uttagen, till exempel). Detta kan förbättra luftflödet, och underlätta kabelhanteringen. Du kan alltid spara de överblivna kablarna för framtida uppgraderingar, eller för att ersätta skadade kablar.

När du letar efter ett nätaggregat så rekommenderar jag att leta efter ett som har en effektivitetsrankning på minst 80 plus gold, och en garanti på inte mindre än fem år. Jag har råkat ut för ett trasigt nätaggregat (runt 2004). Det är ganska skräckinjagande att se skärmen bli svart med ett poppande ljud, och sedan känna en svag doft av bränd elektronik sprida sig i rummet. Gör dig själv och din dator en tjänst och investera i bra strömförsörjning. Dina dyrbara komponenter kommer att tacka dig.

Chassi: Thermaltake Core V1

Jag är ett stort fan av mini-ITX-designen. Om du är en person som ofta går på LAN-fester, eller bara vill ha en maskin som är tar upp mindre plats under skrivbordet, så är mini-ITX rätt väg att gå. Nackdelen med mini-ITX-chassin är att de ofta kan vara jobbiga att bygga i. Men inte med Thermaltake Core V1.

Chassit har en horisontell layout, vilket betyder att moderkortet ligger platt och grafikkortet står upp. Det här är trevligt, eftersom det lägger mindre tryck på PCIe-porten. Det här kan dock ändras, då chassit har fyra flyttbara paneler. Det betyder att en sida lätt kan förvandlas till botten, och du kan välja var du vill sätta fönstret. Klart fyndigt.

Vad gäller storleken så är V1 litet nog att få plats på ett skrivbord, men stort nog att rymma ett 10-tums grafikkort (255mm) i ”innerchassit”. Det finns också möjlighet att få plats med ytterligare 1.2 tum.

Under moderkortsuttaget finner du platserna för hårddisk och nätaggregat. Jag gillar den här tvåkammardesignen, särskilt i små chassin, då de erbjuder utrymme att stoppa ner kablar.

Med ett minipris så är Core V1 ett bra och prisvärt chassi som låter dig visa upp ditt bygge.

About The Author

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Related posts